Czy Tonsil istnieje?

Internet to prawdziwa skarbnica lampowej wiedzy. Znalazłeś ciekawą stronę tematyczną? Tutaj możesz przekazać innym informację o jej adresie i zawartości.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

edi_pg
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: edi_pg »

Niestety wydaje mi się że kwestia produkcji lamp może byc ciężka. Nie wydaje mi się żebyśmy akurat tylko my byli mądrzy i widzieli potrzeby rynku. Musi być jakaś bariera która nie pozwala uruchomić np. linii produkcyjnej lamp elektronowych. Jedną z takich przyczyn może być rygorystyczne prawo UE jeśli chodzi o stosowanie i wykorzystywanie metali ciężkich a wiadomo że przy produkcji lamp występują różne pierwiastki. Być może żeby spełnić te normy i mieć pozwolenie na taką produkcje trzeba niezłego kapitału, który może się nie zwrócić, stąd może powstać problem.
Ale nie miałbym nic przeciwko wznowieniu produkcji lamp. :)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
kaem
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: kaem »

Jest jeszcze Eltra, zainteresowani wiedzą co produkuje, gdzie i gdzie o tym znaleźć. W miarę nowoczesne radyjka Eltry są w niektórych miastach całkiem łatwo dostępne, a ceny już nie tak szokująco wygórowane w porównaniu z badziewiem bazarowym (choć oczywiście ciągle droższe to to jest).
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
szalony

Post autor: szalony »

Wpadlem na ich strone... Fenomen! Robia radyjka z zakresem fal dlugich :) Ja nie mam nawet w swoim tunerze technicsa, a nowy wcale nie jest...

PS. Podjalby sie ktos sprawdzenia/naprawy ruskiego "Orlionoka" ? (Takie malutkie,stare radyjko na kilku ichnich tranzystorach).
Alek

Post autor: Alek »

Nie sądzę, aby w/w powody były przeszkodą. Robione są w Dolamie lampy mikrofalowe, poza tym w Czechach JJ produkuje lampy mimo ich przynależności do UE. Jedynymi powodami, w które jestem w stanie uwierzyć mogą być:
1) brak maszyn- mogło to wszystko być "mądrze" zezłomowane
2) brak ludzi znajacych się na rzeczy
3)brak odpowiedniego myślenia (w co najbardziej wierzę)
Alek

Jeszcze odnośnie Eltry. Ciekawe czy to jest składane w kraju i jakie są ceny tych odbiorników :?
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

Czyli nie ma sensu nawet próbować?

Akurat myślenie łatwiej zmienić, niż oprzyrządowanie, albo przepisy...
szalony

Piotr pisze:Czyli nie ma sensu nawet próbować?

Akurat myślenie łatwiej zmienić, niż oprzyrządowanie, albo przepisy...
Niestety, patrzac na polityke niektorych firm ma sie wrazenie, ze jest dokladnie na odwrot...
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

No to najwyższy czas zmienić to wrażenie!
Siedząc na tyłku i narzekając na to, co dzieje się wokół na pewno nic się nie zdziała :|
Alek

Tak, tyle, że naprawdę nie za bardzo wiem co można jeszcze zrobić.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Alek pisze:Tak, tyle, że naprawdę nie za bardzo wiem co można jeszcze zrobić.
A co już zostało zrobione?
Myślałem o napisaniu do kierownictwa firmy w tej sprawie wskazując na ilość potencjalnych nabywców.
Bo rozumiem, że wykupienie odpowiedniego działu raczej nie jest wykonalne :|
Alek

Na maila nie odpowiedzieli. Owszem, mogę jeszcze wziąć papier i wysłać polecony za potwierdzeniem odbioru.

Tak jak w przypadku Philips Lighting przed rokiem także tu nie oczekuję choćby odpowiedzi "pocałujta w usta wójta" :?

Według mnie, poziom firmy mierzy być może przede wszystkim stosunkiem firmy do klienta. Jeśli jest zapytanie to powinna być też odpowiedź. W dobie internetu można to uczynić szybko.
Janusz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Janusz »

Meratronik
Mimo bogatych tradycji tylko sprzedają sprzęt innych firm :?. Ale przynajmniej nazwa pozostała. Szkoda, mogliby produkować przynajmniej V640, to był dobry multimetr. W katalogach firm sprzedających sprzęt pomiarowy do dzisiaj można spotkać mierniki analogowe.
KFAP ma się dobrze.
szalony

Szkoda, ze KFAP stracil swoj znak firmowy (takie kolko z dwoma strzalkami), sam zaklad ma sie chyba jednak niezle, choc dawno go nie widzialem. Dobrze ma sie tez Lumel.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

Alek pisze:Jeszcze odnośnie Eltry. Ciekawe czy to jest składane w kraju i jakie są ceny tych odbiorników :?
Popatrzcie sobie na odbiornik Kasia: http://eltra.pl/index.php?id=radioodbiorniki
Potem popatrzcie tu: http://www.allegro.pl/item117954011_sup ... towa_.html

Zaskakujące podobieństwo :) Ten drugi sądząc po częśiach (widziałem w środku) robiony jest gdzieś w Azji, ciekawe kto jest faktycznym producentem.
Alek

A zatem moje podejrzenia zdają się potwierdzać :cry:
ODPOWIEDZ