Czy Tonsil istnieje?

Internet to prawdziwa skarbnica lampowej wiedzy. Znalazłeś ciekawą stronę tematyczną? Tutaj możesz przekazać innym informację o jej adresie i zawartości.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Janusz
625...1249 postów
625...1249 postów

Czy Tonsil istnieje?

Post autor: Janusz »

Chciałem sprawdzić ofertę Tonsilu i znalazłem białą pustkę... Natomiast strona ProTonsilu działa. Mam kłopoty ze sprzętem, czy raczej nie ma już krajowego producenta głośników?
Awatar użytkownika
Maciek1
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Maciek1 »

Witam

Skoro jest czynny ich e-sklep http://www.e-tonsil.pl/sklep/ to chyba istnieją.

Pozdrawiam
Maciek1
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

Główna strona Tonsilu ma to do siebie, że czasem działa, a czasem nie ;)
O kłopotach fabryki nic mi nie wiadomo :|
Janusz
625...1249 postów
625...1249 postów

Sytuacja tonsilu nie jest jednak najlepsza, na stronie Urzędu Miasta i Gminy Września znalazłem taką informację
Również wiadomości z http://www.Bankier.pl nie są dobre: http://www.bankier.pl/inwestowanie/prof ... pub_id=all
Awatar użytkownika
tubeaudio
50...74 posty
50...74 posty

Nie do wiary...

Post autor: tubeaudio »

"Biegły pomylił kapitalizację majątku trwałego z jego rentownością, co stało się jedną z przyczyn likwidacji Tonsilu – twierdzi jego były prezes."

To się po prostu w głowie nie mieści... Pomyłka w znaczącej analizie wskaźnikowej? Zero korekty ze strony reszty audytorów i zarządu? Z resztą patrząc na bilans, rachunek wyników, a zwłaszcza przepływy, to ewidentna podkładka... Wskaźniki bieżącego zadłużenia oraz ROE i ROI to potwierdzają - może nie wprost, ale struktura kapitału mówi sama za siebie. Szkoda firmy. :(

pozdrawiam

Lech'u
Awatar użytkownika
adamst_
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: adamst_ »

Hmm... ale informacje na bankier.pl są z zeszłego roku... a o ile pamiętam jeszcze w tym roku tonsil wyglądał na działający...
Awatar użytkownika
tubeaudio
50...74 posty
50...74 posty

Zgadza się, ponieważ sprawozdania finansowe prezentowane są ZA dany rok finansowy lub NA dany dzień bilansowy, dlatego info jest ZA rok 2005. Działać, działa. Ale sprawdź jego notowania... ;) http://www.bossa.pl - tzw. "sprawdzanie retoryczne". Polecam Prospekt Emisyjny, to tak naprawdę "karta katalogowa" firmy - odnosząc sie do lampek.

pozdrawiam!

Lech'u
Alek

Post autor: Alek »

['] - zapalam dla polskiej elektroniki :( . A będzie jeszcze gorzej.
Oto przykład:
http://www.unitra-dolam.pl/lcd.html

Prawda, że pięknie wyglądają te zielone wyświetlaczyki? Ano pięknie, tyle, że nie są produkowane przez Dolam. Chciałem takie- jeśli są dolamowskie zastosować u siebie. Mam tu niedawno przysłany ich katalog wyświetlaczy (z przekreślonymi unitrami na okładce). Pomijając fatalny katalog tej grupy wyrobów, ale naprawdę wielkie sorry, ale wg mnie ta oferta nie jest zupełnie dostosowana do potrzeb rynku. Z alfanumerycznych jest tylko 1x8 znaków i to oczywiście bez sterownika. Na co mi więc takie wyświetlacze :roll: :?
Awatar użytkownika
tubeaudio
50...74 posty
50...74 posty

Z punktu widzenia kondycji polskich firm elektronicznych, o których mowa w wątku to raczej etap rycia epitafium :(.
W świetle analizy procesowej i strategicznej oraz wynikających z niej analiz fundamentalnej i technicznej (giełda), jest rzeczywiście bardzo źle.
Najśmieszniejsze jest to, iż pod dziwnie brzmiącymi nazwami zawsze kryje się człowiek w funkcji pieniędzy. Rzecz chętnie rozwinę, bo tym zajmuję się zawodowo, ale trochę łza się w oku kręci i poza tym nie to forum...

pozdrawiam!

Lech'u
Alek

Rozumiem, ze bieg historii zaorał przeróżne Unitry (CEMI, WZT, Biazet...) wymieniać by długo. Są jednak takie, które ocalały. Dlaczego robią więc wiele by się pogrążyć :?:

Biorę pod uwagę raz jeszcze Dolam, bo jest bliski lampom. Nadeszły czasy, że duże nixie (nasze się nazywały LC631) można na rynkach zachodnich dobrze sprzedać. Co i raz słyszę też jęki po AZ1 czy polskich 6P3S w ładnej banieczce. I ja naprawdę jestem skłonny uwierzyć, że przy odpowiednim nagłosnieniu całej imprezy serie kilkutysieczne takich wyrobów mogłyby pójść na pniu.

No ale przyjmijmy nawet, że Dolam nie chce już się bawić w lampy, bo np. w przypływie chęci robienia porządków powywalał potrzebne ku temu wszystkiemu maszyny (skoro mikrofalowe są robione to znaczy, że nei wszystko wywalono).

Ale robią te wyświetlacze ciekłokrystaliczne. Czy naprawdę tak trudno zrobić opracowania LCD graficznych i alfanumerycznych, od razu ze sterownikiem? Niech ten towar, który może być produkowany będzie miał jakieś odzwierciedlenie w zapotrzebowaniu rynku.

.
Janusz
625...1249 postów
625...1249 postów

Alku, ale na stronie do ktorej podałes link, jest wzmianka o produkcji modułów wyświetlacz + sterownik. Być może takie moduły sprzedawane są pod nazwą zleceniodawcy i nie przez Dolam.
Alek pisze:Rozumiem, ze bieg historii zaorał przeróżne Unitry (CEMI, WZT, Biazet...) wymieniać by długo. Są jednak takie, które ocalały. Dlaczego robią więc wiele by się pogrążyć Question
Tego też nie mogę zrozumieć. Być może to nawyki z dawnych czasów, kiedy produkowano ogromne serie produktów przez całe lata i przede wszystkim nie trzeba było starać się o rynek zbytu. Choć z pewnością upraszczam problem. Ale możliwe że są to skutki niewłaściwych decyzji, Tonsil zdaje się popadł w kłopoty w konsekwencji wejścia we współpracę (ponownie, po latach) z Pioneerem.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

Czy myślicie, że naprawdę możnaby wpłynąć na Dolam, tak aby pojawiły się wznowienia lamp?
Może w tym szaleństwie jest metoda? W końcu nie będzie to pojedynczy głos zapaleńca, tylko liczne grono proponujące rzeczywiste możliwości rozwoju dla firmy...
Poza tym nie mamy nic do stracenia ;)
Janusz
625...1249 postów
625...1249 postów

Obawiam się, że odpowiedź może być taka jak Zatry tutaj
Choć próbować oczywiście można.
Alek

Wysłałem wczoraj maila do Dolamu. Jak dotąd nie dostałem odpowiedzi, a pytałem tam o możliwość wznowienia AZ1, 6P3S i LC631. Pytałem też jaka minimalna ilość by to musiała być. :roll:
szalony

Post autor: szalony »

A co sie stalo z Zopanem, Meratronikiem, Cemi, Radiotechnika Wroclaw, Fonica ? Wyglada na to, ze wszystkie zostaly "zaorane" [*]
ODPOWIEDZ