Wzmacniacz PP GU-32

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Wzmacniacz PP GU-32

Post autor: Szrot majster »

Witam!
Zaczynam robić kolejny wzmacniacz na GU-32, tym razem PP, poprzedni SE gra mi od 17-19, do samego rana, mam kolumny od REMA Toccata 940.
Bazą będzie ten schemat
GU-32_PP.jpg
Kolega onyx1944 ponoć pisał, że układ mimo prostoty gra dobrze.
Jako transformatory mam, już zakupione, SIZEI, które są dedykowane do PP na EL84 czy ECL86, 6P6S(6V6), tutaj będą idealne, układ nie może zawierać UL, bo lampa ma dwa systemy, jednak ze wspólną katodą i siatką drugą.
Kolega onyx1944 naniósł mi poprawki dla 6N2P, których mam aż 3 sztuki, natomiast nie będę wyrzucał pieniędzy w błoto by kupować cholernie drogie ECC81, jak są rosyjskie lampy za pół ceny.
Korekta.jpg
Zasilacz będzie oparty o transformator separacyjny 230V/230V 100VA, który daje ponad 250V jałowo, co przy, nawet nie w połowie obciążonym trafie, daje około 350-370V na kondensatorze filtra, da się zbić nadmiar na rezystorach(kupiłem worek różnych rezystorów mocy za 44zł, wszystko NOS-y)
PCB zasilacza oparte będzie o płytkę Kolegi Olkus, tak samo sterowanie wskaźnikami wysterowania.
Układ ze schematu ma mały błąd, brak kondensatorów na wejściu, odcinających składową stałą, w tej roli dam MKT 100nF 50V, tak samo dałem w SE i tym na EL32 również.
Obudowę mam z aluminium, ładną po jakiejś wojskowej aparaturze pomiarowe lotniczej, otwory pod podstawki GU-32 wytnę wiertłem koronowym 55mm, resztę obrobię papierem ściernym na Dremelu.
Podstawki mam ceramiczne(GU-32) i stare polskie(noval), już po kąpieli w preparacie "Argentum", które 20 lat temu kupiłem po 2zł od Kolegi WŁODZIEMIERZ FURKA, za co pozdrawiam o ile jeszcze on żyje :D
Wskaźniki mam ładne i duże, militarne, jeden ma deczko inną czcionkę na podziałce, oba to wyroby niemieckiej firmy GOSSEN, po prostu są z różnych lat, oba o zakresie 40uA.
mierniki.jpg
Będą też odpowiednie kontrolki i włącznik, jutro dojdą żaróweczki do kontrolek na 12V, bo są 24V.
kontrolki.jpg
przyciski.jpg
Selektor wejść oparty będzie o kit AVT, nie chce mi się "lepić" tego z przekaźników(boję się ryzyka przydźwięku)
https://allegro.pl/oferta/selektor-wejs ... 1762fef929
Cztery wejścia wystarczą, sterowanie opisałem, płytka jest podrutowana i układ działa.
Opóźnione załączanie napięcia anodowego będzie zrealizowane na, znanej już, "lampie czasowej" XT45A, która będzie tym razem załączać 12V przekaźnik RM-2 czy RM-22, a ten z kolei będzie włączać dopiero napięcie anodowe, 12V będzie zasilaniem żarzenia i napięciem "rozrządu", dostarczy go impulsowy zasilacz MeanWell LRS-50-12
https://allegro.pl/oferta/mean-well-zas ... 4749668029
Zasilacz będzie miał minus dopięty do obudowy i ogólnej masy układu, można tak zrobić, bo ten zasilacz jest dostosowany do takiej pracy w układach automatyki przemysłowej(akurat automatyka i PLC to 24V ale to jest to prawie ten sam zasilacz).
Montaż elementów wykonam na łączówce wytrawianej z laminatu FR-4.
Najpierw uruchomię wzmacniacz jako wzmacniacz, jak będzie grał, to zajmę się osprzętem pomocniczym.
Jako potencjometr głośności zostanie zastosowana drabinka SMD a "fajki" na wyprowadzenia anod lamp mocy będą takie
https://allegro.pl/oferta/kapturek-anod ... 1854662919
Zresztą identyczne są w konstrukcji SE GU-32.
Front wytnę raczej z jakiegoś tworzywa sztucznego lub cienkiej, czernionej blachy aluminiowej, bo w oryginalnym jest dziur więcej niż w serze szwajcarskim :lol: , przykręcę to na 4 śruby M4 jak w oryginale, tył analogicznie, gniazda głośnikowe zwykłe zakręcane i na bananki, jak w tanich kolumnach .
Lampa GU-32 może być żarzona z 12V, włókna 6N2P będą połączone szeregowo, zaś XT45A(6,3V 0,3A) przez rezystor 20R do 12V, nie jest to apteka, żeby było idealnie policzone(to zwykły bimetal), a tyle wypada, 22R też może być.
Tym razem już nie będzie za małej obudowy i plątaniny przewodów, wzmacniacz ma być moją wizytówką, że nie tylko byle co umiem ulepić w obudowie ze złomu czy starej kasetce "pancernej".
Czekam na rozwój tematu i proszę o nie wrzucanie głupich komentarzy czy przenoszenie awantur i utarczek z innych działów Forum, od tego są "Dyskusje Ogólne" :!:
Pytanie do Kolegi onyx1944.....ile mocy na kanał można uzyskać?
Obciążenie nie będzie idealnie dopasowane, bo mam kolumny 6 omowe, kupiłem Polk Audio T50, jak Aida AWS-103 na swoich, mizernych GML-026 potrafi łupnąć na tych głośnikach, to i ten wzmacniacz również.
onyx1944
500...624 posty
500...624 posty
Kontakt:

Re: Wzmacniacz PP GU-32

Post autor: onyx1944 »

Moc wyjsciowa w moim przypadku to koło 5W
6.5Vrms na 8R przy 1kHz i Ua 300v. Powyżej sinus się zniekształca.
Sugeruje narysować czytelny schemat, wg którego będzie finalnie połączony wzmacniacz.
Opisy tych całych załączaczy, selektorów, wskaźników i kontrolek trochę zniechęcają do czytania postu, tym bardziej ciężko coś poradzić. Konkretny schemat znacznie by pomógł. Nawet odręczny, bez wymówek, że nie ma programu.
Jakko stopień wejściowy można spróbować srpp na pcc84, był omawiany nie dawno. Zaoszczędzi jedną "drogą" duotriode w zamian za dwie tańsze.
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

Transformator 230/230 nie ma przekładni 1:1 i odwrotnie podłączony da mniejsze napięcie. :D
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Witam!
Naprawdę proszę o nie zmuszanie mnie, bym rysował schematy.....w szkołach plastyka była dla mnie koszmarem, potem mnie zwolniono z tego przedmiotu.
Zasilacz, niestety inaczej nie potrafię, a programów CAD nie tykam na razie.
zasilacz.jpg
Całe swoje DIY robię bez schematu, który bym musiał rysować, ja nie mam wykształcenia technicznego, miałem skończyć liceum z maturą i tak się stało, potem kurs IT i nic więcej, nie wspominam miło czasów szkolnych i BŁAGAM! nie przypominajcie mi ich!
Ojciec skończył ZSZ a potem technikum mechaniczne, zna rysunek techniczny.....jednakże nie potrafi tego mi wytłumaczyć, problem ten trwa już 27 lat.
A ja do naprawy urządzeń lampowych nie muszę mieć schematu, zrobiłem wiele zawiłych technicznie, skandynawskich odbiorników, do których brak dokumentacji, po prostu potrafię rozpoznać poszczególne bloki urządzenia, schematu używam tylko w sprzęcie UNITRA, bo tam bywają chochliki a na przestrzeni lat i upadającego PRL-u również setki uproszczeń tam robiono
Powiem tyle....doskonale rozumiem schemat ideowy czy blokowy, nie potrafię go narysować, tak samo nie rozumiem schematów w programie Fritzing, którym kształci się na wyższych uczelniach.
Schemat nie będzie zmieniany, bo 6N2P mam aż 3 nowe sztuki, stać mnie na dwie rosyjskie lampy raz na jakiś czas.
Lamp telewizyjnych już nie ma żadnych, wszystko dostał gratis Kolega Olkus, mam obrzydzenie do tych lamp, przypominają mi rozwalający się PRL i transformacje ustrojową, gdy było pełno starych TV monochromatycznych, które były często jedynymi telewizorami w setkach tysięcy domów, u nas też był T-6105 i to aż do 1989 roku, miałem wówczas 6 lat.
Zresztą militarna 6N2P jest właściwie wieczna , o ile pracuje w warunkach katalogowych.
Selektor wejść już tutaj opisałem, jednak każdy ma to gdzieś, byle co zaś, jest komentowane, sam przełącznik będzie kitem AVT, do którego dałem link i jest też do tego dokumentacja
GU-32 może być żarzona 12,6V a włókna lamp 9N2P można połączyć szeregowo, rezystor 22R do bimetalu może być.....to nie lampa z katodą tlenkową i nie ma znaczenia tolerancja napięcia.
Wiem, że ten transformator nie przekładni 1:1, mierzyłem i daje faktycznie 250V, a rezystory mocy ceramiczne mam akurat, można z kilku zestawić pożądaną wartość
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Witam!
Temat nie ruszył do przodu, to zacznę sam robić.
Potrzebny mi rysunek wytrawianej listwy montażowej, mam oczka ale nie mam nitów, a w moich stronach jest problem z kupieniem tego typu rzeczy....do Bydgoszczy czy Gdańska nie będę się tłukł autobusem/pociągiem, bo Paczkomat dużo tańszy, niemniej nity w cenie przesyłki są bez sensu.
Dlatego, jak już mam to sam wszystko zrobić, to proszę o podanie mi sposobu wykonania listwy lutowniczej z laminatu przez trawienie w B327, może ktoś, kto siedzi w temacie wzmacniaczy gitarowych by mi pomógł.
Co do samego schematu, to oprę się o oryginalny, amerykański schemat, z korektami dla 6N2P, dla mnie obecnie szukanie PCC84 czy innych "śmiecówek" telewizyjnych nastręcza więcej problemu niż zakup nowej, rosyjskiej duotriody.
Jak pisałem, wszystkie lampy ze starych telewizorów dostał Kolega Olkus, jest mi wdzięczny, ja tego nie chomikuję, nie lubię produkować rzeczy, które potem na tony leżą na strychu czy w kartonach....tak samo dziesiątki różnych PCB, obsadzonych byle czym, na szybko, tak by "zabić czas" w czasie pandemii.
Schematu nie narysuję , bo nie umiem, doskonale rozumiem schematy ale ręki do plastyki za cholerę nie mam, ten przedmiot w szkołach to była ocena "dopuszczająca", którą mi wystawiano bym nie został na drugi rok w klasie, bo ogólnie byłem jednym z najlepszych uczniów.
Szczególnie chemia, fizyka i biologia, niestety nie mogłem dalej kontynuować edukacji tego, co lubiłem.
Proszę tylko o nie ignorowanie mnie z powodu schematu prostego zasilacza układu, który jest najprostszym z możliwych, sam wzmacniacz umiem wykonać, tak samo jak SE na GU-32, który ruszył tylko z małym poślizgiem(6Ż1P połączona w triodę i brak antyparazyta 220R w jej siatce, wskutek czego wzmacniacz miał nieco za dużą czułość- zachowywał się jak przedwzmacniacz mikrofonowy czy jakiś układ gitarowy), te 5W mi starczy, zresztą ja u siebie nie mogę nawet wykorzystać 1 wata na kanał, czyli zostaje mi ogromny zapas, nie wolno mi głośno słuchać ani podbijać basów jak to robiłem przez prawie 30 lat.
Co do wycięcia otworów pod podstawki GU-32, to wiertło koronowe 55mm ma spory zapas.....wystarczyło wygiąć oczka lutownicze podstawki w górę a nie na boki.
Podstawki pod 6N2P mam umyte .
Chciałbym zrobić jakiś postęp, a tu utknęło w miejscu.
onyx1944
500...624 posty
500...624 posty
Kontakt:

Jakoś nie wyobrażam sobie projektowania czegokolwiek bez schematu, na którym można nanieść napięcia i sprawdzić z założonymi punktami pracy i poprawność obliczeń. Czas poświęcony na czytelny schemat pozwala poźniej zaoszczędzić sporo czasu I nerwów.
Temat nie ruszył bo kolega czeka chyba na gotowca:
20240114_173529.jpg
Ua=315V
Ku-22x, Pout~5W,
Rozmieszczenie miałem z poprzedniej wersji, na pewno można ulepszyć, do sprawdzenia koncepcji było ok.
20240114_173343.jpg
Punkt pracy lampy mocy:
Ua=300V, Ia=20mA, Ug2=135, Ug1=-15V
może ktoś zaproponuje lepszy do Raa 10k
Screenshot_20240114_140859_Drive.jpg
Prawdopodobnie mam dość wyeksploatowane lampy, wartości zmierzone nieco odbiegają od zalożonych.
Zbliżone lampy, z których specyfikacji korzystałem to:
832, QQV04-15, CV1088 warto zaglądnąć.
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

onyx1944 pisze: ndz, 14 stycznia 2024, 19:42 Jakoś nie wyobrażam sobie projektowania czegokolwiek bez schematu, na którym można nanieść napięcia i sprawdzić z założonymi punktami pracy i poprawność obliczeń. Czas poświęcony na czytelny schemat pozwala poźniej zaoszczędzić sporo czasu I nerwów.
Temat nie ruszył bo kolega czeka chyba na gotowca:
20240114_173529.jpg
Ua=315V
Ku-22x, Pout~5W,
Rozmieszczenie miałem z poprzedniej wersji, na pewno można ulepszyć, do sprawdzenia koncepcji było ok.
20240114_173343.jpg

Punkt pracy lampy mocy:
Ua=300V, Ia=20mA, Ug2=135, Ug1=-15V
może ktoś zaproponuje lepszy do Raa 10k
Screenshot_20240114_140859_Drive.jpg
Prawdopodobnie mam dość wyeksploatowane lampy, wartości zmierzone nieco odbiegają od zalożonych.
Zbliżone lampy, z których specyfikacji korzystałem to:
832, QQV04-15, CV1088 warto zaglądnąć.
Witam!
Kolega zastosował diody Zenera, które mają napięcie stabilizacji 135V, czy mógłbym dać tam stabilizator jarzeniowy SG3S?
Nie mam w tej chwili diod Zenera o takim napięciu, musiałbym je specjalnie zakupić.
Jaki jest prąd siatki drugiej GU-32 w tym układzie?
Mam stabilizatory SG3S oraz SG5B, takie https://www.radiomuseum.org/tubes/tube_sg5b.html
Te drugie chyba mają za mały prąd stabilizowany, może się mylę.
stabiliwolt.JPG
stabiliwolt.JPG (23.53 KiB) Przejrzano 2318 razy
Te SG5B mierzyłem, przy zasilaniu przez rezystor 22k, napięcie stabilizowane wynosiło w granicach 137-150V, zależnie od egzemplarza lampy.
W modelu SE z GU-32, mam na S2 lampy mocy około 150V, ten układ jest zastosowany
stabiliwolt.JPG
stabiliwolt.JPG (23.53 KiB) Przejrzano 2318 razy
Zrobiłem dwa wzmacniacze na EL84 i ten GU-32 SE, jednak dwa pierwsze to były gotowce, nie mam możliwości kupienia wielu elementów "na miejscu" , stąd moje pomysły na neonówki i inne wynalazki post-militarne, które udało mi się kupić w "sprzedaży wiązanej"
Nie bawiłem się nigdy w obliczenia, bo i zacząłem coś robić dopiero w 2020 roku, bo problemy mieszkaniowe nie pozwalały na zabawę z tak wysokimi napięciami.
Nie mam wykształcenia technicznego, niemniej spotkałem studenta Politechniki Gdańskiej, który będąc na drugim roku nie odróżniał tranzystora NPN od PNP i nie znał czegoś takiego , jak tyrystor, po prostu debil, mimo wszystko trzymano go na tej uczelni.
Ów student nie posiadał nawet własnego komputera czy laptopa, a telefon miał stary, taki "dziadkofon" z klawiaturką.
Jednak prawdopodobnie skończył te studia, choć powinien być dawno oblany i wywalony.
Ja aż tak nisko chyba nie upadłem?
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Witam!
Jednak chyba kupię te diody Zenera....trochę mi wstyd kombinować za te pieniądze.
Ale czy naprawdę nie da się założyć neonówki stabilizacyjnej, która byłaby "retro" pełną gębą?
Może jest jakiś "trik"?
Jakoś mi tu diody Zenera za bardzo nie pasują, mam 10 sztuk małych neonówek i drugie tyle tych z cokołem oktalowym, zresztą te lampy są bardzo tanie, co jest, że nikt mi nie doradził w tym temacie?
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Może Kolega zastosować rozwiązanie z mojego schematu - jedynie może być wymagane zastosowanie osobnego układu na każdy kanał. :D
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Marek7HBV pisze: pn, 15 stycznia 2024, 20:42 Może Kolega zastosować rozwiązanie z mojego schematu - jedynie może być wymagane zastosowanie osobnego układu na każdy kanał. :D
Witam!
Ale która lampa....SG3S czy SG5B?
We wzmacniaczu SE dałem SG3S i działa poprawnie, wzmacniacz mam przy komputerze, spadek na Rk obecnie około 13V.
No mostek Graetza się spalił, zawsze można na bubla trafić.
neonówka.jpg
A ta by nie dała rady?
Mała jest, a SG3S to jest wielkości EL34 niestety.
Załączniki
neonówka2.jpg
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Można zastosować gabarytowo mniejsze, ale osobno na każdy kanał i rezystor 22k zwiększyć do 100-150 k. :D
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Witam!
Udało mi się zrobić listwę lutowniczą, nity 3mm aluminiowe, oczka lutownicze od Kolegi peski_49, listwa z laminatu FR-4, który wytrawiłem w B327(można było kupić bez miedzi ale ja nie będę chomikował czegoś bezużytecznego na co dzień, a tu poszło B327 za może 10zł, Paczkomat więcej kosztuje.
listwa_1.jpg
listwa_2.jpg
Robiłem coś takiego pierwszy raz w życiu, a mam prawie 41 lat, raster 10mm, nitownica okazała się sprawna na szczęście(ojciec ma zwyczaj chomikowania zepsutych narzędzi, już ze 3 sztuki zepsutych nitownic wyrzuciłem).
Listwę wierciłem na wiertarce kolumnowej, ogólnie wszystko półtorej godziny.
Jak patrzyłem w internecie, to taka listwa "trochę" kosztuje, oczka też nie są tanie....z czego to wynika?
Za radą Kolegi Marek7HBV zastosuję mniejsze SG5B, bo mam tego aż 10 sztuk, jak komuś potrzebne te muzealne neonówki(które nie świecą :D ), to daję linka https://allegro.pl/oferta/lampa-sg5b-w- ... 0122739431
SG3S stanowczo za wielkie, bo to ma wymiary, prawie, że lampy EL34, za to małe "na luzie" dadzą radę i pod chassis idzie upchnąć.
Ostatnio wszędzie pełno takich neonówek, na ogół rosyjskich, ostatnio masowo wywalanych z magazynów wojskowych, może nie wszędzie warto oklepane diody Zenera stosować?
Stabiliwolt dwa lata pożyje a jest tak tani, że to śmieszne, po padnięciu można wyrzucić i nowy wsadzić, 2zł/sztuka nie majątek chyba?
A jak dioda Zenera przebije, to spłonie rezystor, jak dostanie przerwy to szlag trafi GU-32 z powodu przekroczenia prądu siatki drugiej.
Neonówka bardziej pasuje do tego rozwiązania.
A jeszcze jedno.....lampa GI30, czy może ona pracować w miejscu GU-32?
Pinout lampy ten sam, bo i cokół SEPTAR 7-pinowy.
Jedynie prąd żarzenia dużo większy ale przy żarzeniu z zasilacza impulsowego to mały problem.
https://russian-electronics.com/product ... bes/:gi-30
Na zagranicznych stronach stosują punkt pracy taki sam, jak dla GU-32 i to działa.
Transformatory , które kupiłem, pozwolą przenieść nawet 15 wat mocy, czy ta lampa nie byłaby lepsza?
Załączam datasheet 829B, bo GI-30 to rosyjski klon tej lampy.
829B.pdf
(508.47 KiB) Pobrany 38 razy
onyx1944
500...624 posty
500...624 posty
Kontakt:

Szrot majster pisze: wt, 16 stycznia 2024, 19:38 ...Udało mi się zrobić listwę lutowniczą...
Ten turret to kolega jakoś zaprojektował czy tyle oczek się zmieściło? Jak już był trawiony można było zostawić niektóre ścieżki między oczkami, schemat raczej sprawdzony a wartości elementów zawsze można zmienić.
Szrot majster pisze: wt, 16 stycznia 2024, 19:38 ...A jeszcze jedno.....lampa GI30, czy może ona pracować w miejscu GU-32?...
...Na zagranicznych stronach stosują punkt pracy taki sam, jak dla GU-32 i to działa.
Na pewno jakoś zadziała, ale na podstawie przejrzanych charakterystyk wydaje się potrzebować mniejszego Raa transformatora wyjściowego. Być może przy innym napięciu Us2 będzie pracować przy 10k, w poprawnych warunkach.
Był temat SE na GI30 ale nie doczytałem z jakim Ra był.
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

onyx1944 pisze: pt, 19 stycznia 2024, 10:29
Szrot majster pisze: wt, 16 stycznia 2024, 19:38 ...Udało mi się zrobić listwę lutowniczą...
Ten turret to kolega jakoś zaprojektował czy tyle oczek się zmieściło? Jak już był trawiony można było zostawić niektóre ścieżki między oczkami, schemat raczej sprawdzony a wartości elementów zawsze można zmienić.
Szrot majster pisze: wt, 16 stycznia 2024, 19:38 ...A jeszcze jedno.....lampa GI30, czy może ona pracować w miejscu GU-32?...
...Na zagranicznych stronach stosują punkt pracy taki sam, jak dla GU-32 i to działa.
Na pewno jakoś zadziała, ale na podstawie przejrzanych charakterystyk wydaje się potrzebować mniejszego Raa transformatora wyjściowego. Być może przy innym napięciu Us2 będzie pracować przy 10k, w poprawnych warunkach.
Był temat SE na GI30 ale nie doczytałem z jakim Ra był.
Witam!
Turret wzorowałem na podobnych rozwiązaniach, które podpatrzyłem w internecie we wzmacniaczach gitarowych.
A 10mm raster to też "na wyrost" bo jest 5-9mm zazwyczaj.
Oczek się tyle zmieściło, bo sobie odrysowałem przy ekierce z podziałką i powierciłem na wiertarce kolumnowej wiertłem 3,5mm, bo nity 3mm.
GI30 nie będę kupował, bo nie jest taka tania, 45zł kosztuje, a GU-32 LAMINA mam jeszcze 7 NOS-ów, jedną lampę wykorzystałem.
Płaciłem za sztukę 35zł, za pierwszym razem dostałem szajs do wyrzucenia, potem przysłali lampy, które w prowizorycznym układzie prostownika miały identyczny prąd dla każdego systemu, żadna lampa też nie świeciła na niebiesko.
GI30 jakby ktoś potrzebował, to tu są
https://allegro.pl/oferta/nowa-lampa-gi ... 3213974066
Cena tej lampy i tak jest śmieszna w stosunku do EL84 czy jeszcze droższej ECL86, na których bazuje pierdyliard projektów amatorskich.
Można równie dobrze zaaplikować QQE03/12 w PP z transformatorami PP dla EL95, czy SE na TG2-20, jak można do radia wstawić, zmieniając wartość Rk, to i wzmacniacz można wykonać, lampy nadawcze stały się śmieciowe obecnie.
A czy nie dałoby się wykonać półprzewodnikowego zasilacza siatki drugiej, z tranzystorem IGBT i regulacją, tak by można było stosować zarówno GU-32, jak i GI-30, nie zmieniając całości układu?
Bo tych lamp jest dużo, za to typowych lamp audio już nie idzie kupić w cenie sprzed wojny w Ukrainie, większość tego była produkowana w Rosji, nawet te z logiem TUNG-SOL czy Mullard.
W ogóle sytuacja idzie w takim kierunku, że za chwilę to i PCL85 będzie audio.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Nie przesadzaj, np. za 15zł sztuka (to nie oferta, koledzy zabronili mi ,,wystawiać'' na forum) nikt nie chce kupować nowych PCL86, czekają na obniżki. GU sprzedałem, znacznie taniej niż ty podajesz a i tak zainteresowanie było niewielkie, podobnie z EL95 i PL841 (wsio nos) więc chyba z cenami lamp nie jest tak źle. Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ