6s19p OTL

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

nuncjusz1
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: nuncjusz1 »

Napewno się przyda.Tak na marginesie to praktycznie we wszystkich konstrukcjach przewija się jeden schemat,brak "rozmaitości".
Pozdrawiam i dziękuję.
kk84

Post autor: kk84 »

Witam.
nuncjusz1 pisze:...Tak na marginesie to praktycznie we wszystkich konstrukcjach przewija się jeden schemat,brak "rozmaitości".
...
Co masz na myśli ?. Tą samą koncepcje którą kierują się konstruktorzy przy projektowaniu układów ?. W linku podanym przez Zibi`ego jest "urozmaicony" schemat. Nie jest to szeregowy PP, a Circlotron i to z dość ciekawym i "urozmaiconym" sterowaniem lamp mocy :).

BTW. Trafo wyjściowe do takie układu jest bardzo łatwe do wykonania :).
krisabc
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: krisabc »

Załączniki
otlse.jpg
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Ten układ ma zbyt niskie napięcie zasilania stopnia końcowego, czego konsekwencją będzie mizerna moc wyjściowa.
nuncjusz1
625...1249 postów
625...1249 postów

Układ bardzo ciekawy,choćby dlatego że mało lampek.Otlamp a jakie powinno być te nap. do stopnia końcowego ,bo schemacik chciałem w pajączku sobie wypróbować.Tylko nie znam lampki wejściowej,czy to jest odpowiednik ruskiej6ż4.
Pozdrawiam
nuncjusz1
625...1249 postów
625...1249 postów

Oops nie zauważyłem że u góry jest napisane-razy4.
OTLamp

nuncjusz1 pisze:Oops nie zauważyłem że u góry jest napisane-razy4.
A każda z 6AS7 ma dwa systemy, więc razy 8. W dodatku wtórnik, który da mizerne efekty. Podejrzany jest też w tym układzie prąd anodowy 2A.
nuncjusz1
625...1249 postów
625...1249 postów

Otlampie jeśli pozwolisz jeszcze trzy pytania:
1.czy lampy łączy się w ten sposób, że jedna lampa(czyli dwie triody) połączone razem pracują na połowę sygnału a druga cała lampa połączona na drugą, czy może połówka jednej lampy i połówka drugiej itd.,jak ja to nazywam patrząc na schemat w "pionie czy w poziomie" bo rozumiem że na schemacie jeśli narysowano jedną triodę to jest 1połówka lampy czy może dla uproszczeni pokazano już połącz. galwanicznie całą lampę?
2.czy napięcie ujemne i dodatnie do lamp końcowych czerpie się z tego samego zasilacza,kondensatora (czyli + na jedne,-na drugie)?
3.co najlepiej zdaje egzamin jeśli chodzi o stopnie wstępne,bo piszesz że wtórnik niebardzo,może posiadasz jakieś sprawdzone w praktyce sterowanie wybitnie nadające się do otl.
Pozdrawiam
OTLamp

nuncjusz1 pisze:Otlampie jeśli pozwolisz jeszcze trzy pytania:
1.czy lampy łączy się w ten sposób, że jedna lampa(czyli dwie triody) połączone razem pracują na połowę sygnału a druga cała lampa połączona na drugą, czy może połówka jednej lampy i połówka drugiej itd.,jak ja to nazywam patrząc na schemat w "pionie czy w poziomie" bo rozumiem że na schemacie jeśli narysowano jedną triodę to jest 1połówka lampy czy może dla uproszczeni pokazano już połącz. galwanicznie całą lampę?
Myślę, że będzie lepiej gdy jedna lampa (dwa systemy) pracuje na obie połówki - czyli jeden system na górze, a drugi na dole. Większa jest chyba szansa na podobieństwo systemów w jednej bańce, niż całych lamp. Wadą takiego łączenia będzie to, że katody obu systemów będą na różnych potencjałach (jeden na bliskim zeru, a drugi na minus sto kilkadziesiąt woltów) względem włókna żarzenia. Maksymalne napięcie katoda włókno nie jest jednak przekroczone.
nuncjusz1 pisze:
2.czy napięcie ujemne i dodatnie do lamp końcowych czerpie się z tego samego zasilacza,kondensatora (czyli + na jedne,-na drugie)?
Zasilacz dla lamp końcowych jest symetryczny, analogicznie jak dla układów tranzystorowych.
nuncjusz1 pisze:
3.co najlepiej zdaje egzamin jeśli chodzi o stopnie wstępne,bo piszesz że wtórnik niebardzo,może posiadasz jakieś sprawdzone w praktyce sterowanie wybitnie nadające się do otl.
Wtórnik nie bardzo, ale na stopnie końcowe. W stopniach sterujących stosuję różne rozwiązania: układ Futtermana (normalny i odwrócony), stopnie różnicowe, zwykły inwerter z dzielonym obciążeniem (często w słuchawkowcach). W zasadzie stopień sterujący jest analogiczny jak w normalnych układach z tą różnicą, że ma on dostarczyć (w przypadku układu szeregowego) sygnału dla górnej lub dolnej lampy względem wyjścia, a nie masy.

Pozdrawiam
nuncjusz1
625...1249 postów
625...1249 postów

A czy żarzyć wypada napięciem stałym,jeśli chodzi o lampy końcowe oczywiście.
Pozdrawiam
OTLamp

nuncjusz1 pisze:A czy żarzyć wypada napięciem stałym,jeśli chodzi o lampy końcowe oczywiście.
Pozdrawiam
Nie ma potrzeby.

Pozdrawiam
krisabc
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: krisabc »

Dwa artykuły o OTL J. Hiragi
Audiophile nr 12 z 1979 r. http://www.fonar.com.pl/download/otl_hiraga_1.rar
Audiophile nr 27 z 1983 r. http://www.fonar.com.pl/download/otl_hiraga_2.rar
krisstoferes
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: krisstoferes »

Witam.
Mam pytanie odnośnie napięcia zasilania wzmacniacza na lampie 6s19p.
Jakie ono powinno być? bo podałem podczas eksperymentów 235V i po podłączeniu trafa głośnikowego jest widoczna niebieska poświata wokół siatki i wnętrze lampy rozgrzewa się do czerwoności.

Kolejne pytanie brzmi czy można podłączyć bezpośrednio głośnik i pominąć trafo głośnikowe??? bo to trochę dziwne według mnie a tak wyczytałem.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

krisstoferes pisze: Mam pytanie odnośnie napięcia zasilania wzmacniacza na lampie 6s19p.
Jakie ono powinno być? bo podałem podczas eksperymentów 235V i po podłączeniu trafa głośnikowego jest widoczna niebieska poświata wokół siatki i wnętrze lampy rozgrzewa się do czerwoności.
Taki objaw oznacza, że lampa jest zagazowana.
krisstoferes pisze:Kolejne pytanie brzmi czy można podłączyć bezpośrednio głośnik i pominąć trafo głośnikowe??? bo to trochę dziwne według mnie a tak wyczytałem.
Nie, w normalnych warunkach nie moża tak zrobić, o ile nie jest to specjalny (mocno zabytkowy) głośnik, który do takiej pracy był przeznaczony.
ODPOWIEDZ