Wzmacniacz PP na lampach EL34

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Wzmacniacz PP na lampach EL34

Post autor: gsmok »

Witam
Otrzymałem do wykończenia układ wzmacniacza lampowego. Poprzednicy dwa lata go montowali i nie zmontowali :cry: .
Na stronie:
http://www.fonar.com.pl/audio/diy/wzm1/wzm1.htm
staram się jak najlepiej opisać budowę i uruchamianie tego układu. Muszę przyznać, że idzie mi to w miarę szybko (przynajmniej w porównaniu z poprzednikami) :wink: . Mój plan jest następujący:
Najpierw chciałbym przedstawić sam proces montowania i uruchamiania wzmacniacza nie omijając potknięć i wpadek.
Po skończeniu wzmacniacza chciałbym opisać jego konstrukcję bardziej szczegółowo, już z pominięciem tych wpadek. Podać szczegółowe wyniki pomiarów i zalecenia związane z budową.
Jak widać na pokazanych zdjęciach starałem się montować wzmacniacz zgodnie z ogólnie przyjętymi zasadami z pominięciem estetyki pajęczyny, która przy tym powstaje :oops: .
Byłbym wdzięczny Uczestnikom Forum za wszelie uwagi i sugestie, które pomogłyby mi opracować końcowy materiał w taki sposób, aby był jak najbardziej przydatny dla innych lampomaniaków.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Awatar użytkownika
taboret1
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: taboret1 »

Hej! Kolego! :D Z nieba nam spadles!! :) No! Wreszcie jakis porzadny opis budowy takiego wzmacniacza. Ja niedlugo mam zamiar zabrac sie za ten sam.
Piotrek
125...249 postów
125...249 postów

Re: Wzmacniacz PP na lampach EL34

Post autor: Piotrek »

Proponuję tylko zmienić adres witryny ecc.iq.pl na aktualny.
Pozdrawiam serdecznie,
Piotr Kowalski
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Post autor: Vault_Dweller »

Tak trzymać!

Ja się wziąłem za gitarową końcówkę na EL84 (preamp poczeka :)) - mam trafo głośnikowe, komplet czterech EL84, tylko trochę szkoda marnować wielkie trafo od Rubina (zresztą mam dwa- większe 270V będzie do estradowej końcówki mocy na 6P45S a mam jeszcze 250VA) na taki mały wzmacniacz (wystarczyłaby sieciówka 100VA, najchętniej z żarzeniem dla GZ34 i dzielonym uzwojeniem anodowym) więc sieciowy mi zostaje do zdobycia. Na razie obędę się bez niego tymczasowo podłączając rzeczone trafo od Rubina. Ustrojstwo wykonam jako sam head, boxów jeszcze nie umiem budować :) więc robienie razem jako combo dla mnie mija się z celem.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Poprawiłem link do strony ECC (dzięki za uwagę).
Dodałem właśnie kolejną relację z budowy. Muszę się pochwalić, że po wprowadzeniu kilku porawek obecnie udało mi się zejść z przydźwiękiem do poziomu praktycznie zupełnie niesłyszalnego :lol: . Zastosowany sposób montażu, mimo, że niezbyt estetyczny okazał się bardzo dobry od strony elektrycznej. Po zmontowaniu drugiego kanału (zacznę w poniedziałek) postaram się dokładnie opisać sposób poprowadzenia mas w tym układzie.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
taboret1
250...374 postów
250...374 postów

Cos nagle nie chce dzialac ta strona jak powinna.
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Post autor: Vault_Dweller »

Ja siedzę teraz po uszy w końcówce na 4 EL84 ale coś mi inwerter różnicowy nie działa ;) będę z nim kombinował i może użyję jakiegoś nieco bardziej rozbudowanego i sprawdzonego układu stosowanego przez np. Marshalla. Nie chcę raczej stosować dzielonego obciążenia.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
audioamp
25...49 postów
25...49 postów
Kontakt:

Post autor: audioamp »

gsmok pisze:Zastosowany sposób montażu, mimo, że niezbyt estetyczny okazał się bardzo dobry od strony elektrycznej. Po zmontowaniu drugiego kanału (zacznę w poniedziałek) postaram się dokładnie opisać sposób poprowadzenia mas w tym układzie.
Ponieważ nie mam dużej praktyki w montażu przestrzennym, chętnie pooglądam fotki, proszę o dużą ilość :D
Pozdrawiam
Emil
rc03
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: rc03 »

No i bardzo ładnie.Podoba mi się ten wzmacniacz,przynajmniej jego konstrukcja i sposób opisu w DIY,podobny do mojego w Dziale 6.Ale oczywiscie nie mam zadnych zastrzeżeń.Ciekaw jestem prób oraz wrazen odsłuchowych,zwłaszcza,ze jak widać na zdjęciach są tam zastosowane trafa toroidalne.
Pozdrawiam i zyczę dalszych udanych prac.
rc03
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Skończyłem montowanie drugiego kanału. Szczegóły zawierające dokumentację fotograficzną dodałem do opisu:
http://www.fonar.com.pl/audio/diy/wzm1/wzm1.htm
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
taboret1
250...374 postów
250...374 postów

Nieduzo czasu to Ci zajelo. Wyglada niezle, a jak gra?
Awatar użytkownika
taboret1
250...374 postów
250...374 postów

Mam takie pytanie- czy sumaryczna wartosc kondensatorow filtru zasilacza anodowego wynosi 330uF na kanal?
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

taboret1 pisze:czy sumaryczna wartosc kondensatorow filtru zasilacza anodowego wynosi 330uF na kanal?
Zgadza się. Każdy kanał ma niezależne zasilanie z wypadkową wartością pojemności filtrującej równej 330uF.
W opisie ceowo nie podałem jeszcze ostatecznych wartości zastosowanych elementów, bo być może będę musiał coś jeszcze zmienić. W najbliższym tygodniu będę się starał dokładnie obmierzyć ten wzmacniacz. Uzyskane wyniki pomiarów dodam również do opisu i uzupełnię opis podając ostateczne wartości elementów. Nie omieszkam oczywiście podzielić się wrażeniami z odsłuchu.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Wzmacniacz odpalony. Zrobiłem pierwsze testy odsłuchowe. Brzmi całkiem nieźle, choć odnoszę wrażenie, że mógłby mieć lepsze niskie tony. Może to wina kolumn, które do niego podłączyłem, bo na innym wzmacniaczu lampowym, który posiadam też troszkę brak pary w zakresie niskich częstotliwości. Wstępne pomiary charakterystyki przenoszenia tego nie potwierdzają więc może to tylko moje odczucie subiektywne.
Wzmacniacza słuchałem na "starych" 8-omowych kolumnach Tonsila z membraną bierną (onegdaj były one eksportowane do Francji). Jako źródło stosowałem CD Sony (model CDP-M51) a słuchałem m.in. Tears for Fears, Lenny Kravitza i Joe Satrianiego - to moi ulubieni wykonawcy i w dodatku muzyka, którą prezentują pozwala (według mojej opinii oczywiście) na poznanie możliwiści wzmacniacza. Ogólnie wzmacniacz spełnił moje oczekiwania :) .
Teraz jestem troszkę zajety ale za dwa tygodnie postaram się zamieścic ch-ki i parametry wzmacniacza zmierzone obiektywnie.
Pozdrawiam
LuKash
100...124 posty
100...124 posty

Re: Wzmacniacz PP na lampach EL34

Post autor: LuKash »

Witam,
Sorry, że odkupuje :-)
Gsmok mam pytanie o rezystory katodowe w lamach EL34.
Na schemacie:
http://www.fonar.com.pl/audio/diy/wzm1/ ... hemat1.gif
R14 i R15 mają identyczna wartość 470/4W (8W)
A ze zdjeć wynika, ze kolega zastosował rózne rezystory katodowe R15 i R18:
http://www.fonar.com.pl/audio/diy/wzm1/ ... hemat2.gif

http://www.fonar.com.pl/audio/diy/wzm1/skany/25_792.jpg odpowiednio 270 Om
http://www.fonar.com.pl/audio/diy/wzm1/skany/36_792.jpg i odpowiednio 470 Om

Czy mogę dowiedziec się dlaczego akurat te rezystory nie są identyczne?
Posiłkuję się schematem WL36 z pdf-a.
Dziękuję za odpowiedź
Załączniki
Amplifon36.pdf
(534.7 KiB) Pobrany 446 razy
ODPOWIEDZ