Transformator separujący, aksamit i chomiki!
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Transformator separujący, aksamit i chomiki!
Ałdjofyl zasilający swoją aparaturę poprzez transformatory separujące (230/230V jak się domyślam) pisze:
"(...) nie interesuje mnie rola separatorów ( filtr z całą pewnością, jeszcze gdzieś czytałem o jakimś bilansie energetycznym transformatorów EI, wynikało z tego, że one coś ``chomikują na gorsze czasy`` i w chwilach krótkotrwałych kryzysów pożerają te zapasy na chwałę generowanej na bierząco mocy ). Dane mi było otrzymać szansę na posłuchanie efektów ich działania, dostałem 1kW na 2 miesiące i po tygodniu doszedłem do wniosku, że zostaję z separatorem, bo bas większy i krótszy, a góra milsza uchu, że o średnicy nie wspomnę, bo skrzypce się pojawiły coś jakby bardziej aksamitne, wokale damskie w requiem Mozarta i chóry troszkę poprawiły swoje pozycje i łagodniej zabrzmiały choć nie uroniły ni najdrobniejszego oddechu ... to miałem udawać głuchego... jak lud płaci 2,5kzł za IC i nic z tego, co opisałem nie doświadcza, prócz gwiazdek może i estetycznej radości i posiadania taaakiego produktu, ale nie takiej muzyki."
"(...) nie interesuje mnie rola separatorów ( filtr z całą pewnością, jeszcze gdzieś czytałem o jakimś bilansie energetycznym transformatorów EI, wynikało z tego, że one coś ``chomikują na gorsze czasy`` i w chwilach krótkotrwałych kryzysów pożerają te zapasy na chwałę generowanej na bierząco mocy ). Dane mi było otrzymać szansę na posłuchanie efektów ich działania, dostałem 1kW na 2 miesiące i po tygodniu doszedłem do wniosku, że zostaję z separatorem, bo bas większy i krótszy, a góra milsza uchu, że o średnicy nie wspomnę, bo skrzypce się pojawiły coś jakby bardziej aksamitne, wokale damskie w requiem Mozarta i chóry troszkę poprawiły swoje pozycje i łagodniej zabrzmiały choć nie uroniły ni najdrobniejszego oddechu ... to miałem udawać głuchego... jak lud płaci 2,5kzł za IC i nic z tego, co opisałem nie doświadcza, prócz gwiazdek może i estetycznej radości i posiadania taaakiego produktu, ale nie takiej muzyki."
_
Zawsze można napisać że "polska prasa audio dyskryminuje to urządzenie, gdyż zachodnie firmy mamią redaktorów potężnymi łapówkami" albo coś w tym rodzajuSTUDI pisze:Tylko braknie Tobie super recenzji w szanowanej gazetce.

A tak na poważnie - ciekawe co będzie napędzać rynek audiofilski za kilka lat, bo pomalu kończą się możliwe do wykorzystania prawa audiofizyki - no chyba że nie doceniam dzisiejszych handlowcow

... nie to, żebym miał zaraz z Kolegami polemizować w kwestii stosowania trafek separujacych ale przytoczę swój przypadek. Otóż trafił mi się kiedyś
200 W transformatorek z telewizora lampowego - z wtórnym 220 V.
Podłączyłem sobie jako separujący do CD i tak zostało do dziś.
I tu akurat zgadzam się z pewnymi tezami cytatu zamieszczonymi przez Fugasiego. To działa. Jak ? Oceńcie sami.
Lisor.
Ps. Z przeciwpoglądami z lenistwa i przekory nie polemizuję.
200 W transformatorek z telewizora lampowego - z wtórnym 220 V.
Podłączyłem sobie jako separujący do CD i tak zostało do dziś.
I tu akurat zgadzam się z pewnymi tezami cytatu zamieszczonymi przez Fugasiego. To działa. Jak ? Oceńcie sami.
Lisor.
Ps. Z przeciwpoglądami z lenistwa i przekory nie polemizuję.
Re: Transformator separujący, aksamit i chomiki!
Za to, ze slucha Requiem Mozarta wszystko mozna mu wybaczyc, nawet ten tekst.fugasi pisze:Ałdjofyl zasilający swoją aparaturę poprzez transformatory separujące (230/230V jak się domyślam) pisze:...
Nie bój się marketing to jest bardzo kreatywna dziedzina pseudonauki - tak jak ekonomia. Marketing sprowadza się tylko do oszukiwania i ogłupiania ludzi. Zresztą nawet model szkolnictwa jest dopasowywany do wymogów marketingu - przyszły "wykształcony" obywatel ma nie myśleć tylko bezkrytycznie przyjmowac papkę podaną w reklamie.Shqippy pisze:Zawsze można napisać że "polska prasa audio dyskryminuje to urządzenie, gdyż zachodnie firmy mamią redaktorów potężnymi łapówkami" albo coś w tym rodzajuSTUDI pisze:Tylko braknie Tobie super recenzji w szanowanej gazetce.
A tak na poważnie - ciekawe co będzie napędzać rynek audiofilski za kilka lat, bo pomalu kończą się możliwe do wykorzystania prawa audiofizyki - no chyba że nie doceniam dzisiejszych handlowcow
- VacuumVoodoo
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Wiele lat temu w Szwecji panoszyla sie ironiczna piosenka z tekstem mniej wiecej: "Przyjdz i kup owsianke w konserwie, wszystko mozna sprzedac zabojcza reklama". No i ludziska szukali tego w sklepach. Na naiwnosc i glupote nie ma lekarstwa.STUDI pisze: Nie bój się marketing to jest bardzo kreatywna dziedzina pseudonauki - tak jak ekonomia. Marketing sprowadza się tylko do oszukiwania i ogłupiania ludzi. Zresztą nawet model szkolnictwa jest dopasowywany do wymogów marketingu - przyszły "wykształcony" obywatel ma nie myśleć tylko bezkrytycznie przyjmowac papkę podaną w reklamie.
Aleksander Niemand
-
- 2500...3124 posty
Jeżeli już tematy pozalampowe to polecam:
http://anekdotov.net/pic/photo/index-page-1.html
kilka zdjęć jest swietnych.
Dla wyjaśnienia napisy na zdjęciu:
KIEROWNICTWO
PERSONEL
http://anekdotov.net/pic/photo/index-page-1.html
kilka zdjęć jest swietnych.
Dla wyjaśnienia napisy na zdjęciu: