Witam!cirrostrato pisze: ↑pt, 19 stycznia 2024, 18:56 Nie przesadzaj, np. za 15zł sztuka (to nie oferta, koledzy zabronili mi ,,wystawiać'' na forum) nikt nie chce kupować nowych PCL86, czekają na obniżki. GU sprzedałem, znacznie taniej niż ty podajesz a i tak zainteresowanie było niewielkie, podobnie z EL95 i PL841 (wsio nos) więc chyba z cenami lamp nie jest tak źle. Pozdrawiam.
Za EL95 to byś więcej dostał na rynku DE, w Polsce tej lampy raczej nie stosowano, może w jakichś, profesjonalnych zastosowaniach, nie znam sprzętu powszechnego użytku z PRL-u, gdzie by była jakakolwiek lampa mocy z cokołem heptal.
W DDR jak najbardziej były "kuchenne" radyjka z tą lampą, jak i EL95 produkowano(ale nasz przemysł stosował wyrób RFT, bo nigdy ZWLE tej lampy nie robiło)
GU-32 to też zależy.... oryginalne wersje rosyjskie są bardziej cenione niż wyroby zakładów LAMINA, to samo tyczy się GU-50, innych lamp nadawczych, stabiliwoltów, tak samo za polskie diody ostrzowe GD507A dostaniesz mniej niż za oryginalne rosyjskie.
NIXIE LC-516 a ich rosyjski pierwowzór IN-1 dzieli przepaść.....polskie wyroby z Dolamu mają na przykład krzywe katody cyfr i ogólnie brzydko świecą.
PCL86 zależy za ile....ja bym kilka łyknął, oczywiście nie w cenie pewnego sklepu z Kielc....mam dwa radia z ECL86, w jednym, brytyjskim radiu jest...Push-Pull na ECL86, obecnie wstawione zajechane ECL86, byle tylko zagrało(oryginalne Mullardy były do wyrzucenia).
PL841 to za grosze jedynie, bo to Polska "myśl techniczna", nigdzie poza naszym krajem tej lampy nie produkowano, Zachód stosował PL84(czyli elektrycznie, poza żarzeniem, EL86), Rosjanie używali 6P14P, bo i TV z zasilaniem beztransformatorowym tam nie produkowano.