6s19p OTL
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
6s19p OTL
Witam
Pytanie swoje kieruje głównie do OTlampa,ponieważ wielokrotnie wypowiadał się o konstrukcjach OTL.Chodzi o to czy przy sensownej ilości lamp (6c19p) można by zrobić wzmacniacz do zwykłych głośników(załóżmy że w miarę skutecznych).Może ktoś podsunie jakiś link z podobną konstrukcją,schematem.Chciałem spróbować swoich sił w OTL a brak transformatorów wy. jest kuszący,poza tym nowe doświadczenie.
Pozdrawiam
Pytanie swoje kieruje głównie do OTlampa,ponieważ wielokrotnie wypowiadał się o konstrukcjach OTL.Chodzi o to czy przy sensownej ilości lamp (6c19p) można by zrobić wzmacniacz do zwykłych głośników(załóżmy że w miarę skutecznych).Może ktoś podsunie jakiś link z podobną konstrukcją,schematem.Chciałem spróbować swoich sił w OTL a brak transformatorów wy. jest kuszący,poza tym nowe doświadczenie.
Pozdrawiam
Re: 6s19p OTL
Widzę, że dzisiaj same pytania do mnie:) Sensowna ilość to wg mnie nie mniej niż 8 sztuk. Pozwoli to osiągnąć około 20W na 8 omach. Jeżeli chodzi o schemat, konstrukcję itp., będą pasować rozwiązania na 6AS7 (6N13S), np. to: http://www.trioda.nazwa.pl/trioda/php/f ... hlight=otlnuncjusz1 pisze:Witam
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pt, 7 kwietnia 2006, 21:29 przez OTLamp, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 25...49 postów
Pytań cd. czy lampy w tym układzie powinny być dobierane w 4(8) o zbliżonych parametrach?OTLamp pisze:nuncjusz1 pisze:Widzę, że dzisiaj same pytania do mnie:) ...
Pozdrawiam
-
- 625...1249 postów
W zasadzie powinny, jak w każdym układzie przeciwsobnym. Jest to jednak dość kłopotliwe, gdy lamp jest sporo. Warto więc przynajmniej dopilnować, żeby połączone równolegle lampy pracujące na każdą z połówek sygnału, były dość podobne (miały podobne wypadkowe charakterystyki).krisabc pisze: Pytań cd. czy lampy w tym układzie powinny być dobierane w 4(8) o zbliżonych parametrach?
Tak, 8 sztuk na kanał. Żeby otrzymać 20W mocy na obciążeniu 8 omów potrzeba prądu szczytowego ok. 2.2A!! Żeby dostarczyć taki prąd potrzeba mocnej lampy np. 7242, 7241, 6S33S, 6S18S lub kilku mniejszych połączonych równolegle, np. 6P45S, PL519, EC360, 6S41S, 6N13S, 6S19P. Oczywiście jeżeli interesuje Cię mniejsza moc, to i potrzebnych lamp będzie mniej. 4x6S19P dostarczą góra 4W na 8omów i 8W na 16omów.nuncjusz1 pisze: Przepraszam za prostackie pytanie ale 8szt./kanał?,a czy w zasilaczu potrzebna jest ta lampka,i czy zasilacz nie mógł by być prostszy?
Zasilacz może być prostszy. Ma po prostu dostarczyć odpowiednich napięć.
Pozdrawiam
-
- 625...1249 postów
Wykorzystuje się na stopnie sterujące lampy o małej rezystancji wewnętrznej: 6N6P, E182CC, ECC99, E88CC itp.nuncjusz1 pisze:A co z pojemnościami wejściowymi przy tylu lampkach poł. równolegle ,czy są jakieś sposoby kompensacji tych pojemności?
Ano ładna, ale chcąc otrzymać odpowiednią moc (jaką?), będziesz zmuszony łączyć lampy równolegle, ewentualnie stosować głośniki o większej impedancji (łączyć szeregowo).nuncjusz1 pisze: ps. wolałbym lampkę 6c19p,mniejsze gabaryty co przy tej ilości wydaje mi się istotne,mniejszy prąd żarzenia,ogólnie bardzo ładna lampka.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony sob, 8 kwietnia 2006, 00:15 przez OTLamp, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 625...1249 postów
W takim razie można zastosować 4 sztuki 6S19P. Napięcie zasilania stopnia końcowego trzeba obniżyć do ok. 2*125V. Filtracja musi być lepsza, gdyż nie znoszą się tu tętnienia jak w klasycznym układzie przeciwsobnym. Napięcie zasilania jest za to niższe, więc łatwiej jest znaleźć odpowiednie kondensatory.nuncjusz1 pisze:Szczerze mówiąc nie potrzeba mi więcej niż 6-8W/8ohm.Czy wymagania co do filtracji są o wiele większe niż w klasycznych projektach(otl które oglądałem przeważnie miały duże pojemności w filtrze-tysiąc i więcej mikro)
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pt, 7 kwietnia 2006, 22:13 przez OTLamp, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 625...1249 postów
Oczywiście, jeżeli tylko będę umiał, to podpowiem:)nuncjusz1 pisze:Czy można liczyć na twoje podpowiedzi w trakcie budowy,chciałem się za nią wziąść niebawem.
Pozdrawiam
Chciałbym jeszcze zwrócic uwagę na jeden "szczegół". Przy pełnym obciążeniu wzmacniacza ciągłym sygnałem sinusoidalnym, na anodach lamp końcowych będzie tracona dwa razy wieksza moc (22W) niż dopuszczalna (11W). Nie należy więc wysterowywać wzmacniacza w ten sposób dłużej niż kilkadziesiąt sekund. Przy normalnym, nawet głośnym słuchaniu muzyki w lampach wytraca się mniejsza moc. Zadziwiajace jest, że one potrafią pracować w takich warunkach naprawdę długo.
Ostatnio zmieniony pt, 7 kwietnia 2006, 22:21 przez OTLamp, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- 625...1249 postów
-
- 3125...6249 postów
-
- 25...49 postów
Może się przydać - 2:
http://web.tiscali.it/ampli/otl.htm
http://web.tiscali.it/ampli/otl.htm
-
- 3125...6249 postów
Może się przydać 3 :