Regeneracja "magicznych oczek"
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Regeneracja "magicznych oczek"
Projekt jest oczywiście bezzasadny
.

- disaster
- 1250...1874 posty
Tak samo jak trzymanie radia lampowego zresztą

Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
Zasadne, czy niezasadne, ale testy materiałowe zrobić można
. Dzięki temu już wiem, jakie luminofory jak się zachowują, a także jak pozbyć się "duchów" z ekranu. A oto ta próbna lampka w akcji:
https://www.youtube.com/shorts/RfPWh4d2imM

https://www.youtube.com/shorts/RfPWh4d2imM
Takiego oka magicznego nie ma nikt! LED-owa konkurencja przegrywa z kretesem.
Przy okazji zastanawiam się, jaka jest przyczyna "duchów" w fabrycznej EM83 i jak można by się ich pozbyć. Wyjaśniam: lewy pasek świeci na całej długości, a prawy do 1/3. Lampa nie żaden NOS, tylko kupiona z wiadra na pchlim targu za przysłowiowe grosze.
Przy okazji zastanawiam się, jaka jest przyczyna "duchów" w fabrycznej EM83 i jak można by się ich pozbyć. Wyjaśniam: lewy pasek świeci na całej długości, a prawy do 1/3. Lampa nie żaden NOS, tylko kupiona z wiadra na pchlim targu za przysłowiowe grosze.
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Hej. Alek zrobił kupę dobrej roboty, kolory luminoforu są godne uwagi, czy to zielony czy żółty, czy niebieski. Kto by chętnie zobaczył Stolicę albo Syrenę czy Mazura z żółtym oczkiem?
Technika LED w służbie ratowania oczek jest świetnym rozwiązaniem. Jednakże problemem moim zdaniem, było by w miarę równomierne rozświetlenie interesującego nas elementu Wiadomo, diody są coraz mniejsze, firmy produkujące PCB oferują różne rozwiązania. Można pokombinować.
Alek, gratuluję zaświecenia różnokolorowego!
Marcin K.
Alek, gratuluję zaświecenia różnokolorowego!
Marcin K.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Robi wrażenie
Jestem pod wrażeniem efektów.
Pozdrawiam,
A.

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
Prawidłowa odpowiedź zapewne brzmi: wada konstrukcyjna lampy, wskutek czego daje o sobie znać współczynnik emisji wtórnej... Miałem podobny problem konstruując moje oczka, który koniec końców rozwiązałem.
-
- 3125...6249 postów
A czy ktoś z Kolegów próbował użyć pojedynczej
lampki VFD jako namiastki "oka magicznego"?
Jeżeli posiada siatkę?
Pozdrawiam Kolegów w Nowym Roku 2024.
Jacek"b/t"
lampki VFD jako namiastki "oka magicznego"?
Jeżeli posiada siatkę?
Pozdrawiam Kolegów w Nowym Roku 2024.
Jacek"b/t"
DM160 sprawują się doskonale, z tym że napięciem siatki zasadniczo reguluje się jasność (może być też PWM), a nie kształt świecącego obszaru.
Polaryzując odpowiednio katodę za pomocą dwóch rezystorów (żarzenie bezpośrednie; różnica potencjałów na katodzie wynosi 1 V) można uzyskać przyciemnienie skrajnych części świecącego elementu.
Można by też próbować odchylać wiązkę elektronów za pomocą zewnętrznych cewek (tak, jak w kineskopie), ale tu już ponosi mnie wyobraźnia. Nie mam pewności, czy nie namagnesują się jakieś wewnętrzne elementy lampy, które przecież mogą być wykonane z materiału ferromagnetycznego.
Szczęśliwego Nowego Roku 2024!
Polaryzując odpowiednio katodę za pomocą dwóch rezystorów (żarzenie bezpośrednie; różnica potencjałów na katodzie wynosi 1 V) można uzyskać przyciemnienie skrajnych części świecącego elementu.
Można by też próbować odchylać wiązkę elektronów za pomocą zewnętrznych cewek (tak, jak w kineskopie), ale tu już ponosi mnie wyobraźnia. Nie mam pewności, czy nie namagnesują się jakieś wewnętrzne elementy lampy, które przecież mogą być wykonane z materiału ferromagnetycznego.
Szczęśliwego Nowego Roku 2024!
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Magnetyczne odchylanie wiązki wymagałoby dostarczenia pewnej mocy, przez co niezbędny byłby wzmacniacz. Wymagana by była również odpowiednia konstrukcja samej bańki aby zapewnić dużą czułość odchylania. Z tego właśnie powodu kineskopy mają cienką szyjkę.
Magnetyczne odchylanie wiązki wymagałoby dostarczenia pewnej mocy, przez co niezbędny byłby wzmacniacz. Wymagana by była również odpowiednia konstrukcja samej bańki aby zapewnić dużą czułość odchylania. Z tego właśnie powodu kineskopy mają cienką szyjkę.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 3125...6249 postów
Kolega Zygmuntf:
myślałem właśnie w kontekście DM70,
zbliżonej nieco do DM160.
Pozdrawiam Kolegów.
Jacek"b/t"
myślałem właśnie w kontekście DM70,
zbliżonej nieco do DM160.
Pozdrawiam Kolegów.
Jacek"b/t"
DM70 to wskaźnik wysterowania, bowiem długość świecącego wykrzyknika zależy od potencjału siatki. Natomiast DM160 były stosowane do sygnalizacji stanów logicznych w pierwszych komputerach tranzystorowych.
Pierwsza z wymienionych lamp może więc służyć jako oko magiczne bez istotnych przeróbek. Trzeba tylko dobrać rezystor ograniczający prąd żarzenia i ewentualnie dostosować zakres napięcia na siatce zgodnie z charakterystyką.
Pierwsza z wymienionych lamp może więc służyć jako oko magiczne bez istotnych przeróbek. Trzeba tylko dobrać rezystor ograniczający prąd żarzenia i ewentualnie dostosować zakres napięcia na siatce zgodnie z charakterystyką.
Wystarczy by tylko "wskazanie" oczka było częściowe a potem kontrolnie pełne skrajne i widać wypalenie. W przypadku starszych (sprzed okolo 1979 roku), lepszych jakościowo radzieckich 6E1P po nawet kiludsiesiciu godiznach wysterowując na full oczko było widać już wypalone poprzednie wskazanie oczka.