TWOP - pomocy
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
TWOP - pomocy
Witam,
Koledzy, mam trzy transformatory:
ZATRA
TRANSFORMATOR
TWOP-19/40/30/666
WT/D-4245-0108
na drugiej stronie:
1-3 fi 0,18 - 2840
4-6 fi 0,35 - 405
1,4 - początki uzwojeń
Czy wiedzie gdzie te transformatory pracowały(z jaką lampą, a dokładniej jaki stawiały opór po stronie pierwotnej) oraz z jaką częstotliwością? Gdybym znał te dwie rzeczy to mógłbym przewinąć trafa na głośnikowe, dokładnie wyliczając jaką indukcyjność pierwotnego będą miały. A rdzenie są całkiem spore - więc do gitarowców jak znalazł!
A druga sprawa, mam trzy rdzenie toralne takie jak na zdjęciu. Wyjąłem je z fazownika(nie wiem czy dobrze mówię). Pomyślałem sobie o nawinięciu na nich dużych dławików, ponieważ na obudowach pisało 50Hz a rdzeń po rozmontowaniu okazał sie z blachy transformatorowej, mogłyby być ok. Czy dławiki na rdzeniach toralnych mają dobre paramtery, jak w przybliżeniu policzyć takie cuda?
Koledzy, mam trzy transformatory:
ZATRA
TRANSFORMATOR
TWOP-19/40/30/666
WT/D-4245-0108
na drugiej stronie:
1-3 fi 0,18 - 2840
4-6 fi 0,35 - 405
1,4 - początki uzwojeń
Czy wiedzie gdzie te transformatory pracowały(z jaką lampą, a dokładniej jaki stawiały opór po stronie pierwotnej) oraz z jaką częstotliwością? Gdybym znał te dwie rzeczy to mógłbym przewinąć trafa na głośnikowe, dokładnie wyliczając jaką indukcyjność pierwotnego będą miały. A rdzenie są całkiem spore - więc do gitarowców jak znalazł!
A druga sprawa, mam trzy rdzenie toralne takie jak na zdjęciu. Wyjąłem je z fazownika(nie wiem czy dobrze mówię). Pomyślałem sobie o nawinięciu na nich dużych dławików, ponieważ na obudowach pisało 50Hz a rdzeń po rozmontowaniu okazał sie z blachy transformatorowej, mogłyby być ok. Czy dławiki na rdzeniach toralnych mają dobre paramtery, jak w przybliżeniu policzyć takie cuda?
pozdrawiam Sova
- MalKontent
- 375...499 postów
TWOP to trafo odchylania pionowego, więc jeśli się nie mylę to pracował z częstotliwością 50Hz...
A rdzenie toroidalne (z falownika chyba?) nie bardzo nadają się na dławiki (pojedyncze), musiałbys go ciachnąć jakimś cienkim frezem piłkowym i zrobić szczelinę... Chyba, że jako dławik skompensowany, w którym prąd przepływa "w tę i z powrotem" że tak powiem i wypadkowe magnesowanie prądem stałym się znosi.
Pozdrawiam
Staszek
A rdzenie toroidalne (z falownika chyba?) nie bardzo nadają się na dławiki (pojedyncze), musiałbys go ciachnąć jakimś cienkim frezem piłkowym i zrobić szczelinę... Chyba, że jako dławik skompensowany, w którym prąd przepływa "w tę i z powrotem" że tak powiem i wypadkowe magnesowanie prądem stałym się znosi.
Pozdrawiam
Staszek
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Co do TWOP 19/(...) - pracował z lampą PCL85 m.in. w Neptunie 312,
schemat:
http://www.trioda.nazwa.pl/trioda/php/f ... php?t=4962
schemat:
http://www.trioda.nazwa.pl/trioda/php/f ... php?t=4962
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Ale czy to napewno 50Hz czy 25Hz? Nie wiem jak kiedyś był tworzony obraz, czy z dwóch ramek czy tylko z jednej. Co do tej lampy, jaki opór roboczy ona wymaga(zakładam, że taki właśnie dawało uzwojenie pierwotne).
Co do dławików, właśnie na audiotronie czytałem, że dławiki na rdzeniach toralnych nawija się w ten sposób, że są dwa uzwojenia nawinęte "odwrotnie" wględem siebie, tak właśnie, aby pola magnetyczne siebie nawzajem znosiły. Uzwojenia połączone są ze sobą, więc ten sam prąd przepływa przez obydwa. O te mi chodzi. Czy są na nie jakieś przyblizone wzory, czy po prostu nawijać ile drutu wejdzie
Co do dławików, właśnie na audiotronie czytałem, że dławiki na rdzeniach toralnych nawija się w ten sposób, że są dwa uzwojenia nawinęte "odwrotnie" wględem siebie, tak właśnie, aby pola magnetyczne siebie nawzajem znosiły. Uzwojenia połączone są ze sobą, więc ten sam prąd przepływa przez obydwa. O te mi chodzi. Czy są na nie jakieś przyblizone wzory, czy po prostu nawijać ile drutu wejdzie

pozdrawiam Sova
Witam.
Pozdrawiam.
Ciekawe. Moim skromnym zdaniem (w idealnym przypadku) wtedy nie będzie z tego żaden dławik, tylko rezystor.Sova pisze: Co do dławików, właśnie na audiotronie czytałem, że dławiki na rdzeniach toralnych nawija się w ten sposób, że są dwa uzwojenia nawinęte "odwrotnie" wględem siebie, tak właśnie, aby pola magnetyczne siebie nawzajem znosiły. Uzwojenia połączone są ze sobą, więc ten sam prąd przepływa przez obydwa. O te mi chodzi. Czy są na nie jakieś przyblizone wzory, czy po prostu nawijać ile drutu wejdzie
Pozdrawiam.
Witam.
Jakoś nie jestem do tego przekonany. Co innego np. w filtrach włączonych w zasilaniu. Np. w radiach samochodowych (gdzie jedna cewka jest włączona w "plusie" a druga w "minusie"), to wtedy bym się z tym zgodził. Ale jeżeli połączymy wprost szeregowo te uzwojenia (w przeciwfazie), to nie wydaje mi się, żeby to tłumiło jakiekolwiek zakłócenia.
Pozdrawiam.
Jakoś nie jestem do tego przekonany. Co innego np. w filtrach włączonych w zasilaniu. Np. w radiach samochodowych (gdzie jedna cewka jest włączona w "plusie" a druga w "minusie"), to wtedy bym się z tym zgodził. Ale jeżeli połączymy wprost szeregowo te uzwojenia (w przeciwfazie), to nie wydaje mi się, żeby to tłumiło jakiekolwiek zakłócenia.
Pozdrawiam.
Ja taki transformator (TWOP) przewinąłem na głośnikowy do mojej końcówki 2*6p14p do gitarówki i chodzi b.dobrze. dałem mniejszą indukcyjność przy założonej częstotliwości 120Hz i spisuje się na prawdę wyśmienicie. Wedłóg mnie takie pasmo u dołu w zupełności wystarczy do gitary elektrycznej (oczywiście nie do basowej). Pozdrawiam. Jeśli chcesz poszukam gdzieś kartki na których wyliczyłem ilości zwojów do tego trafa.
Troszeczkę sam się pogłubiłem w waszych odpowiedziach. Chodzi mi o dławik taki jak w załączniku. Wg mnie pola magnetyczne pochodzące z dwóch cewek będą wzajemnie się znosić, więc rdzeń nie będzie sie nasycał. Pola magnetyczne(pomimo znoszenia sie wzajemnego) przy zmianach strumienia elektromagnetycznego będą przeciwdziałać tej zmianie, więc uzyskam przez to filtrację. Ja to widziałem tak. Tylko widząc te rdzenie zastanawiam się, czy nie są dużo za duże jak np. dla anodowego 230V 100mA?
Zacząłem temat o tych dławikach toralnych, ponieważ nie wiem, czy można potraktować w oblcizeniach taki rdzeń jak rdzeń EI, tylko że bez szczeliny powietrznej. Może i robie zawsze problemy z tymi obliczeniami, ale nie lubie bezmyślnie nawijać np w opór zwojów, a potem nawet nie wiedzieć jaki rząd filtracji otrzymam - mi to się kojaży, jak bym robił jacht z desek i łatał dziury po sękach zamiast kupić lepsze(jaki ze mnie poeta
).
Bielak - Tak bardzo chętnie, jesli możesz to poszukaj, ja akurat będe nawijał do PL504(chyba 2x po dwie równolegle). Jednak jesli mozesz to bardzo proszę poszukaj.
Zacząłem temat o tych dławikach toralnych, ponieważ nie wiem, czy można potraktować w oblcizeniach taki rdzeń jak rdzeń EI, tylko że bez szczeliny powietrznej. Może i robie zawsze problemy z tymi obliczeniami, ale nie lubie bezmyślnie nawijać np w opór zwojów, a potem nawet nie wiedzieć jaki rząd filtracji otrzymam - mi to się kojaży, jak bym robił jacht z desek i łatał dziury po sękach zamiast kupić lepsze(jaki ze mnie poeta

- Załączniki
-
- toral.GIF (2.92 KiB) Przejrzano 883 razy
pozdrawiam Sova
Fd = 100Hz lub 50 nie pamiętam a nie mam zapisanego
n = 0,045
pierwotne 2*1077 zw DNE 0,2
wtórne 97zw (8 ohm) DNE 0,9
Tylko przypominam że są to wartości dla pary lamp 6P14P (EL84). Dla lamp PL504 będzie to inaczej i oczywiście dopasowane do okna rdzenia. Ja zrobiłem dodatkowo przegrode z laminatu dzielącą karkas na 2 równe części dzięki czemu uzyskałem prawie idealną symetrię obu uzwojeń. Zastosowałem 4 sekcje - 2 pierwotne i 2 wtórne połączone równolegle. Pozdrawiam.
P.S. mój piec na którym to trafo możesz zobaczyć na fotce jest w układach na tym forum (JCM800), co prawda jeszcze nie dopracowany ale nie mam czasu żeby zrobić i wrzucić nowe foty po wykończeniu.
n = 0,045
pierwotne 2*1077 zw DNE 0,2
wtórne 97zw (8 ohm) DNE 0,9
Tylko przypominam że są to wartości dla pary lamp 6P14P (EL84). Dla lamp PL504 będzie to inaczej i oczywiście dopasowane do okna rdzenia. Ja zrobiłem dodatkowo przegrode z laminatu dzielącą karkas na 2 równe części dzięki czemu uzyskałem prawie idealną symetrię obu uzwojeń. Zastosowałem 4 sekcje - 2 pierwotne i 2 wtórne połączone równolegle. Pozdrawiam.
P.S. mój piec na którym to trafo możesz zobaczyć na fotce jest w układach na tym forum (JCM800), co prawda jeszcze nie dopracowany ale nie mam czasu żeby zrobić i wrzucić nowe foty po wykończeniu.
Witam.
Pozdrawiam.
Nie. "Pomieszałeś" cały magnetyzm. Przy takim połączeniu cewek strumienie magnetyczne (także przy zmianach prądu) będą się znosić. Po prostu indukcyjność takiego dławika wyniesie 0 (zero), a zatem nie będzie żadnej filtracji.Sova pisze:Wg mnie pola magnetyczne pochodzące z dwóch cewek będą wzajemnie się znosić, więc rdzeń nie będzie sie nasycał. Pola magnetyczne(pomimo znoszenia sie wzajemnego) przy zmianach strumienia elektromagnetycznego będą przeciwdziałać tej zmianie, więc uzyskam przez to filtrację.
Pozdrawiam.
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Strumienie pochodzące z obu cewek będą się znosić, to racja.Sova pisze:Wg mnie pola magnetyczne pochodzące z dwóch cewek będą wzajemnie się znosić, więc rdzeń nie będzie sie nasycał. Pola magnetyczne(pomimo znoszenia sie wzajemnego) przy zmianach strumienia elektromagnetycznego będą przeciwdziałać tej zmianie, więc uzyskam przez to filtrację. Ja to widziałem tak.
Natomiast ich przyrosty będą się znosić równie dobrze. Nie ma żadnego powodu, żeby było inaczej.
Zmian strumienia nie będzie, bo wypadkowy strumień tak, czy siak będzie wynosić 0 {zero}. Skoro nie będzie zmian, to nic nie będzie im przeciwdziałać. W związku z tym nie uzyskasz filtracji.
Jak na razie Ufoglonojady widzą zjawiska magnetyczne lepiej, niż Sovy