Zaproszenie na wystawę radio-retro - 28.10.2006 Białystok

Masz się czym pochwalić? Tutaj możesz zamieścić swoją reklamę, w tym czysto komercyjną. Jedyny warunek: trzymaj się tematu forum!!!

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Krystek
4 posty
4 posty
Kontakt:

Zaproszenie na wystawę radio-retro - 28.10.2006 Białystok

Post autor: Krystek »

Witam serdecznie! :)

To mój pierwszy post na tym Forum (i mam nadzieję, że nie ostatni). Pragnę zaprosić wszystkich miłośników zabytkowego sprzętu odbiorczego na wystawę radio-retro w Muzeum Histrycznym w Białymstoku przy ulicy Warszawskiej. Jutro, czyli w sobotę - 28.10.2006 o godzinie 18-tej nastąpi oficjalne otwarcie tej wystawy. Jej organizatorem jest Polskie Radio Białystok, które zaprezentuje kolekcję zabytkowego sprzętu przekazaną radiu przez słuchaczy. Trochę informacji o tej kolekcji i całej akcji zbierania sprzętu znajduje się na stronach internetowych Radia Białystok.

Z okazji otwarcia tej wystawy w Radiu Białystok powstał także reportaż o kolekcji i akcji zbierania zabytkowego sprzętu radiotechnicznego. Udało mi się go nagrać z anteny i umieścić w Internecie w pliku MP3. Plik ma długość prawie 21 minut nagrania (przez złośliwość rzeczy martwych nie nagrało się pierwsze 1,5 minuty) i 5 MB objętości - do pobrania stąd. Miłego słuchania.

Jeśli ktoś nie zdąży na oficjalne otwarcie to nic straconego. Wystawa będzie czynna do końca roku. W niedziele do muzeum wstęp jest bezpłatny. Warto wybrać się i obejrzeć obiekty swoich kolekcjonerskich westchnień :wink: Mam nadzieję, że będzie warto. W imieniu organizatorów i swoim - serdecznie zapraszam! :D
veni vidi ...
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Re: Zaproszenie na wystawę radio-retro - 28.10.2006 Białysto

Post autor: tszczesn »

Krystek pisze:Witam serdecznie! :)
I ja takoż.
Krystek pisze:To mój pierwszy post na tym Forum (i mam nadzieję, że nie ostatni).
My również mamy taką nadzieję.
Krystek pisze:Pragnę zaprosić wszystkich miłośników zabytkowego sprzętu odbiorczego na wystawę radio-retro w Muzeum Histrycznym w Białymstoku przy ulicy Warszawskiej. Jutro, czyli w sobotę - 28.10.2006 o godzinie 18-tej nastąpi oficjalne otwarcie tej wystawy.
Ale następnym razem prosze choć o tydzień wyprzedzenia, tak bym mógł pojawić się w jutro Białymstoku, teraz już nie ma szans, sobotę mam zajętą...
Awatar użytkownika
Krystek
4 posty
4 posty
Kontakt:

Stare radia w Białymstoku

Witam ponownie. Przepraszam, że tak późno informuje o tym, ale cóż - tak wyszło. W przyszłości będę miał na uwadze fakt, że chętni mogą zjawić się na wystawę nie tylko z Białegostoku i okolic - wezmę na to poprawkę. Tak jak pisałem - wystawa będzie czynna do końca roku. Postaram się zajrzeć jeszcze do muzeum którejś niedzieli i zrobić trochę zdjęć (niestety na otwarciu żadnych fotek nie zrobię gdyż aparat cyfrowy trafił do serwisu - nad czym głęboko ubolewam :cry:). Mam nadzieję, że przynajmniej reportaż przybliżył trochę zasoby kolekcji zabytkowego sprzętu Radia Białystok. Pozdrawiam serdecznie.
veni vidi ...
Awatar użytkownika
Krystek
4 posty
4 posty
Kontakt:

I po oficjalnym otwarciu wystawy

No i po oficjalnym otwarciu wystawy, na które udałem się razm z kolegą pitterem z Forum RadioPolska. Przyszliśmy za 20 minut 18-ta i mieliśmy jeszcze chwilę na obejrzenie w spokoju odbiorników i zabytkowego sprzętu zgromadzonego w jednej tylko sali na piętrze Muzeum Historycznego przy ulicy Warszawskiej w Białymstoku oraz wzięcie ulotek wydrukowanych na kredowym papierze za pieniądze sponsora wystawy (którą to ulotkę postaram się w niedługim czasie zeskanować i przedstawić). W sali znajdowało się około 30-tu różnego rodzaju urządzeń: odbiorniki Philips, Telefunken, Schaub, Lumophon, Talisman zakładów Tesla i inne; z polskich: Pioniery, Mazur, Polonez, Figaro, Aga i wiele innych. 5 minut po osiemnastej, gdy na piętrze zebrało się już sporo osób rozpoczęła się część oficjalna: przemówienia dyrektora Muzeum Podlaskiego, prezydenta Białegostoku, prezesa Radia Białystok oraz organizatorki-kuratorki wystawy z ramienia Radia Białystok pani Gabrieli Walczak. Oprócz tych osób ciekawy wykład o historii fal elektromagnetycznych zaprezentował pracownik Politechniki Białostockiej, którego nazwiska w tej chwili nie pomnę. Po, mniej więcej, 20-minutowych przemowach zgromadzeni zostali poczęstowani lampką wina i mogli jeszcze raz przyjrzeć się radioodbiornikom w wydaniu retro i podzielić się uwagami na ich temat ze współoglądaczami oraz pracownikami białostockiej rozgłośni Polskiego Radia, którzy tłumnie przybyli na uroczystą inaugurację wystawy. Koło godziny 19-tej gdy 2/3 osób już opuściło budynek muzeum, także i my postanowiliśmy dołączyć do wychodzących gości i zakończyć swój pobyt na wystawie. Wystawa będzie funkcjonowała do końca roku a w niedziele wstęp do muzeum jest bezpłatny. Kto będzie miał okazję niech się tam wybierze.
veni vidi ...
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Na razie nie udało mi się obejrzeć wystawy, ale jak będę w Białymstoku (mam tam tylko 70km drogi) postaram się tam zawitać. Może uda sie trzasnąc parę fotek. Na razie wpadła mi w ręce ulotka reklamująca tą wystawę.
Załączniki
Ulotka02.JPG
Ulotka01.JPG
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Jarek Kordalewski
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: Jarek Kordalewski »

W ostatnią niedzielę byłem na tej wystawie. Polecam wszystkim miłośnikom starych odbiorników. Byłem pod wrażeniem wielkiej pasji i kompetencji Pani Gabrieli Walczak, która jest organizatorem wystawy. Bardzo ciekawa, równiez pod względem estetycznym, wystawa tematyczna. Gdyby ktoś był zainteresowany, to mam zdjęcia wszystkich wystawianych radioodbiorników.
Pozdrawiam
Jarek
Załączniki
Ekspozycja w Białymstoku.jpg
Awatar użytkownika
Krystek
4 posty
4 posty
Kontakt:

Ulotka reklamująca wystawę

Miałem umieścić tutaj ulotkę (dawno dawno temu...), ale z powodu awarii komputera nie mogłem tego zrobić wcześniej. Widzę, że już została umieszczona. Swoją zeskanowałem tego wieczora i wrzuciłem na darmowy hosting - RB_Retro-wystawa-ulotka.zip (ulotka w formacie PDF oraz dwa skany - strona przednia i tylna ulotki - 1,8 MB). Cieszę się, że nie tylko Białostocczanie i Podlasianie odwiedzają tę wystawę.
veni vidi ...
Zablokowany