Zaczynam robić kolejny wzmacniacz na GU-32, tym razem PP, poprzedni SE gra mi od 17-19, do samego rana, mam kolumny od REMA Toccata 940.
Bazą będzie ten schemat Kolega onyx1944 ponoć pisał, że układ mimo prostoty gra dobrze.
Jako transformatory mam, już zakupione, SIZEI, które są dedykowane do PP na EL84 czy ECL86, 6P6S(6V6), tutaj będą idealne, układ nie może zawierać UL, bo lampa ma dwa systemy, jednak ze wspólną katodą i siatką drugą.
Kolega onyx1944 naniósł mi poprawki dla 6N2P, których mam aż 3 sztuki, natomiast nie będę wyrzucał pieniędzy w błoto by kupować cholernie drogie ECC81, jak są rosyjskie lampy za pół ceny. Zasilacz będzie oparty o transformator separacyjny 230V/230V 100VA, który daje ponad 250V jałowo, co przy, nawet nie w połowie obciążonym trafie, daje około 350-370V na kondensatorze filtra, da się zbić nadmiar na rezystorach(kupiłem worek różnych rezystorów mocy za 44zł, wszystko NOS-y)
PCB zasilacza oparte będzie o płytkę Kolegi Olkus, tak samo sterowanie wskaźnikami wysterowania.
Układ ze schematu ma mały błąd, brak kondensatorów na wejściu, odcinających składową stałą, w tej roli dam MKT 100nF 50V, tak samo dałem w SE i tym na EL32 również.
Obudowę mam z aluminium, ładną po jakiejś wojskowej aparaturze pomiarowe lotniczej, otwory pod podstawki GU-32 wytnę wiertłem koronowym 55mm, resztę obrobię papierem ściernym na Dremelu.
Podstawki mam ceramiczne(GU-32) i stare polskie(noval), już po kąpieli w preparacie "Argentum", które 20 lat temu kupiłem po 2zł od Kolegi WŁODZIEMIERZ FURKA, za co pozdrawiam o ile jeszcze on żyje

Wskaźniki mam ładne i duże, militarne, jeden ma deczko inną czcionkę na podziałce, oba to wyroby niemieckiej firmy GOSSEN, po prostu są z różnych lat, oba o zakresie 40uA. Będą też odpowiednie kontrolki i włącznik, jutro dojdą żaróweczki do kontrolek na 12V, bo są 24V. Selektor wejść oparty będzie o kit AVT, nie chce mi się "lepić" tego z przekaźników(boję się ryzyka przydźwięku)
https://allegro.pl/oferta/selektor-wejs ... 1762fef929
Cztery wejścia wystarczą, sterowanie opisałem, płytka jest podrutowana i układ działa.
Opóźnione załączanie napięcia anodowego będzie zrealizowane na, znanej już, "lampie czasowej" XT45A, która będzie tym razem załączać 12V przekaźnik RM-2 czy RM-22, a ten z kolei będzie włączać dopiero napięcie anodowe, 12V będzie zasilaniem żarzenia i napięciem "rozrządu", dostarczy go impulsowy zasilacz MeanWell LRS-50-12
https://allegro.pl/oferta/mean-well-zas ... 4749668029
Zasilacz będzie miał minus dopięty do obudowy i ogólnej masy układu, można tak zrobić, bo ten zasilacz jest dostosowany do takiej pracy w układach automatyki przemysłowej(akurat automatyka i PLC to 24V ale to jest to prawie ten sam zasilacz).
Montaż elementów wykonam na łączówce wytrawianej z laminatu FR-4.
Najpierw uruchomię wzmacniacz jako wzmacniacz, jak będzie grał, to zajmę się osprzętem pomocniczym.
Jako potencjometr głośności zostanie zastosowana drabinka SMD a "fajki" na wyprowadzenia anod lamp mocy będą takie
https://allegro.pl/oferta/kapturek-anod ... 1854662919
Zresztą identyczne są w konstrukcji SE GU-32.
Front wytnę raczej z jakiegoś tworzywa sztucznego lub cienkiej, czernionej blachy aluminiowej, bo w oryginalnym jest dziur więcej niż w serze szwajcarskim

Lampa GU-32 może być żarzona z 12V, włókna 6N2P będą połączone szeregowo, zaś XT45A(6,3V 0,3A) przez rezystor 20R do 12V, nie jest to apteka, żeby było idealnie policzone(to zwykły bimetal), a tyle wypada, 22R też może być.
Tym razem już nie będzie za małej obudowy i plątaniny przewodów, wzmacniacz ma być moją wizytówką, że nie tylko byle co umiem ulepić w obudowie ze złomu czy starej kasetce "pancernej".
Czekam na rozwój tematu i proszę o nie wrzucanie głupich komentarzy czy przenoszenie awantur i utarczek z innych działów Forum, od tego są "Dyskusje Ogólne"

Pytanie do Kolegi onyx1944.....ile mocy na kanał można uzyskać?
Obciążenie nie będzie idealnie dopasowane, bo mam kolumny 6 omowe, kupiłem Polk Audio T50, jak Aida AWS-103 na swoich, mizernych GML-026 potrafi łupnąć na tych głośnikach, to i ten wzmacniacz również.