Radiowęzeł-co to za napęd?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Radiowęzeł-co to za napęd?
Witam!
W moim ogłoszeniu pokazałem wyposażenie (prawdopodobnie) radiowęzła. Ponieważ nikogo ono nie interesuje-pójdzie do rozbiórki.
Ciekawi mnie jednak z czego odtwarzane były nagrania. Na zdjęciu jednego z bloków widać miejsce na (kasetę?), ale jaką? Napęd z dość solidnego silniczka przekazywany jest paskiem na koło zamachowe, którego ośkę widać z prawej strony głowicy. Brak kółka dociskowego, jedynie umieszczony pod spodem elektromagnes wymusza ruch ośki do przodu o jakieś 5 mm.
Podobny mechanizm jest w jednostce centralnej, ale tam wchodzi jakaś większa "kaseta".
Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś z Kolegów podzielił się wiedzą na temat tych napędów.
Pozdrawiam-Grzegorz
W moim ogłoszeniu pokazałem wyposażenie (prawdopodobnie) radiowęzła. Ponieważ nikogo ono nie interesuje-pójdzie do rozbiórki.
Ciekawi mnie jednak z czego odtwarzane były nagrania. Na zdjęciu jednego z bloków widać miejsce na (kasetę?), ale jaką? Napęd z dość solidnego silniczka przekazywany jest paskiem na koło zamachowe, którego ośkę widać z prawej strony głowicy. Brak kółka dociskowego, jedynie umieszczony pod spodem elektromagnes wymusza ruch ośki do przodu o jakieś 5 mm.
Podobny mechanizm jest w jednostce centralnej, ale tam wchodzi jakaś większa "kaseta".
Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś z Kolegów podzielił się wiedzą na temat tych napędów.
Pozdrawiam-Grzegorz
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Re: Radiowęzeł-co to za napęd?
Podejrzewam, że ten magnetofon jest na kasety Fidelipac albo inne podobne z epoki.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
A nie jest to pogłos zrealizowany na taśmie?
Albo urządzenie stosowane w np. w teatrach do podkładania różnych odgłosów.
Albo urządzenie stosowane w np. w teatrach do podkładania różnych odgłosów.
W zestawie był wzmacniacz radiowęzłowy-może to było nawet w teatrze.
Na zdjęciach jednostka centralna-widoczny z tyłu silnik był "zastany". Trochę WD, oliwki i ładnie rusza po popchnięciu dźwigni z lewej strony osi silnika.
Kol. Thereminator podpowiedział,że może to sprzęt na kasety FIDELIPAC.
System był używany do nadawania krótkich sekwencji np. dżingli w rozgłośniach.
Pooglądałem sobie w internecie te kasety Fidelipac, ale materiału o nich skąpo-ciekawe, jak to wszystko się "pętliło".
Na zdjęciach jednostka centralna-widoczny z tyłu silnik był "zastany". Trochę WD, oliwki i ładnie rusza po popchnięciu dźwigni z lewej strony osi silnika.
Kol. Thereminator podpowiedział,że może to sprzęt na kasety FIDELIPAC.
System był używany do nadawania krótkich sekwencji np. dżingli w rozgłośniach.
Pooglądałem sobie w internecie te kasety Fidelipac, ale materiału o nich skąpo-ciekawe, jak to wszystko się "pętliło".
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Teatr? Prędzej dworzec kolejowy albo autobusowy.
Co do mojego wpisu o Fidelipac, to był taki skrót myślowy.
Chodziło mi bardziej ogólnie o kasety bezkońcowe, było tego trochę typów, jedyny który pamiętam z nazwy to Fidelipac.
Przejrzyj na YT kanał Techmoan. Autor często demonstruje różne archaiczne nietypowe kasety i odtwarzacze.
Co do mojego wpisu o Fidelipac, to był taki skrót myślowy.
Chodziło mi bardziej ogólnie o kasety bezkońcowe, było tego trochę typów, jedyny który pamiętam z nazwy to Fidelipac.
Przejrzyj na YT kanał Techmoan. Autor często demonstruje różne archaiczne nietypowe kasety i odtwarzacze.
Coś tam jednak jest. Fragment tłumaczenia z Wikipedii :
"Fidelipac był pierwotnie analogową taśmą nagrywającą o szerokości 1⁄4 cala (6,4 mm), w formacie dwuścieżkowym. Jedna ze ścieżek była używana do monofonicznego dźwięku programu, a druga była używana jako ścieżka cue do sterowania odtwarzaczem, gdzie albo główny dźwięk cue był nagrywany w celu automatycznego zatrzymania kasety, drugi dźwięk był nagrywany w celu automatycznego przełączenia kasety na początek materiału. W niektórych modelach nagrywane były dwa dźwięki pomocnicze, jeden po materiale programu, a drugi przed nim, aby urządzenie automatycznie przewijało do przodu każdą pozostałą pustą taśmę na końcu programu kasety), lub dźwięk trzeciorzędny, który był używany przez niektóre odtwarzacze do uruchamiania innego odtwarzacza kaset lub innego rodzaju sprzętu zewnętrznego. Późniejsze wersje korzystały z trzech ścieżek, dwóch dla dźwięku stereo i trzeciej dla ścieżki cue."
Pozdrawiam
Marek
Może jednak nie.Thereminator pisze: ↑sob, 5 października 2024, 20:31 Teatr? Prędzej dworzec kolejowy albo autobusowy.
https://www.theatrecrafts.com/archive/d ... achine.pdf
"The appeal to theatre sound designers is obvious. From the mid-1970s
on, cart machines began to appear in theatres, the sound operator
having racks of carts stacked up, swapping between them as required,
hitting the green ‘go’ button for the effect and, hopefully, having time for
the cart to re-cue itself before having to remove it and replace it with the
next effect - though sometimes the stop tone was erased to give
continuously running loops of sound. They were near silent in operation
(at least, until you knocked over a pile of carts . . .), with reasonable
sound quality as long as some kind of noise reduction, Dolby or dbx,
was used."
"Atrakcyjność dla projektantów dźwięku teatralnego jest oczywista. Od połowy lat 1970
maszyny na kasety zaczęły pojawiać się w teatrach, operator dźwięku
miał stojaki z kasetami ułożonymi w stosy, przełączając się między nimi w zależności od potrzeb,
naciskając zielony przycisk "start" dla efektu i, miejmy nadzieję, mając czas na
na ponowne uruchomienie kasety, zanim będzie musiał ją usunąć i zastąpić
kolejnym efektem - choć czasami dźwięk stopu był wymazywany, aby uzyskać
ciągłe pętle dźwięku. Podczas pracy były niemal bezgłośne
(przynajmniej dopóki nie przewróciło się stosu kaset...), z rozsądną
jakość dźwięku, o ile zastosowano jakiś rodzaj redukcji szumów, Dolby lub dbx,
była używana.
Przetłumaczono z DeepL.com (wersja darmowa)"
Pozdrawiam
Marek
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!
Wzmacniacz z zestawu trafił do mnie
Po czyszczeniu specjalnym WD-40 wszystkich przełączników i potencjometrów nawet spoko gra, tak jakby "lampowo"- chyba z racji posiadania sprzężenia transformatorowego przedwzmacniacza i końcówki mocy oraz transformatora z wieloma odczepami na wyjściu. Drugi, nowszy Mood Audio też za 100zł kupiłem, to z oferty lombardu na Allegro.
Co do kaset Fidelipack nie mam zdania, początkowo myślałem, że tu chodzi o konstrukcję na kasety "8-TRACK", kiedyś szalenie popularne za oceanem
Wzmacniacz z zestawu trafił do mnie

Po czyszczeniu specjalnym WD-40 wszystkich przełączników i potencjometrów nawet spoko gra, tak jakby "lampowo"- chyba z racji posiadania sprzężenia transformatorowego przedwzmacniacza i końcówki mocy oraz transformatora z wieloma odczepami na wyjściu. Drugi, nowszy Mood Audio też za 100zł kupiłem, to z oferty lombardu na Allegro.
Co do kaset Fidelipack nie mam zdania, początkowo myślałem, że tu chodzi o konstrukcję na kasety "8-TRACK", kiedyś szalenie popularne za oceanem
- Thereminator
- 6250...9374 posty