Marka producenta nie zawsze musi gwarantować wysoką jakość. Widziałem kiedyś kolumny Pioneera pseudotrzydrożne (dwa różne, ale stożkowe, papierowe głośniki wysokotonowe) w których zwrotnicy prawie nie było. Zawierały bowiem po jednym bipolarnym elektrolicie dla gł. wysokotonowych. Obudowy były wielkości naszych Altusów, a wykonano je z 10mm płyty wiórowej. Wytłumienia wewnątrz nie było.Boguś pisze:(...)miałem swojego czasu kolumny sharpa( chyba ?), nazwy juz nie pamietam, typu zamknietego, i cóż, kolumna 8 ohm a środku dwa głosniki 4 omowe połaczone szeregowo. I to nie pierwszy przypadek ze własnie stosuja połaczenie szeregowe(...)
Kolumny - problem
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Swego czsu miałem znajomego w sklepie z głośnikami i "pożyczałem" sobie kilka sztuk na próby. I cóż się okazywało??? głośniki nie dość, że odbiegały od danych katalogowych, to trudno było dobrać dwie sztuki podobne (oczywiście mówię o głośnikach .... rynkowo dostępnych
)
Jak wykazuje teoria ( i praktyka) dla głośników o różnych parametrach projektuje się różne zwrotnice. Z tego by winikało, że każdy głośnik powinien być traktowany indywidualnie (i właśnie to kosztuje krocie w "dobrych" kolumnach). A widział ktoś kiedyś coś takiego w kolumnach????
Jeśli producent nie zwraca uwagi na takie "szczegóły" to nie przejmuje się też szeregowym połączeniem.
"Drogie" zespoły głośnikowe mogą być traktowane indywidualnie i wtedy dobiera się głośniki, w pary i komlety i z nich się robi kolumny.
A propos "dobrych firm" to ....... wszystkie prawie produkują w tych samych krajach
Pozdrawiam

Jak wykazuje teoria ( i praktyka) dla głośników o różnych parametrach projektuje się różne zwrotnice. Z tego by winikało, że każdy głośnik powinien być traktowany indywidualnie (i właśnie to kosztuje krocie w "dobrych" kolumnach). A widział ktoś kiedyś coś takiego w kolumnach????
Jeśli producent nie zwraca uwagi na takie "szczegóły" to nie przejmuje się też szeregowym połączeniem.
"Drogie" zespoły głośnikowe mogą być traktowane indywidualnie i wtedy dobiera się głośniki, w pary i komlety i z nich się robi kolumny.
A propos "dobrych firm" to ....... wszystkie prawie produkują w tych samych krajach

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niż topór w boju?
Tego nie powiedziałem, ale nie zaprzeczysz, że w powszechnej świadomości te firmy uznawane są za dobre. Poglądy weryfikują na ogół dopiero własne doświadczenia w tej materii. I o jednym z takich napisałem.Piotr pisze:Janusz
A dla Ciebie Sharp, czy Pionieer są markami sugerującymi wysoką jakość(...)
Z drugiej strony sprzęt przez te firmy produkowany potrafi być zaskakująco trwały.
785mm