Kolumny - problem

Przetworniki elektroakustyczne, obudowy głośnikowe i zagadnienia pokrewne.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Janusz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Janusz »

Boguś pisze:(...)miałem swojego czasu kolumny sharpa( chyba ?), nazwy juz nie pamietam, typu zamknietego, i cóż, kolumna 8 ohm a środku dwa głosniki 4 omowe połaczone szeregowo. I to nie pierwszy przypadek ze własnie stosuja połaczenie szeregowe(...)
Marka producenta nie zawsze musi gwarantować wysoką jakość. Widziałem kiedyś kolumny Pioneera pseudotrzydrożne (dwa różne, ale stożkowe, papierowe głośniki wysokotonowe) w których zwrotnicy prawie nie było. Zawierały bowiem po jednym bipolarnym elektrolicie dla gł. wysokotonowych. Obudowy były wielkości naszych Altusów, a wykonano je z 10mm płyty wiórowej. Wytłumienia wewnątrz nie było.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

:arrow: Janusz
A dla Ciebie Sharp, czy Pionieer są markami sugerującymi wysoką jakość :?: Mnie kojarzą się wyłącznie z plastikowym badziewiem, szczególnie w materii głośnikowej...
Awatar użytkownika
Pyra
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Pyra »

Swego czsu miałem znajomego w sklepie z głośnikami i "pożyczałem" sobie kilka sztuk na próby. I cóż się okazywało??? głośniki nie dość, że odbiegały od danych katalogowych, to trudno było dobrać dwie sztuki podobne (oczywiście mówię o głośnikach .... rynkowo dostępnych :wink: )
Jak wykazuje teoria ( i praktyka) dla głośników o różnych parametrach projektuje się różne zwrotnice. Z tego by winikało, że każdy głośnik powinien być traktowany indywidualnie (i właśnie to kosztuje krocie w "dobrych" kolumnach). A widział ktoś kiedyś coś takiego w kolumnach????
Jeśli producent nie zwraca uwagi na takie "szczegóły" to nie przejmuje się też szeregowym połączeniem.
"Drogie" zespoły głośnikowe mogą być traktowane indywidualnie i wtedy dobiera się głośniki, w pary i komlety i z nich się robi kolumny.

A propos "dobrych firm" to ....... wszystkie prawie produkują w tych samych krajach :wink:

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niż topór w boju?
Awatar użytkownika
popiol17
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: popiol17 »

Ależ Tonsil bazował na licencjach Pioniera :D. Jeżeli popatrzymy na te plastikowe kolumienki w wierzach, to fakt może się tak kojarzyć..
Janusz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Janusz »

Piotr pisze::arrow: Janusz
A dla Ciebie Sharp, czy Pionieer są markami sugerującymi wysoką jakość :?:(...)
Tego nie powiedziałem, ale nie zaprzeczysz, że w powszechnej świadomości te firmy uznawane są za dobre. Poglądy weryfikują na ogół dopiero własne doświadczenia w tej materii. I o jednym z takich napisałem.
Z drugiej strony sprzęt przez te firmy produkowany potrafi być zaskakująco trwały.
785mm
ODPOWIEDZ