Aktywność służb "Archeo".
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 2500...3124 posty
Re: Aktywność służb "Archeo".
i jaszcze:
Tu:
https://pl.wikipedia.org/wiki/CK-325
masz zdjęcie czytnika kart.
Karty (zawartuść całego pudełka) kładłeś na tej pochyłaj powierzchni .
W najni zszym punkcie znajdował sie jak mysmy nazywali nóż zabierający kart w poziomie w prawo.
P{o odczytaniu wychodziły z prawej stronu na analogiczną powierzchnię.
(
Tu:
https://pl.wikipedia.org/wiki/CK-325
masz zdjęcie czytnika kart.
Karty (zawartuść całego pudełka) kładłeś na tej pochyłaj powierzchni .
W najni zszym punkcie znajdował sie jak mysmy nazywali nóż zabierający kart w poziomie w prawo.
P{o odczytaniu wychodziły z prawej stronu na analogiczną powierzchnię.
(
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
-
- 1875...2499 postów
Ja dzisiaj na wystawce gratów w Duszniki Zdrój dorwałem kasownik EPROM UV do uruchomienia
Czechosłowacki odkurzacz typ 414 z roku 72 - sprawny i podstawki pod kolumn

-
- 3125...6249 postów
Nie ma opcji Lajka z ikonką ,to piszę Lajk:-)
-
- 3125...6249 postów
Odnoszę się do wpisu i fotki Kolegi Mak222:
Ja miałem do czynienia z Optimą, zabudowaną w biurko.
Niesamowicie ciężki odlew żeliwny. Jak fortepian:-)
To była krzyżówka maszyny elektrycznej do pisania z czytnikiem i drukarką
danych z taśmy perforowanej.
Czytnik był w szafce z prawej strony biurka.Taśma była na szpuli.
Niestety w początkowych latach 1980tych odczyt z taśmy był już nieczynny
i mnie udalo się spowodować tylko pisanie na tym czytmś jako na elektrycznej
maszynie do pisania.I służyła mi kilka lat,dopóki stary fachowiec,który umiał
to konserwować,nie przeszedł na emeryturę:-(
Wtedy w zakładzie jeszcze nie było przenośnych elektronicznych maszynek do pisania.
Dużo potem udało się zakupić OLIVETTI EP55 bodaj.Z kółkiem rozetkowym.
Wracam do Optimy.
Obok czytnika była jakaś matryca z chyba diodami i kabelkami i wtykami do przełączania
i programowania czegoś.
Pod"chassis" pod blatem wisiały rzędy przekaźników elektromechanicznych, które uruchamiane
były klawiszami maszyny. Hałasowalo to jak dalekopis.
Ale wydruk był ładny. Lepszy, niż na maszynie do pisania czysto mechanicznej.
Na której zaczynałem pracę w r.1978 po studiach.
Prehistoria dla wielu naszych Kolegów,prawda?
Pozdrawiam wszystkich.
Jacek
Ja miałem do czynienia z Optimą, zabudowaną w biurko.
Niesamowicie ciężki odlew żeliwny. Jak fortepian:-)
To była krzyżówka maszyny elektrycznej do pisania z czytnikiem i drukarką
danych z taśmy perforowanej.
Czytnik był w szafce z prawej strony biurka.Taśma była na szpuli.
Niestety w początkowych latach 1980tych odczyt z taśmy był już nieczynny
i mnie udalo się spowodować tylko pisanie na tym czytmś jako na elektrycznej
maszynie do pisania.I służyła mi kilka lat,dopóki stary fachowiec,który umiał
to konserwować,nie przeszedł na emeryturę:-(
Wtedy w zakładzie jeszcze nie było przenośnych elektronicznych maszynek do pisania.
Dużo potem udało się zakupić OLIVETTI EP55 bodaj.Z kółkiem rozetkowym.
Wracam do Optimy.
Obok czytnika była jakaś matryca z chyba diodami i kabelkami i wtykami do przełączania
i programowania czegoś.
Pod"chassis" pod blatem wisiały rzędy przekaźników elektromechanicznych, które uruchamiane
były klawiszami maszyny. Hałasowalo to jak dalekopis.
Ale wydruk był ładny. Lepszy, niż na maszynie do pisania czysto mechanicznej.
Na której zaczynałem pracę w r.1978 po studiach.
Prehistoria dla wielu naszych Kolegów,prawda?
Pozdrawiam wszystkich.
Jacek
-
- 3125...6249 postów
Przełącznik portów LPT drukarek?
-
- 3125...6249 postów
Ostatni mój komentarz był do str 19.
Do tej samej strony: uratowałem klawiaturkę bez części osobnej z cyferkami samymi.
Nie,nie urżnięte piłą:-)Po prostu jej w ogóle nie ma.
Do tej samej strony: uratowałem klawiaturkę bez części osobnej z cyferkami samymi.
Nie,nie urżnięte piłą:-)Po prostu jej w ogóle nie ma.
- Thereminator
- 6250...9374 posty

W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 3125...6249 postów
Dziękuję,Kolego Thereminatror i pozdrawiam.
Jacek
Jacek
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!
Ja kupiłem fajnego ThinkPada L520, ponoć do BIOS -u odpalał, wziąłem, bo wyglądał jak nowy.
Dałem 130zł, stan bardzo fajny, wygląda na odnawiany.....ktoś na chama chciał wyciągnąć chłodzenie, urwał 2 kondensatory 100uF 25V, był "fan error", po dolutowaniu zwykłych kondensatorów THT(to nie były "specjalne" elektrolity, nawet LOW ESR, zwykłe aluminiowe) 100uF 25V, wentylator pracuje poprawnie, niemniej jednak chłodzenie kupiłem używane, bo ciepłowód ma ślad śrubokręta.
Obecnie jest 6GB RAM DDR3, 256GB SSD, nowa bateria i Linux Mint Cinnamon.
Procesor to Core i3-2330M, siedzi on w podstawce.....ThinkPady tak miały latami, teraz już tylko BGA.
A to jest laptop korporacyjny, jeszcze 15 calowy ekran, co w biznesówkach rzadko się spotyka. Jak widać żyje i dobrze działa.
Jest to już mój czwarty ThinkPad, T430 kupiony, służył latami i działa(mam stację dokującą do niego), potem R40e, za 80zł (nawet śrubki do HDD były).
Raz dostałem propozycję przygarnięcia złomowych ThinkPadów X22/X20, był też zasilacz i stacja dokująca.
Z trzech trupów złożyłem w pełni sprawnego laptopa, staja dokująca ma działające CD i FDD, zasilacz też OK.
I ten jest też fajny.
Sprzęcik od handlarza złomem z PSZOK-ów.
Ostatnio też komputerek All In One z Allegro Lokalnie, niezbyt wartościowy, niemniej jednak takie coś u nas było po prostu drogie i ludzie nie kupowali, bo po co zwykłemu "Kowalskiemu" coś z NVIDIA ION i Atomem D510, co kosztowało tyle, co normalny PC z Core2Duo E8400 i przyzwoitym GPU)?
Sprzęcik ma obecnie XP-ka Pro, ja ten system uwielbiam i instaluję go na gruzach, które i tak są "offline".
Sporo się naszukałem sterowników do NVIDIA ION oraz GMA3150, bo się system wysypywał.
Z "pchlego targu" netbook Samsung N130, a co mnie w nim cieszy, to w 100% sprawna, normalnie trzymająca bateria i fajny stan wizualny(nieco zapaćkana kolorową kredą klawiatura) I poprzednio Toshiba A110-334, baterię wypatroszyłem, w środku ślady zawilgocenia ale takiego z garażu, w żadnym wypadku zalania.
Działa jak burza, napęd DVD sprawny w 100% No i kolumny, ponoć tak zwana "pseudo estrada" ale głośniki basowe na sztywnym, papierowym zawieszeniu, wysokotonowe niestety piezo
W tej chwili mi grają z PP na GI-30.....uprzedzając, są 8 omowe
I nagrywarka DVD, ponoć prawie nieużywana.....jest to prawda
Panasonic DMR-E53, pilota nie było, 20zł cena OK.
Płyty tłoczone wczytuje szybciej niż nowy odtwarzacz DVD SONY z 2020 roku.
Nagrywa na zwykłych, komputerowych CD-R, tanich jak barszcz, w sobotę(po upewnieniu się na uniwersalnym pilocie), doszedł zamiennik.\
Kupiłem też monitor LCD Belinea 4:3 do retro PC-tów i telewizor 22 cale Full HD Toshiba(tak naprawdę to turecki Vestel), dorabiany kabel zasilający ale sprawny i mega ładnym obrazem, 30zł dałem.
Mam też monitor z wejściami XYZ HP 1340A, sprawny ale brak obudowy(był wbudowany w panel kontrolny maszyny), muszę dać zrobić nową osłonę, bo tan na PCB jest 2kV, wolałbym nie ryzykować.
Kolega Locutus może by mi coś w temacie tego sprzętu doradził?
Bo zegar z ESP32 jest wielkości tarczy damskiego zegarka, za małe napięcie z ESP32(logika 3,3V), dałoby się to jakoś wzmocnić?
Ja kupiłem fajnego ThinkPada L520, ponoć do BIOS -u odpalał, wziąłem, bo wyglądał jak nowy.
Dałem 130zł, stan bardzo fajny, wygląda na odnawiany.....ktoś na chama chciał wyciągnąć chłodzenie, urwał 2 kondensatory 100uF 25V, był "fan error", po dolutowaniu zwykłych kondensatorów THT(to nie były "specjalne" elektrolity, nawet LOW ESR, zwykłe aluminiowe) 100uF 25V, wentylator pracuje poprawnie, niemniej jednak chłodzenie kupiłem używane, bo ciepłowód ma ślad śrubokręta.
Obecnie jest 6GB RAM DDR3, 256GB SSD, nowa bateria i Linux Mint Cinnamon.
Procesor to Core i3-2330M, siedzi on w podstawce.....ThinkPady tak miały latami, teraz już tylko BGA.
A to jest laptop korporacyjny, jeszcze 15 calowy ekran, co w biznesówkach rzadko się spotyka. Jak widać żyje i dobrze działa.
Jest to już mój czwarty ThinkPad, T430 kupiony, służył latami i działa(mam stację dokującą do niego), potem R40e, za 80zł (nawet śrubki do HDD były).
Raz dostałem propozycję przygarnięcia złomowych ThinkPadów X22/X20, był też zasilacz i stacja dokująca.
Z trzech trupów złożyłem w pełni sprawnego laptopa, staja dokująca ma działające CD i FDD, zasilacz też OK.
I ten jest też fajny.
Sprzęcik od handlarza złomem z PSZOK-ów.
Ostatnio też komputerek All In One z Allegro Lokalnie, niezbyt wartościowy, niemniej jednak takie coś u nas było po prostu drogie i ludzie nie kupowali, bo po co zwykłemu "Kowalskiemu" coś z NVIDIA ION i Atomem D510, co kosztowało tyle, co normalny PC z Core2Duo E8400 i przyzwoitym GPU)?
Sprzęcik ma obecnie XP-ka Pro, ja ten system uwielbiam i instaluję go na gruzach, które i tak są "offline".
Sporo się naszukałem sterowników do NVIDIA ION oraz GMA3150, bo się system wysypywał.
Z "pchlego targu" netbook Samsung N130, a co mnie w nim cieszy, to w 100% sprawna, normalnie trzymająca bateria i fajny stan wizualny(nieco zapaćkana kolorową kredą klawiatura) I poprzednio Toshiba A110-334, baterię wypatroszyłem, w środku ślady zawilgocenia ale takiego z garażu, w żadnym wypadku zalania.
Działa jak burza, napęd DVD sprawny w 100% No i kolumny, ponoć tak zwana "pseudo estrada" ale głośniki basowe na sztywnym, papierowym zawieszeniu, wysokotonowe niestety piezo

W tej chwili mi grają z PP na GI-30.....uprzedzając, są 8 omowe

Płyty tłoczone wczytuje szybciej niż nowy odtwarzacz DVD SONY z 2020 roku.
Nagrywa na zwykłych, komputerowych CD-R, tanich jak barszcz, w sobotę(po upewnieniu się na uniwersalnym pilocie), doszedł zamiennik.\
Kupiłem też monitor LCD Belinea 4:3 do retro PC-tów i telewizor 22 cale Full HD Toshiba(tak naprawdę to turecki Vestel), dorabiany kabel zasilający ale sprawny i mega ładnym obrazem, 30zł dałem.
Mam też monitor z wejściami XYZ HP 1340A, sprawny ale brak obudowy(był wbudowany w panel kontrolny maszyny), muszę dać zrobić nową osłonę, bo tan na PCB jest 2kV, wolałbym nie ryzykować.
Kolega Locutus może by mi coś w temacie tego sprzętu doradził?
Bo zegar z ESP32 jest wielkości tarczy damskiego zegarka, za małe napięcie z ESP32(logika 3,3V), dałoby się to jakoś wzmocnić?
Pojechałem zezłomować TV LCD a wróciłem z takim 'cudem'
Ciekawe czy znalezienie driverów pod DOS do karty arcnet to 'mission possible'.....

-
- 2500...3124 posty
Sprowokowałeś.
Wykonałem małą wycieczkę do piwnicy.
Niestety już nawet nie mam możliwości sprawdzenia co tam naprawdę jest, choć kieszeń jeszcze bym znalazł ale chęci już brak.
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!
Ostatnio wywaliłem dwie reklamówki dyskietek DD 3,5 cala do Amigi.....kolega mi to dał 20 lat temu, niestety nie chciało mi się babrać z szukaniem stacji FDD, która to obsłuży i działa na PC, zwykła HD nie czyta dyskietek 720kb.
Na Amigę już mnie nie stać.
Twoje dyskietki to do PC, więc nawet pod Windows 11 to sczytasz i zrzucisz na HDD/SSD, o ile nie wywali błędu odczytu.
-
- 2500...3124 posty
nie odczytam bo musiałbym doposażyć komputer w odpowiednią kieszeń ale jak pisałem chęci już brak (byłaby to robota tylko w tym jednym celu -
zobaczyć co też na tych dyskietkach jest jeszcze do odczytania, z góry wiedząc, że z zawartości i tak nie skorzystam.)
zobaczyć co też na tych dyskietkach jest jeszcze do odczytania, z góry wiedząc, że z zawartości i tak nie skorzystam.)
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
Sądząc po nosnikach (1.44MB HD), prawdopodobieństwo trafienia drivery do kart arcnet jest niewielkie.staszeks pisze: ↑wt, 14 maja 2024, 23:50 nie odczytam bo musiałbym doposażyć komputer w odpowiednią kieszeń ale jak pisałem chęci już brak (byłaby to robota tylko w tym jednym celu -
Zaskakujące jest, że w "internety" milczą.
Z tego co ustaliłem w Netware 2.0 i Lantasticu są - będzie powrót do przeszłości

-
- 2500...3124 posty
trochę bardziej zaawansowana archeologia wykazała jeszcze coś takiego.
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/