Spróbuj pokręcić skosem głowicy ale nie pamiętam już gdzie ta śrubka siedzi, chyba w mocowaniu ekranu głowicy do ,,chassis'' .
ZK 120 czy to padnięta glowica?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 6250...9374 posty
Re: ZK 120 czy to padnięta glowica?
Witam!
Na jednym ze starych postów wyczytałem sposób Kol. Alka- zamiast filcu podkleja kawałek cienkiej irchy od czyszczenia okularów.
Mam jeszcze inny- ZK 140 produkcji Magmor. Stan mechanizmów dobry (paski oczywiście do wymiany), ale górne gumowe mocowanie silnika jest tak wyrobione, że koło lewe przy cofaniu taśmy aż blokuje się o płytkę trymerów. Może ktoś ma pomysł, jak to unieruchomić, bo nowej gumy chyba nie znajdę.
Pozdrawiam-Grzegorz
Na jednym ze starych postów wyczytałem sposób Kol. Alka- zamiast filcu podkleja kawałek cienkiej irchy od czyszczenia okularów.
Mam jeszcze inny- ZK 140 produkcji Magmor. Stan mechanizmów dobry (paski oczywiście do wymiany), ale górne gumowe mocowanie silnika jest tak wyrobione, że koło lewe przy cofaniu taśmy aż blokuje się o płytkę trymerów. Może ktoś ma pomysł, jak to unieruchomić, bo nowej gumy chyba nie znajdę.
Pozdrawiam-Grzegorz
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Re: ZK 120 czy to padnięta glowica?
Witam!inar pisze: ↑pt, 26 kwietnia 2024, 16:12 Witam!
Pozdrawiam-Grzegorz
Magmor nigdy nie robił ZK140

W oryginale były AD161/162, potem BD354/355.....w Magmor/ZMPiA były tranzystory plastikowe TO-126, najbliższe zamienniki to BD437/438.
Mam ZK140TM z ZMPiA Gdańsk(potem to był Magmor), magnetofon ponad 40-letni, też głowicę wymieniłem, niestety nie dało się tam naprawić toru zapisu(chyba tantale w układzie albo listwa Z/O), leży to 24 lata, czy Kolega inar by nie chciał go, ale za coś(nie kasa, jakiś sprzęcik UNITRA do remontu), wysłałbym chętnie?
Mnie się on już nie przyda.....na cholerę mi taki badziew ze stanu wojennego