TGR-y i 100V trafa głośnikowe- szukam schematów

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: TGR-y i 100V trafa głośnikowe- szukam schematów

Post autor: Szrot majster »

Witam!
Dziś dojechały kondensatory, 5 sztuk takich Philips Long Life, zdecydowanie do sprzętu profesjonalnego
elektrolity.jpg
Kondensatory podłączyłem przez dwa rezystory 100k 1W połączone równolegle, jako źródła napięcia formowania użyłem znanej już przetwornicy HV
Zrzut ekranu 2024-11-15 210504.png
5 kondensatorów równolegle spiętych ma upływ około 9-15uA, ESR około pół oma, pojemność idealna.
Kondensatory są "stare-nowe", bo z 1998 roku, ale tanie były, bo po 7,38zł, jakby ktoś szukał, to daję linka
https://allegro.pl/oferta/kondensator-e ... 3126081930
Jutro będzie robiona PCB do tego, płytka Kolegi Olkus.
Zasilanie zrealizuję na toroidzie 2x20V i TS50/17, bo tyle wygrzebałem w "przydasiach", przy 240V w sieci mam 245V, czyli na pierwszym kondensatorze filtra mam 345V, przy szacunkowym poborze prądu przez dwa kanały w granicach 150-160mA będzie rezystor około 300 omowy, dam z obejmą i będzie regulacja.
Obudowa kupiona za mała :evil: , będzie z tworzywa wojskowe pudło magazynowe(ABS sieciowany włóknem szklanym), nawet lepiej, bo 230V to jak w tej przypowieści, że "karabin raz do roku strzela sam z siebie", mam u siebie zasilanie buforowe czyli RCD mi nie uratuje życia w razie "W" :!:
Preskaler
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: Preskaler »

Dzięki za "cynk". Właśnie zamówiłem 100uF i 15uF. Te ostatnie przydadzą się do starych OR. Tam niby przychodzą 2x16 uF i 2x 32 ale i te będą ok.
"Preskaler"
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Witam!
PCB zasilacza zrobiona :D
Była projektowana przez Kolegę Olkus na 2 kondensatory SNAP-IN, ja powierciłem inaczej otwory i weszły 4 sztuki, teraz o przydźwięku sieci nie będzie mowy, tym bardziej, że zasilacz impulsowy do żarzenia.
PCB_PWR1.jpg
PCB_PWR2.jpg
Kondensatory 100nF 630V dałem od spodu i 2x1M równolegle na każdą sekcję, by było bezpiecznie.
Co do kondensatorów to uwaga do Kolegi Preskaler :!:
Kup sobie przetwornicę HV jak na zdjęciu i zaformuj te kondensatory :!: :!: , za długo leżały w magazynie :!:
Miały spory prąd upływu, potem spadło do około 70uA na pięć kondensatorów połączonych równolegle, jak wstawisz pod 300-450V, to będzie BUUM!!! :!:
Cena jest niska ale i kruczek musi wtedy być :D
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Witam!
W 80% zrobiłem zasilacz.
Transformator TS50/17(2x18V) zasilany z sieci, a że był na 220V, to i napięcia ma zawyżone, zasila wtórne uzwojenia transformatora o podobnych parametrach ale z czasów "unijnych" czyli 230-240V, finalnie jałowo zmierzyłem 330V symulując dużą produkcję z PV, a mam od niedawna drugą instalację 6kV, musi być margines bezpieczeństwa.
Wartość ta to DC na pierwszej sekcji filtra, rezystora redukcyjnego nie zakładałem jeszcze, bo muszę złożyć do kupy część wzmacniacza i zmierzyć finalny pobór prądu.
Żarzenie zrealizowane na zasilaczu starego typu laptopów TOSHIBA, kiedy było to 15V.
Rezystor redukcyjny PCC85 jest za duży, bo 22R, powinno być 18R , czyli trzeba dołożyć równolegle 100R do tego 22R, bo lampa będzie niedożarzona, co finalnie skutkuje mniejszym wzmocnieniem i szybszym "końcem" lampy.
zasilacz.jpg
Szacuję 150mA na dwa kanały czyli 100 omowy rezystor powinien być OK tutaj.
Obudowa ma drugą "połowę", muszę kupić małe zawiasy i powiercić otwory do chłodzenia, ewentualnie wyciąć dziury wiertłem koronowym i dać kratki chromowane od komputerów
Jutro dalsze etapy składania wzmacniacza, bo nie mogłem się "dokopać" do miejsca, gdzie mam kabelki LGy czy podobne, może od zasilaczy ATX(jeden
ATX leży).
Ten wzmacniacz to trochę skomplikowany twór ale miały "wyjść" wszystkie, zachomikowane "przydasie" lampowe, więc wychodzą, właściwie tu są kupione tylko trafa, lampy, podstawki i kondensatory filtra, cała reszta była w szafach i szufladach.
Mam jeszcze pytanie co do USZ, na schemacie Philipsa jest podciągnięte sprzed transformatora AG9008 wywodzi się ze wzmacniaczy rozgłoszeniowych OTL.
LED-owy wskaźnik podłączę i wyskaluję na dniach
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Post autor: Olkus »

Zasilacz OK.
Wyciągnąłbym tylko zasilacz impulsowy z tej plastikowej obudowy dla lepszego chłodzenia.
Rezystor dla PCC85 mi z obliczeń wychodzi 20 omów. Może któryś z tych 22R ma tolerancję w dół i uda się dobrać bardziej zbliżony do żądanej wartości?
Kable z ATX stosowałem nie raz i są to zazwyczaj dobrej jakości przewody miedziane w izolacji na 300V.
W kwestii chłodzenia, można do w spodzie obudowy wywiercić większy okrągły otwór i dać wentylator, tylko dół musi mieć nóżki.

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Witam!
Wzmacniacz poskładałem razem ze wskaźnikami LED, tylko odwaliłem taki numer, że odwrotnie podłączyłem zasilanie, kondensatory wzmacniacza nie wystrzeliły, bo lampy zadziałały jak diody, nie przepuszczając napięcia, zasilacz ma ograniczenie przy 0,1A, toteż nic się nie stało i po zmianie polaryzacji wzmacniacz normalnie zagrał i diody LED też migają w rytm muzyki, trzeba to wyskalować by miało sens :D
Gorzej gdybym pomylił żarzenie, bo by wszystkie półprzewodniki poszły w diabły.
Zasilacz impulsowy ma maksymalny prąd 5A, a tu nawet nie jest 2A pobierane , pracuje nawet nie na "pół gwizdka", ta obudowa jest klejona, nie tnę takich rzeczy.....jak mi potrzebny zasilacz z dobrym chłodzeniem, to wysupłam 60-100zł i kupię MeanWell przemysłowy, ten z siatką.
A żebym z Trabanta robił Lamborghini Aventador, bo nie stać mnie, to już "nie moja działka", zasilacz kilkadziesiąt złotych a ten od laptopa za 10-40zł też jest OK, bo jest dostosowany, by zasilać tego laptopa nieraz bez przerwy i ładować jego akumulator, co niektórzy grają w gry na biurowych laptopach, FPS-y tragedia ale obciążenie procesora 100%, czyli zasilacz się napracuje przy takim traktowaniu laptopa.
Rezystor PCC85 na razie zostanie , bo wychodzi, że przez lampę płynie prąd 290mA, co dla telewizyjnej śmieciówki jest normalną pracą, TV były zasilane z sieci a lampy żarzone szeregowo, nie zawsze było 220V, a nawet poniżej 200V....i tak dużo lamp przeżyło telewizory w których je zamontowano w fabryce :D :D
Kable wziąłem z zasilacza ATX, ja tego nie lubię, bo są pobielane i kiepsko się je lutuje, na ogół unikam tego typu przewodów i kupuję LGy 0,5-1mn2, mam na Allegro sprawdzonego dostawcę z Torunia, ewentualnie pruję kable od sprzętu RTV/AGD i wyciągam linki, na ogół 0,5- 1mm2 , dziś nie chciało mi się nurkować na strychu, w kurzu i myszach.
Chłodzenie jutro pomyślę, może dam starą kratkę od głośnika czy kawałek innej siatki czy kratkę z tworzywa.
Z dołu nie będę wycinał, bo szkoda czasu na rozbieranie tego, co zrobiłem.
Przełącznik na panelu służy do włączania zasilacza anodowego i podawania napięcia żarzenia na lampy, dam taki, co ma 2 pary styków, na przykład RM-2/RM-22, zasilacz impulsowy tylko do trybu czuwania, tak sobie wymyśliłem.
Opóźnionego załączania napięcia anodowego nie dałem, bo bez sensu w takim układzie z tanimi PL84, zresztą te lampy dość szybko się nagrzewają, rezystor 4,7R zapobiega błyskaniu włókien PL84, kilka sekund zwłoki wystarczy.
Ja bym to dawno skończył bez niespodzianek, tylko jak ojciec rozpali w kominku, to na poddaszu od razu prawie 26 stopni Celsjusza, w takich warunkach łatwo się rąbnąć.....no ale jak oni w domu rodzinnym siedzieli przy piecu kaflowym, w którym stale hajcowano, ile się dało, to zostanie w umyśle, a poddasze się nagrzewa bo jest otwarta klatka schodowa, do tego nie mam wentylacji w pokoju, bo przeoczono to przy budowie.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Mam nadzieję, że ta za długa śruba mocująca toroid nie dotknie pokrywy po zamknięciu, bo go ugotujesz...
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: zjawisko »

Przecie to pudło z tworzywa.
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Witam!
Pudło jest z tworzywa, to ABS sieciowany włóknem szklanym, to militarne pojemniki magazynowe Bundeswehry.
Dorzucone dwa przekaźniki z rezystorami 2x150R(bo są na 12V a tu jest 15V)
Jeden jest tu
power_box2.jpg
Drugi tu
Wnętrze.jpg
Podczas "czuwania" świecą dwa LED-y na wskaźniku, oraz czerwona kontrolka, po wciśnięciu zielonego przełącznika zaskakuje żarzenie i napięcie anodowe, zielona żarówka świeci ciemniej podczas włączania, bo żarzenie lamp jest na soft starcie(rezystor 4,7R)
USZ nie podłączałem, nie czuję takiej potrzeby, gra bardzo dobrze a można w ten sposób tylko zepsuć.
Zasilanie nie osiąga więcej niż 270V, toteż nie ma rezystora w zasilaczu, bo by było za małe napięcie anodowe, dziś miałem problem z pomiarami, bo napięcie sieciowe u mnie skacze od 215V do 235V.
wzmacniacz_obudowany.jpg
Zasilacz tak chłodzony
power_box.jpg
Wzmacniacz gra bardzo ładnie, na pewno mini wieża za 400zł noże mu buty czyścić, wiem bo miałem kilka takich wynalazków w tym Pioneer X-HM11 i było to dziadostwo do tego, może dlatego, że "nie trawię" klasy D.
Musi być siatka, bo kot może trącić i lampa straci próżnię :!:
A w ogóle warto tu robić USZ?
Ponoć będzie pasmo mocno obcięte, więc chyba nie?
Nie ma śladu przydźwięku sieci, można nawet przyłożyć ucho do głośnika i jest cisza.
A skąd skojarzenie, że pudło jest metalowe?
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Spojrzałem na miniaturkę i takie odniosłem wrażenie. Jak widać sam się oszukałem. Na tym ostatnim zdjęciu wyraźnie widać, że to wojskowe pudełko z tworzywa. Mam nawet kilka podobnych po zakupach u DWRadio.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Thereminator pisze: ndz, 17 listopada 2024, 15:43 Spojrzałem na miniaturkę i takie odniosłem wrażenie. Jak widać sam się oszukałem. Na tym ostatnim zdjęciu wyraźnie widać, że to wojskowe pudełko z tworzywa. Mam nawet kilka podobnych po zakupach u DWRadio.
Witam!
Tych kupiłem kilkanaście od TDM_Electronics, tak były brudne, że moczyłem je dwa tygodnie w starej wannie i czyściłem proszkiem do szorowania a ślady po taśmach i etykietach zmywałem benzyną ekstrakcyjną.
Od DW_Radio i TDM_Elektronics biorę cały czas, stąd taka ilość militarnych podzespołów w moich konstrukcjach :D
Oni mają różne szpeja do lamp, same lampy, różne kondensatory, żarówki i przyrządy pomiarowe czy oscyloskopy, ale nie na kieszeń byle łajzy, choć w papierosach idzie przepalić tyle kasy, że co miesiąc by od nich kilkanaście paczek gratów było.
Ale ja nigdy nie paliłem a i piję mało(tylko piwo), więc sobie uzbieram na takie rzeczy.
Ja będę kupował gdzie mi się podoba, na Triodzie nikt się nie przyczepia i to sobie wysoko cenię....na Elektrodzie jak kupiłem 5C4S za 15zł to się pomyje na mnie wylały, bo miałem kupić AZ12 za 150zł :evil:
A w temacie wzmacniacza: jak on wyszedł?
Tutaj jest tak prosty układ, że trudno coś zepsuć.
Uruchomienie poszło z małym poślizgiem, katody PCC85 nie były podłączone do masy i płynął prąd siatki, ale to pikuś był.
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Witam!
Powstanie po Nowym Roku "wersja rozwojowa" o większej mocy na EL500/PL500 czy 504.
EL504_OTL.gif
Tutaj transformatory też te same, bo jest zapas....TGR10/50 ma Pmax=10W, a tu więcej nie osiągnę.
Układ zrobię ze stopniem WK z poprzedniego układu, tylko zwiększę rezystor z 10k do takiego, by było na anodzie PCC85 150V.
Jakby ktoś z Kolegów miał NOS-y PL500/504 czy odpowiedniki rosyjskie na 6,3V, to proszę pisać.
ODPOWIEDZ