Słuchawkowiec PP OTL
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 25...49 postów
Słuchawkowiec PP OTL
Witam!
Pracuje nad wzmacniaczem do słuchawek w układzie PP - OTL. W układzie wejściowym zdecydowałem się na inwerter samorównoważący na lampach 6N6P lub ECC88. Stopień wyjściowy to 6N13S.
Ponieważ mam małe doświadczenie z lampami pojawił się problem prawdopodobnie z mikrofonowaniem. W słuchawkach słychać dość głośny szum oraz trzaski. Czy przyczyną może być praca lampy w położeniu poziomym? Jak pozbyć się tego nieprzyjemnego efektu?
Pracuje nad wzmacniaczem do słuchawek w układzie PP - OTL. W układzie wejściowym zdecydowałem się na inwerter samorównoważący na lampach 6N6P lub ECC88. Stopień wyjściowy to 6N13S.
Ponieważ mam małe doświadczenie z lampami pojawił się problem prawdopodobnie z mikrofonowaniem. W słuchawkach słychać dość głośny szum oraz trzaski. Czy przyczyną może być praca lampy w położeniu poziomym? Jak pozbyć się tego nieprzyjemnego efektu?
Pozdrawiam
Emil
Emil
-
- 25...49 postów
-
- 25...49 postów
-
- 125...249 postów
Nie wiem czy czegos nie przeoczylem, ale jestes pewny ze budujesz wzpacniacz PP?
Moze jednak wzmacniacz SE z balansowanym wyjsciem?
A wtedy mozna by uklad uproscic do ponizszego schematu.
Przy okazji: jakie jest wzmocnienie Twojego ukladu?
Moze jednak wzmacniacz SE z balansowanym wyjsciem?
A wtedy mozna by uklad uproscic do ponizszego schematu.
Przy okazji: jakie jest wzmocnienie Twojego ukladu?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 500...624 posty
-
- 250...374 postów
Mam nadzieję, że autor wątku nie obrazi się ale muszę skrytykować całą koncepcję budowy wzmacniacza beztransformatorowego w ten sposób ("zbalansowany"). Brak transformatora (czego nie krytykuję) powoduje niedopasowanie energetyczne i niewykorzystanie mocy lamp ale "zbalansowanie" dodatkowo, dwukrotnie powiększa to niedopasowanie. Przecież w tym układzie lampy końcowe są dla sygnału połączone szeregowo. Lepiej zastosować prawdziwy układ przeciwsobny (jak dla tranzystorów), gdzie obie lampy pracują dla sygnału równolegle lub po prostu zwyczajnie połaczyć równolegle obie triody końcowe. Da to czterokrotny wzrost mocy wyjściowej.
-
- 125...249 postów
-
- 500...624 posty
-
- 25...49 postów