Aktywność służb "Archeo".
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1250...1874 posty
Aktywność służb "Archeo".
Ostatnio zauważyłem na moim terenie zwiększoną aktywność służb "Archeo".
Oto co wykopały: - 3,5kg żywej wagi !
- wiek datowany na ok. 1990 r. ; metodą nie radiowęglową a "na oko".
Oto co wykopały: - 3,5kg żywej wagi !
- wiek datowany na ok. 1990 r. ; metodą nie radiowęglową a "na oko".
-
- 1250...1874 posty
Re: Aktywność służb "Archeo".
Aż się wstydzę zapytać .... czy to pamięć nanizana na mikro pierścionki ?
Tak,to 16384 pierścieni ferrytowych o średnicy 500 mikronów przez które kobiece ręce przeplotły po trzy przewody po 50 mikronów każdy.Jak się to ma do fotolitografii obecnych pamięci RAM?Namazanych kredą na tablicy,sfotografowane telefonem i pomniejszonym miliard razy,resztę zrobią automaty
M.

- akordeonista
- 500...624 posty
Na początku lat siedemdziesiątych pracowałem w Zakładzie Doświadczalnym Instytutu Maszyn Matematycznych w Warszawie przy ulicy Krzywickiego - z widokiem na filtry - jako projektant płytek drukowanych. Poznałem tam ładną i zgrabną Urszulę, która "szyła" takie właśnie pamięci. Jeżeli dobrze pamiętam, płyta miała wymiar 300 x 300 - ta podstawowa.
Zwróćcie uwagę na obecność kondensatorów typu KSO - te "czekoladki" stosowano ze względu na znakomite parametry.
Zwróćcie uwagę na obecność kondensatorów typu KSO - te "czekoladki" stosowano ze względu na znakomite parametry.
Wszystkie szczelne złącza przeciekają a każda rura po skróceniu jest za krótka - trzecie prawo Murphy'ego.
-
- 1250...1874 posty
Kol. Akordeonie, prosimy coś więcej o koleżance Urszuli. Być może sekcję "Genetiks" to zainteresuje.
- akordeonista
- 500...624 posty
Moi domownicy też rozmawiają "Seksmisją"
.
Przykłady:
"kobieta mnie bije!"; "Albercik, wychodzimy!"; "nasi tu byli"; "nooo, ładne cacko"; "kierunek: wschód - tam musi być jakaś cywilizacja!"; "Kopernik była kobietą!" Cooo? A może Skłodowska też???"; "Ja tylko niosę pomoc! A czy ja coś mówiłem?"
Itd, itd - mógłbym tak długo....
Swoją drogą, udał się dyplomowy film p. Juliuszowi Machulskiemu. Należy według mnie do pierwszej dziesiątki komedii, i to nie tylko polskich - np. "Pół żartem' pół serio", "Francis, muł, który mówi" nie mówiąc już o "Samych swoich" czy "Jak rozpętałem..."
PS. Urszula mieszkała na Woli i to wszystko, co o Niej wiedziałem. Może szkoda...

Przykłady:
"kobieta mnie bije!"; "Albercik, wychodzimy!"; "nasi tu byli"; "nooo, ładne cacko"; "kierunek: wschód - tam musi być jakaś cywilizacja!"; "Kopernik była kobietą!" Cooo? A może Skłodowska też???"; "Ja tylko niosę pomoc! A czy ja coś mówiłem?"
Itd, itd - mógłbym tak długo....
Swoją drogą, udał się dyplomowy film p. Juliuszowi Machulskiemu. Należy według mnie do pierwszej dziesiątki komedii, i to nie tylko polskich - np. "Pół żartem' pół serio", "Francis, muł, który mówi" nie mówiąc już o "Samych swoich" czy "Jak rozpętałem..."
PS. Urszula mieszkała na Woli i to wszystko, co o Niej wiedziałem. Może szkoda...

Wszystkie szczelne złącza przeciekają a każda rura po skróceniu jest za krótka - trzecie prawo Murphy'ego.
Hi hi.Jak rozpoczynałem "karierę" eletroniczną to w ZAM 41 była bębnowa pamięć ale tez i takie matrycowe.Tylko kobitki potrafiły te koraliki ponawlekać.
Chordofonie luby o Uli z Woli więcej proszę bo temat miły.Ale po latach to zgrabność zapewne znikła co?
Tomasz
Chordofonie luby o Uli z Woli więcej proszę bo temat miły.Ale po latach to zgrabność zapewne znikła co?
Tomasz
- akordeonista
- 500...624 posty
Czy Koledzy naprawdę myślą, że mogę pamiętać szczegóły Uli, z którymi zresztą nie miałem styczności - ani bliskiej, ani dalszej?
Nawet gdybym miał, to mój Ojciec, dawno nieżyjący, wbijał mi do głowy taką sentencję: "Mężczyzna używa, korzysta i milczy!" Istnieje także złota myśl, przypisywana Panu Bronisławowi Cieślakowi (por. Borewicz): "Gdyby było więcej dyskretnych mężczyzn, byłoby dużo więcej niewiernych kobiet."
Nawet gdybym miał, to mój Ojciec, dawno nieżyjący, wbijał mi do głowy taką sentencję: "Mężczyzna używa, korzysta i milczy!" Istnieje także złota myśl, przypisywana Panu Bronisławowi Cieślakowi (por. Borewicz): "Gdyby było więcej dyskretnych mężczyzn, byłoby dużo więcej niewiernych kobiet."

-
- 1250...1874 posty
Służby działają nadal. Oto nowe znaleziska:
Kiedy i gdzie to mogło być stosowane?- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Jest to starego typu wtyk trójfazowy "siłowy" 16A 380V, wyparty obecnie przez konstrukcje okrągłe.
Jest to starego typu wtyk trójfazowy "siłowy" 16A 380V, wyparty obecnie przez konstrukcje okrągłe.
Ratujmy stare tranzystory!
Witam.
Wtyk wydaje się podobny do modelu szwajcarskiego (podobny do standardu typu "N", 13:00 minuta filmu na YT: https://www.youtube.com/watch?v=StxeTtTy-pk , warto obejrzeć).
Pozdrawiam
Romek
Wtyk wydaje się podobny do modelu szwajcarskiego (podobny do standardu typu "N", 13:00 minuta filmu na YT: https://www.youtube.com/watch?v=StxeTtTy-pk , warto obejrzeć).
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Faktycznie, nie te wymiary... Z takim się jeszcze nie spotkałem
Pozdrawiam
Romek

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Czas wakacji to czas sprzątania mało dostępnych miejsc,czasem nawet nietkniętych kilkadziesiąt lat.Już po trzech godzinach dotarłem do warstwy ,,minus trzydzieści lat NAZAD,, i wśród komputerów,tunerów i innych ,,tranzystorów,,znalazłem zapomnianą perełkę-stary lampowy GDM.
Jutro następny dzień sprzątania. M.
Szkoda że nigdy nie udało mi się zdobyć cewek do niego