Oscyloskop GoldStar OS-9020G- czy ktoś by zrobił drobny serwis?

Woltomierze, mierniki uniwersalne, itp.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

CHOPIN66
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Oscyloskop GoldStar OS-9020G- czy ktoś by zrobił drobny serwis?

Post autor: CHOPIN66 »

Szrot majster pisze: sob, 2 marca 2024, 01:26
Ukaniu pisze: pt, 1 marca 2024, 10:42 Jakikolwiek inny nawet tego samego typu tranzystor wymaga kalibracji w.cz. tłumika. Ale to maszyna 20 MHz więc można domowymi sposobami, albo jej tam nie ma.
BF245 będzie działał ale ma większy prąd upływu bramki no i trochę inne pojemności, dla sprawdzenia wstawić i myśleć czy zadowala efekt. Trzeba zwrócić uwagę na prądu drenu przy Ugs=0 i wybrać odpowiedniej zbliżonej do tego co było grupy.
Witam!
Czyli, że tam nie ma potencjometrów kalibracji?
AMP.jpg
Schemat też nie przeszedł
lg_os-9020g_oscilloscope.pdf
A czy BF247A byłby tutaj OK?
Tranzystory J-FET obecnie tylko z zapasów idzie kupić, już ich nie robią.
Jak najbardziej produkują i to nawet z Azotku Galu- w TME na zamówienie https://www.tme.eu/pl/details/gan190-65 ... /nexperia/ . J112 w TME to koszt 1,68zł :!: Następnym razem sprawdź zanim napiszesz, że nie robią JFET-ów :D
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Szrot majster »

CHOPIN66 pisze: ndz, 3 marca 2024, 19:47
Ukaniu pisze: pt, 1 marca 2024, 10:42 Jakikolwiek inny nawet tego samego typu tranzystor wymaga kalibracji w.cz. tłumika. Ale to maszyna 20 MHz więc można domowymi sposobami, albo jej tam nie ma.
BF245 będzie działał ale ma większy prąd upływu bramki no i trochę inne pojemności, dla sprawdzenia wstawić i myśleć czy zadowala efekt. Trzeba zwrócić uwagę na prądu drenu przy Ugs=0 i wybrać odpowiedniej zbliżonej do tego co było grupy.
Witam!
AMP.jpg
Jak najbardziej produkują i to nawet z Azotku Galu- w TME na zamówienie https://www.tme.eu/pl/details/gan190-65 ... /nexperia/ . J112 w TME to koszt 1,68zł :!: Następnym razem sprawdź zanim napiszesz, że nie robią JFET-ów :D
Witam!
Przeoczenie i bazowanie na fałszywej informacji z internetu, którą wygrzebałem dawno temu na Elektrodzie :D
J112 z TME to nie dla mnie.....na cholerę mi cała taśma J-FET-ów jak mi do wszystkiego 10 sztuk wystarczy.
TME to hurtownia.....nie jest to adresowane do zwykłych dłubaków jak ja, ceny tam też nie są niskie.
Ale ja nie robię układów z MCU, cyfrówki, energoelektroniki......w tym, co robię, to więcej warte zapasy wojskowe niż nowe elementy.
Nie robię też SMD, od ponad 30 lat tylko THT i tak niech zostanie.
CHOPIN66
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Szrot majster pisze: ndz, 3 marca 2024, 21:48

Witam!
AMP.jpg
Witam!
Przeoczenie i bazowanie na fałszywej informacji z internetu, którą wygrzebałem dawno temu na Elektrodzie :D
J112 z TME to nie dla mnie.....na cholerę mi cała taśma J-FET-ów jak mi do wszystkiego 10 sztuk wystarczy.
TME to hurtownia.....nie jest to adresowane do zwykłych dłubaków jak ja, ceny tam też nie są niskie.
Ale ja nie robię układów z MCU, cyfrówki, energoelektroniki......w tym, co robię, to więcej warte zapasy wojskowe niż nowe elementy.
https://www.tme.eu/pl/details/j112/tran ... ht/onsemi/ 3 szt to według ciebie ilości hutowe ? Montaż THT- przewlekany.
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

CHOPIN66 pisze: ndz, 3 marca 2024, 22:01
Szrot majster pisze: ndz, 3 marca 2024, 21:48

Witam!
https://www.tme.eu/pl/details/j112/tran ... ht/onsemi/ 3 szt to według ciebie ilości hutowe ? Montaż THT- przewlekany.
Witam!
ja nie będę płacił za kuriera w TME, jak mam wysyłkę InPost za 8,99zł.
A same tranzystory tu masz
https://allegro.pl/oferta/10szt-j112-tr ... 5111130816
Kupowałem od tego sprzedawcy kilka razy, TO NIE SĄ PODRÓBKI!'
Co do TME, raz, 19 lat temu, zamówiłem tam 2 rezystory 4,7R 50W, jak mi policzyli wysyłkę, to mi się odechciało kupować w tej firmie, wtedy było to kilkanaście złotych, było to wówczas dla mnie sporo.
Ostatecznie owe rezystory mam do dziś jako "układ dopasowujący" 4 omowe kolumny do 8 omowych wzmacniaczy, ale już tam zakupów nie będę robił.
Do zakupów w TME to trzeba mieć działalność gospodarczą, nie dlatego, że nię da się kupić, bo to nie MAKRO/SELGROS, tylko, że doliczają VAT a osoba nie prowadząca działalności gospodarczej i nie mająca NIP-u, nie może tego VAT-u sobie odliczyć.
Ja mam sporo rzeczy z MAKRO/SELGROS ale tylko dlatego, że ojciec brał to na firmę, mogąc odliczyć sobie VAT.....jak kupiłem parę rzeczy w SELGROS w Cottbus, to mi się odechciało "turystyki zakupowej" raz na zawsze, ojcu też się odechciało i nie byłem tam już 10 lat.
Gdyby tak było jak myślisz, to prywatna działalność gospodarcza nie miałaby żadnego sensu, w ten sposób byle kto robiłby zakupy w hurtowni a inny kupował ten sam towar kilkadziesiąt procent drożej od przedsiębiorcy.
atom1477
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: atom1477 »

Szrot majster pisze: ndz, 3 marca 2024, 22:26 ja nie będę płacił za kuriera w TME, jak mam wysyłkę InPost za 8,99zł.
TME też ma opcję wysyłki InPostem poniżej 10zł. Może są jakieś dodatkowe warunki, ale na pewno mają taką opcję.
Szrot majster pisze: ndz, 3 marca 2024, 22:26Do zakupów w TME to trzeba mieć działalność gospodarczą, nie dlatego, że nię da się kupić, bo to nie MAKRO/SELGROS, tylko, że doliczają VAT a osoba nie prowadząca działalności gospodarczej i nie mająca NIP-u, nie może tego VAT-u sobie odliczyć.
Znów nieprawda. Nie trzeba mieć działalności gospodarczej.
A już kompletną bzdurą jest to że powodem niemożliwości zakupu jest niemożliwość odliczenia VATu. To że Ty sobie nie odliczysz, nie jest przeszkodą dla sprzedawcy aby Ci coś sprzedać.
Myślisz że od zakupów na allegro nie ma VATu? (którego też wtedy nie odliczasz)

Nie żebym bronił TME. Sam ograniczam u nich zakupy, ale z innego powodu. Co logowanie to konieczność akceptowania nowych warunków narzuconej umowy. Dla zasady ich omijam, jak mogę kupić gdzie indziej bez jakichś dziwnych politycznie poprawnych warunków umowy.
Odbiornik TV na 2 tranzystorach/lampach: Prima II/Prima III:
viewtopic.php?f=16&t=29213
CHOPIN66
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Czasami w TME wychodzi taniej niż na Allegro - kupowałem ostatnio podkładki mikowe TO3 i za 20 szt zapłaciłam 11 zł- to daje 55 gr sztuka. Przy zakupie pytają się czy kupuje firma czy klient indywidualny. Dajemy to drugie i nie ma problemu zakupem.
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Einherjer »

Dyskusję o warunkach współpracy z TME wydzieliłem do osobnego tematu. viewtopic.php?t=40769
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Witam!
W poniedziałek w nocy rozebrałem blachy od spodu oscyloskopu i niespodzianka.....oscyloskop już "po przejściach" od spodu wlutowany 2SK304, oczywiście uwalony :evil: .
Wstawiłem J112, odpowiednio obracając wyprowadzenia(inny pinout :!: ), efekt jest taki, że pojawił się lekko zniekształcony przebieg prostokątny z kalibratora oscyloskopu, problem leży w totalnie zasyfionym przełączniku V/Div niesprawnego kanału.
Tak więc trzeba będzie gnojka czyścić, bez wylutowania całości nie da się tego zrobić.
Po prostu któregoś dnia, jak będzie spokój(może w święta, gdy ojciec zasiądzie przed TV :roll: ), rozbiorę oscyloskop, wylutuję przełącznik, wymoczę go w benzynie ekstrakcyjnej przez noc i wlutuję spowrotem.
Kiedyś było coś takiego jak "tri" niestety to narkotyk i został dawno temu wycofany, nie kupię nawet jako odczynnika.....co ciekawe, silnie toksyczny chlorek rtęci (II) czyli sublimat, jest jak najbardziej dostępny.....chory kraj, to substancja używana w laboratoriach mikrobiologicznych do "utylizacji" patogenów, tak jest to trująca substancja :evil:
Może i przełącznik przepłuczę "Argentum", potem w wodzie destylowanej i na koniec w IPA, jest ewidentnie silnie zabrudzony i nie łączy.
Co do kalibracji......jest tam PR-ek "CH 1 GAIN", pokręciłem nim i można ustawić czułość, więc nie problem.
W oscyloskopie widać ślady naprawy "bezinwazyjnej", czyli od spodu ktoś lutował elementy......szukałem kogoś, kto naprawi, niestety jak nie mam konta na Elektrodzie, to też nie mam pomocy.....100zł nie majątek ale na przyszłość będę unikał sprzętów młodszych niż 40 lat i skomplikowanych.
Już napisałem PW do Kolegi ciasteczkowypotwór, ale on tu nie zagląda....obecnie cena sprawnego oscyloskopu z lat 80/90-tych jest taka, że mam ochotę to rozwalić młotem 10kg :evil: , naprawa jedynie "dla sportu" i tego, że sobie pomyślę "o, naprawiłem oscyloskop".
Mam ładnego Tektronixa 465B, tego GoldStara kupiłem z nudów, by mieć coś do roboty, ale , ani tu, ani na Facebooku nikt mi nie pomaga.
Czy są inne fora dyskusyjne niż cholerna Elektroda?
Bym bardzo chętnie tam podyskutował, o ile nie będzie mi ktoś mówił co mam robić, gdzie i za ile kupować elementy, dociekać, skąd mam pieniądze czy narzucać narracji politycznej albo wchodzić w życie z butami, co na Elektrodzie było norma.
Jeśli tu nikt nie potrafi mi pomóc, to proszę o skierowanie mnie do właściwej społeczności.....oscyloskop z lat 90-tych "retro" raczej nie jest, choć jedną lampę ma :D
trouvere
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: trouvere »

Szrot majster pisze: sob, 16 marca 2024, 22:22 Wstawiłem J112, odpowiednio obracając wyprowadzenia(inny pinout :!: ), efekt jest taki, że pojawił się lekko zniekształcony przebieg prostokątny z kalibratora oscyloskopu, problem leży w totalnie zasyfionym przełączniku V/Div niesprawnego kanału.
Skoro pojawił się "lekko zniekształcony przebieg prostokątny" to wklej kolego zdjęcie aby zobaczyć jak ten przebieg wygląda.
Swoją drogą J112 się zupełnie jako tranzystor wejściowy do oscyloskopu nie nadaje, więc niema w tym nic dziwnego, że masz zniekształcenia przebiegu i problem z całą pewnością nie jest spowodowany przełącznikiem - co możesz łatwo sprawdzić zmieniając pozycję V/div przełącznika.
trouvere
50...74 posty
50...74 posty

Umówmy się, że cokolwiek piszesz na temat tego co wyświetla w danym momencie oscyloskop dokumentujesz zdjęciem.
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

trouvere pisze: sob, 16 marca 2024, 23:24
Szrot majster pisze: sob, 16 marca 2024, 22:22 Wstawiłem J112, odpowiednio obracając wyprowadzenia(inny pinout :!: ), efekt jest taki, że pojawił się lekko zniekształcony przebieg prostokątny z kalibratora oscyloskopu, problem leży w totalnie zasyfionym przełączniku V/Div niesprawnego kanału.
Skoro pojawił się "lekko zniekształcony przebieg prostokątny" to wklej kolego zdjęcie aby zobaczyć jak ten przebieg wygląda.
Swoją drogą J112 się zupełnie jako tranzystor wejściowy do oscyloskopu nie nadaje, więc niema w tym nic dziwnego, że masz zniekształcenia przebiegu i problem z całą pewnością nie jest spowodowany przełącznikiem - co możesz łatwo sprawdzić zmieniając pozycję V/div przełącznika.
Witam!
Napisałem "lekko zniekształcony", tymczasem to jest zupełny szmelc, nie chodzą wszystkie pozycje przełącznika.....po prostu linia podstawy czasu jest poza ekranem, za to chodzą teraz 4 pozycje, przedtem ledwo jedna.
kalibrator.jpg
K2.jpg
\
Sinus z wbudowanego generatora funkcyjnego
sin.jpg
prostokąt
SQ.jpg
piła
ramp.jpg
Czyli jest JEDNA, WIELKA LIPA :evil:
Tak błądzę, kupiłem te J112, już nie będę taki bezkrytyczny wobec ludzi młodszych "stażem" i wiekiem na tym Forum.....nawet nie wiem, co z tymi J-FET-ami teraz mam zrobić.....do audio może?
Ja chcę "czarno na białym".....JAKIE TRANZYSTORY KUPIĆ?
Nie będę kupował kolejnych bubli z Allegro i tracił, nie tyle pieniądze(to takie jest), a swój czas i zarywał noce.
BF245 kupić obecnie niepodrobiony jest problem, z TME nie będę kupował, bo nie kupuję z takich miejsc(stare przeżycia i problemy).
J112 jest oznaczony jako "Junction J-FET" czyli przełączający, toteż nie znalazłem podanej Fmax dla niego.
trouvere
50...74 posty
50...74 posty

Szrot majster pisze: ndz, 17 marca 2024, 00:00 Napisałem "lekko zniekształcony", tymczasem to jest zupełny szmelc, nie chodzą wszystkie pozycje przełącznika.....po prostu linia podstawy czasu jest poza ekranem, za to chodzą teraz 4 pozycje, przedtem ledwo jedna.
Może jednak zacząłbyś podawać konkretne informacje. Co to znaczy lekko zniekształcony ? Co to znaczy zupełny szmelc ? W czym to się mierzy ?
Co to znaczy, że nie chodzą wszystkie pozycje przełącznika ? Linia podstawy czasu jest poza ekranem - na których pozycjach ? Za to chodzą teraz 4 pozycje, to znaczy które ?
Chłopie, mam zgadywać bo Tobie nie przychodzi do głowy, że musisz podawać dokładnie opisane informacje ? No weź się ogarnij.
trouvere
50...74 posty
50...74 posty

Co do tranzystorów to rzeczywiście jest problem. Na twoim miejscu szukałbym jednak BF245A, na przykład wśród krótkofalowców zwłaszcza tych starszej gwardii. Możesz też dać ogłoszenie na Triodzie, że ich poszukujesz do naprawy oscyloskopu.
Dobrym zamiennikiem mogłyby być BF545A także już nie produkowane i w wersji smd w dodatku.
Co prawda są na alledrogo BFW10 ale to kwiatek do kożucha i drogo jak nieszczęście - no ale są !
Wykaż się trochę inicjatywą.
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Witam!
Nie mam kontaktów wśród krótkofalowców, omijam tą społeczność, bo tam, co niektórzy lepiej znają prawo karne niż niejeden adwokat z tytułem profesora......."rzucają paragrafami", na cholerę mi kłopot?
A ludzie z tej branży, którzy mają po 40-55 lat, to raczej nie chomikują czegoś takiego jak stare tranzystory, bo i do czego, jak obecnie radio amatorskie to w 90% SDR-y.
A jaka różnica jest pomiędzy wersją A, B, C?
Wiem, że chodzi o współczynnik wzmocnienia, ale to chyba da się skorygować PR-kiem CH1 GAIN?
Znalazłem "na szybko"
https://allegro.pl/oferta/2x-tranzystor ... 5057497878
Tu taniej ale czy czasem nie z "bubli"?
https://allegro.pl/oferta/tranzystor-bf ... 5020078678
Na BFW10 bym tyle wysupłał, byle tylko znowu na "minę nie trafić.
Wylutować nie mam skąd......po pandemii straciłem wszystkie kontakty, a w elektronice "konsumenckiej" raczej nie było tranzystorów J-FET.
marma2
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: marma2 »

Najbliższym tranzystorem dla 2SK304 E ze względu na Idss oraz Vgs(off) jest BF245 z grupy A i pewnie BF256A też by się nadał. Były jeszcze 2N5458 ale to już pewnie marzenie ściętej głowy. Wyślij mi na skrzynkę swój adres to Ci przyślę w przyszłym tygodniu w liście parę sztuk. Mam oryginalne (niektóre wyluty) z lat 80-tych kiedy się bawiłem fetami. Sprawdzę na przyrządzie może coś dobiorę w pary bo masz dwa kanały. Nic nie chcę za to bo nawet jakbym żył jeszcze 100 lat to i tak ich już nie wykorzystam.
ODPOWIEDZ