Stopień sterujący lampę 300B SE
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 6250...9374 posty
Re: Stopień sterujący lampę 300B SE
Zawsze mnie to zadziwia, turret a nie montaż przestrzenny punkt-punkt plus ładnie poukładane kabelki ale ZERO EKRANOWANYCH i to nie brumi......
Przewody od wejścia do statek I są w 100% ekranowane.
Zasilania anod- po 3cm kabla- nie ekranowalem.
Katod- również nie, też 3cm odcinki.
U+ z zasilacza do filtra stopnia napięciowego , dlugi przewod, ale też nie, bo po co?
Jedyne co wg mnie możnaby jeszcze tu ekranować, to sygnał do lamp mocy, ale jak widać działa bez ekranu.
Chyba że kolega ma inne zdanie, to proszę o jaśniejszy przekaz. Montaż na pająku tu odpada, priorytetem ma być możliwość dowolnej modyfikacji
Zasilania anod- po 3cm kabla- nie ekranowalem.
Katod- również nie, też 3cm odcinki.
U+ z zasilacza do filtra stopnia napięciowego , dlugi przewod, ale też nie, bo po co?
Jedyne co wg mnie możnaby jeszcze tu ekranować, to sygnał do lamp mocy, ale jak widać działa bez ekranu.
Chyba że kolega ma inne zdanie, to proszę o jaśniejszy przekaz. Montaż na pająku tu odpada, priorytetem ma być możliwość dowolnej modyfikacji
-
- 6250...9374 posty
Zdanie twoje podzielam skoro wszystko działa. Mnie dodatkowo dziwią wzmacniacze gitarowe gdzie nawet potencjometrów bywa kilkanaście, żarzenie prądem zmiennym, praktycznie zero przewodów w ekranie......zawsze sobie tłumaczę, że gitarnicy grają głośno to jakieś ew. brumy im nie przeszkadzają. Miłego dnia.
Uważasz że pająk jest lepszy? Wg mnie tu bardziej ma co brumieć, mimo że kabelki nie ułożone równo. Ale nie brumi, mimo ze to dosc rozbudowany williamson. A jeżeli oba nie brumią, to zdecydowanie wybieram montaż na turretach.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
... ogólnie.
Koledzy sobie podłączą dla sprawdzenia czy wzmacniacz nie brumi- np od żarzenia 300B prądem przemiennym- do głośników o skuteczności 93 dB/1m lub większej i wtedy się okaże się jak to jest... może zabrumić
.
Koledzy sobie podłączą dla sprawdzenia czy wzmacniacz nie brumi- np od żarzenia 300B prądem przemiennym- do głośników o skuteczności 93 dB/1m lub większej i wtedy się okaże się jak to jest... może zabrumić

Ciągle początkujący od kilkunastu lat.
Jeżeli ktoś się nie "brzydzi" krzemowej elektroniki w lampowym wzmacniaczu, to nie ma lepszej opcji dla żarzenia, w kategorii jakość/cena, jak zasilacz impulsowy 7V/3,43A za 3,99zł !? : https://zasilacze24.pl/zasilacze/deskto ... A-070343TI (nie mam nic wspólnego ze sprzedawcą!), kupiłem, idealna stabilność napięcia, zero brumu, napięcie do 6,3V "zbiłem" dwoma rezystorami z kondensatorem, tworzy to dodatkowy filtr RC.cirrostrato pisze: ↑pn, 11 marca 2024, 10:35 Kiedyś już o tym pisałem, trafa zasilające od Veli, dwie kolumny po ok. 9V ok. 2,5A , odwijam do potrzebnych napięć (czyli, przy symetrycznym żarzeniu od 2x9V w dół odwijamy), koszt zerowy bo tych TV były kiedyś stosy na elektrośmieciach. Czasem na Allegro cała Vela tańsza niż trafo na zamówienie.
Nie traktuj tego jako chwalenia się (glosnik z pólki budżetowej, tyle ze duzy i sprawny). To raczej mocny argument w dyskusji, że bezpośrednie zarzenie prądem przemiennym ma rację bytu, nawet przy sprawnych kolumnach.
Co do impulsowych, są stosowane często przy tej lampie, i kto wie, gdybym napotkał duży problem z przydźwiękiem, pewnie bym poszedł w tę stronę. Jednak chciałem zacząć vintage, i ku mojemu zdziwieniu poszło łatwiej niż myślałem.
Pozdrawiam, Mikołaj
Co do impulsowych, są stosowane często przy tej lampie, i kto wie, gdybym napotkał duży problem z przydźwiękiem, pewnie bym poszedł w tę stronę. Jednak chciałem zacząć vintage, i ku mojemu zdziwieniu poszło łatwiej niż myślałem.
Pozdrawiam, Mikołaj

Też uważam, że takie rozwiązanie jest jak najbardziej do przyjęcia.
Miałem kiedyś transformator, na wtórnym 17V i chyba 1,5A. Stosując stabilizator liniowy, do zasilania musiałbym stracić ponad 10V, a przy poboru prądu grzejników lamp, to już było ponad możliwości prądowej transformatora.
Zastosowałem przetwornicy z mojej poprzedniej pracy na 6,3V.
Polowałem oscyloskopem na tętnień, ale było ok 5 mV, pewnie bezwładność grzejników też nie było bez znaczenia, ale nie zauważyłem żadnych niepożądanych skutków.
Üdv
Macska
Macska
Oto co mi wyszlo: moc 6.125W 8przy obc. 8om
Pasmo przenoszenia 9Hz-50kHz -3B
Poniżej oscylogramy, przepraszam za jakość.
Prostokąta 20Hz nie publikuję, bo jest dramatyczny.
Pasmo przenoszenia 9Hz-50kHz -3B
Poniżej oscylogramy, przepraszam za jakość.
Prostokąta 20Hz nie publikuję, bo jest dramatyczny.
Po usunięciu kondensatora z katody pierwszej łapmy sterującej, i zastosowaniu sprzężenia zwrotnego -3dB moc wzrosła do 7W, pasmo przenoszenia poszerzyło się w kierunku wysokich częstotliwości, do 60kHz, jest też bardziej wyrównane na przebiegu całej szerokości pasma. Sygnał prostokątny zacząl przypominać prostokąt, przynajmniej przy 30Hz. Zdjęcie przy 50Hz, ciężko go złapać na moim oscyloskopie.
Oscylacje sygnalu na prostokącie, widoczne przy wyższych częstotliwościach niezależne od głębokości sprzężenia. Czy coś z nimi zrobić? Głębokość sprzężenia reguluję potencjometrem, na razie bez kondensatora.
Pozdrawiam
Oscylacje sygnalu na prostokącie, widoczne przy wyższych częstotliwościach niezależne od głębokości sprzężenia. Czy coś z nimi zrobić? Głębokość sprzężenia reguluję potencjometrem, na razie bez kondensatora.
Pozdrawiam
Jest bardzo dobrze i więcej nie pozwoli transformator, a zastosowanie USZ przekształca ten wzmacniacz w popularkę, którą można by wykonać na starych lampach z telewizora.kofan777 pisze: ↑czw, 14 marca 2024, 16:52 Po usunięciu kondensatora z katody pierwszej łapmy sterującej, i zastosowaniu sprzężenia zwrotnego -3dB moc wzrosła do 7W,