Interkom HGA MINICOM 1500- potrzebna dokumentacja techniczna.

Elektronika retro

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Interkom HGA MINICOM 1500- potrzebna dokumentacja techniczna.

Post autor: Szrot majster »

Witam!
Za całe 70zł stałem się posiadaczem interkomu czy domofonu HGA GEHRKE MINICOM 1500.
Urządzenie jest raczej w stanie NOS, wygląda na egzemplarz szkoleniowy, bo na przykład jest listwa z gniazdami wielokrotnymi, tak, że pasują wtyczki w każdej kolejności.
A.jpg
B.jpg
Sprzęt ogólnie w tym stanie działa jak powinien, ale nie po to kupiłem.....nie mam domofonu, nieraz ojciec się zapomni i wtedy wali w drzwi albo dzwoni dzwonkiem, bo ktoś zamknął drzwi na klucz, a on nie ma klucza przy sobie.
Chodzi mi o dokumentację do tego modelu, tak, bym mógł rozpiąć to wszystko, terminale są podłączane na RJ-tki, w zastosowaniu komercyjnym były na końcu wtyczki TAE-N/F , typowe za Odrą i dziś.
Zrzut ekranu z 2024-12-26 22-09-08.png
Mam dokumentację ale za duży plik i Multicom 3000, nie wiem czy podobny Udało się skompresować.
Pomoże ktoś?
Może Kolega RomekD zna takie dziwactwa i pomoże?
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Interkom HGA MINICOM 1500- potrzebna dokumentacja techniczna.

Witam!
Nikt nic nie wie o tym dziwacznym wynalazku?
Z Elektrody odszedłem, bo nie wytrzymałem hejtu, niestety tutaj nie ma fachowców od instalacji strukturalnych, domofonów i telefonów.
Będę szukał na Facebooku ale już poległem z centralką Mikrotel z lat 90-tych, pandemia zabrała ludzi, którzy mieli pojęcie o tych sprzętach.
Jeden elektryk z zawodu, zakładał kiedyś alarmy antywłamaniowe, ale jak ktoś wypija 7-10 piw dziennie, to nic dziwnego, że wszystko zapomniał.
Zagraniczne fora nie dla mnie, bo wyrzucili mnie z kilku, zbyt kiepska znajomość angielskiego, nigdy nie używałem tego języka.
Może ma ktoś "cynk", gdzie takie nietypowe manuale i instrukcje serwisowe można ściągnąć w postaci PDF i za darmo?
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Czołem.
Szrot majster pisze: czw, 26 grudnia 2024, 22:12 (...)
Pomoże ktoś?
Może Kolega RomekD zna takie dziwactwa i pomoże?
Niestety, nigdy nie zajmowałem się ani instalacją, ani serwisowaniem tego typu sprzętów, więc niewiele mogę pomóc. Faktycznie zestaw wygląda na egzemplarz szkoleniowy lub może stworzony dla osób zajmujących się serwisem tego typu urządzeń. Trzeba podłączyć i spróbować uruchomić. Wcześniej ewentualnie rozebrać, by przekonać się czy jest kompletny, "niegrzebany" i sprawny.

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Witam!
W tym sęk, że to działa jak należy, jest doskonały przekaz mowy i funkcje wywołania też są sprawne.
Listwa drewniana z gniazdami jest połączona jako gniazda wielokrotne, co typowe było w telefonach.
Jest sześć żył, ale raczej tyle nie potrzeba, nie mam dokumentacji, bo może to być stary system analogowy z wywołaniem cyfrowym, z tego, co zauważyłem, system działa w dupleksie jak telefon a nie w simpleksie taki, stary Intervox Fonica.
Będę szukał schematu podłączenia pojedynczych terminali.....z tego, co widzę, to jest zasilanie i szyna danych.
Niestety przed Świętami nabawiłem się dość mocnej kontuzji łokcia i nie mam chęci rozbierania tych terminali, bo zasilanie jest zdecydowanie powyżej 12V i może być kupa smrodu a szkoda, bo urządzenie unikatowe, bynajmniej w Polsce.
Ogólnie mam sporo dziwadeł technicznych z różnych dziedzin techniki i elektroniki, ale nie wyjeżdżam poza kraj od ponad dekady i nie mam okazji zdobywać egzemplarzy z dokumentacją tylko tak zwane "politechniczne", że trzeba Politechnikę skończyć, by je uruchomić :lol:
Tutaj jest to kompletne i na 99% sprawne, więc nie będzie problemów z rozgryzieniem tego cudaka, trzeba tylko rozpoznać zasilanie i szyny transmisyjne.
Jak pisałem, właśnie przez odejście z Elektrody straciłem kontakty z serwisantami, na miejscowym gruncie nikt się wiedzą nie podzieli, bo i jej nie ma(zatrzymali się w rozwoju na Urmet/Laskomex analogowych, jeszcze spotykanych w zapyziałych blokach)
bratyslaw
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: bratyslaw »

Masz adres e-mail, spróbuj, przetłumacz nawet translatorem. Kiedyś pisałem do Futaby z prośbą o pinout wyświetlacza, odpisali :wink:
ODPOWIEDZ