Wyrób lamp elektronowych w Polsce-reaktywacja

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Co należy czynić?

przerwać prace
6
2%
kontynuować eksperymenty
65
25%
kontynuować eksperymenty i dążyć w kierunku komercji
174
68%
myśleć tylko o komercji
12
5%

Liczba głosów: 257

Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

Hmm...
Szczerze mówiąc liczyłem na dalsze udoskonalenia lamp z katodą wolframową.
Czy to naprawdę aż tak złe rozwiązanie?

Z drugiej strony rozumiem, że wolisz badać nowe zagadnienia zamiast dłubać przy tym, co już sprawdziłeś...

Szkoda, że nie masz małego oddziału przeszkolonych pracowników, którzy podejmowaliby wstępnie opracowane projekty, kiedy Ty zajmowałbyś się tym, co dla Ciebie najciekawsze ;)
Alek

Post autor: Alek »

Prace nad katodami tlenkowymi, a raczej przygotowania do tych prac nie oznaczają rezygnacji z katod wolframowych :o

Chcę tak kierować pracami, by możliwie szybko doprowadzić do pozytywnych wyników.
Alek

Mam dość złączy spłaszczowych :( .
O ile na nóżce o średnicy rurki 10 mm mogę liczyć na poprawne zatopienie 4 drutów to na nóżce 15 mm złącza pękają bardzo często.
Wtopienie 4 drutów z punktu widzenia stabliności konstrukcji nie jest żadną rewelacją; jest niewystarczające. Konieczne jest zresztą stosowanie spłaszczy o większej średnicy.
Zaczynam zatem się zastanawiać nad możliwością zaopatrzenia się w gotowe spłaszcze. Może chińczycy takie coś oferują :idea: :?:
Nie wiem tylko jak szukać.

Dopisek późniejszy:
Na zamieszczonych zdjęciach zamieszczam płaską triodę szklaną, doświadczalną, bezpośrednio żarzoną TDS 1. Ponieważ zatopienie (chyba) się udało toteż w odpowiednim czasie będzie ona testowana jako sonda jonizacyjna do pomiarów w zakresie 10^-4...10^-6 Tr. Dopuszczam tez możliwość przetestowania jej w charakterze triody. Ze wzgledu na stosunkowo niewielką powierzchnię anody nie obiecuję sobie tutaj zbyt wiele.
Załączniki
lampa2.jpg
lampa1.jpg
dex75
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: dex75 »

Alek pisze:Mam dość złączy spłaszczowych :( .
O ile na nóżce o średnicy rurki 10 mm mogę liczyć na poprawne zatopienie 4 drutów to na nóżce 15 mm złącza pękają bardzo często.
A może zamiast szukać gotowych złącz spłaszczowych warto by zrobić piec do odprężania szkła oczywiście z odpowiednim sterowaniem tak żeby od górnej temperatury odprężania szkła tj. 483`C (dla szkła sodowego) powoli zejść do temperatury pokojowej i wtedy napewno nic nie pęknie.
Alek

Jako, że nie mam talentu mechanicznego nie widze szansy na łatwą budowę takiego pieca:(
Awatar użytkownika
sp5hbt
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: sp5hbt »

Jak talentu nie ma to można nadrobić wysiłkiem i uporem.
Nauczycielka w szkole podstawowej powiedziała rodzicom na wywiadówce
"żeby on był taki pracowity jak jest zdolny" :oops:
Większośc rzeczy w życiu osiągnąłem z lenistwa, z nudów i strachu przed ciężką pracą.
Nie wiem co zmotywuje Alka ale też mu się uda, wierzę w to.
Mietek
Alek

Skupmy się na konkretach. Załączam zdjęcie stołu do pompowania lamp. Stół ma nasuwany grzejnik do wygrzewania lamp, natomiast nie ma w tej chwili układu próżniowego z kanałem.
Załączniki
stoliczek2.jpg
stoliczek1.jpg
Alek

Stałem się właśnie szczęśliwym posiadaczem palnika stołowego:)
Myślę, że to może znacznie usprawnić prace szklarskie :)
Awatar użytkownika
sp5hbt
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: sp5hbt »

A co to takiego? Jak to działa? Jakieś fotki please.
Mietek
Alek

Fotka będzie, ale później. Przed chwilą rozmawiałem w firmie z jednym panem, który pracował przy produkcji diod rtęciowych DR :)
Okazuje się, że talerzykarka była przerobiona z maszyny do guzików :P

Drugą, smutniejszą wiadomością jest to, że sugeruje on używać palnika z tlenem :roll:
Vic384
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Vic384 »

Czesc
Tak jak pisalem paaaare tygodni temu, to najprosciej dobudowac centralna rurke w palniku na "powietrze wiodace" i do tego powietrza dodawac tlen. Czysty tlen daje za ostry plomien, trzeba kilka lat praktyki aby swobodnie takim palnikiem pracowac.
Pozdrowienia
dex75
25...49 postów
25...49 postów

Taki palnik (tyle że ręczny) można kupić tu: http://www.neon-service.pl za ok. 250PLN. Są w nim cztery pokrętła: gaz, powietrze i dwa od tlenu. Jednym pokrętłem reguluje się ilość podawanego tlenu do powietrza i to wszystko do centralnej dyszy a drugim wyłącznie tlen do zewnętrznej dyszy. Taka kombinacja pozwala uzyskać dowolny kształt i dowolną temperaturę płomienia od bardzo cienkiej i krótkiej igiełki do dużego szerokiego płomienia.
Przez kilka ładnych lat ten palnik był u mnie w pracy podstawowym palnikiem do wszystkich operacji związanych z obróbką szkła. W tej chwili do gięcia szkła używam palnika listwowego ale tamten i tak jest niezastąpiony do innych rzeczy (łączenie rur,robienie " pisanek",lutowanie elektrod itp.)
Jeżeli chodzi o palniki stołowe na gaz ziemny plus powietrze to do poważniejszych rzeczy nie bardzo się nadają ze względu na zbyt niską temperaturę i małą precyzję.
Alek

Nie wiem za bardzo o który palnik chodzi, bo w ofercie znalazłem tylko to:
http://www.neon-service.pl/akcesoria/palniki.html
dex75
25...49 postów
25...49 postów

Chodziło mi o ten palnik
Zdjęcie ściągłem z ich strony zaledwie kilka tygodni temu. Nie wiem czemu na stronie już go nie ma ale w ofercie mają go napewno.

http://www.trioda.nazwa.pl/trioda/php/f ... hp?id=5209
Alek

Nakład finansowy będzie znaczny:
palnik około 250 zł, butla tlenowa z reduktorem około 400 zł.

Tymczasem załączam zdjęcie palnika stołowego, który jest obecnie w moim posiadaniu.
Załączniki
palnik.jpg
ODPOWIEDZ