Lampy VFD IW-11, jak sterować?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- haterkmp
- 625...1249 postów
Re: Lampy VFD IW-11, jak sterować?
Dzisiaj przetestowałem sterowanie tych lamp za pomocą TPIC6C595 - to 8-bitow rejestr przesuwny z wyjściami "mocy", który działa jak zwykły 595. Testy wyszły pomyślnie
Tymi scalakami steruję też wspomniane numitrony IV-9 i działają rewelacyjnie. Gdyby ktoś reflektował na płytkę i program do IV-9 to PW.

in gain we trust
kupię: EM34 NOS, wtyczkę sieciową Graetz Radio brązową
-
- 6250...9374 posty
Niepolitycznie: jestem stary dino i steruję wszelkie VFD(IW-11/12 i inne a także IW-18 itp) z D347D (prod. NRD plus 74LS390/393) bo mam dużo i za grosze, a to jest praktyczne 74LS247, montaż (także nixie) na uniwersalnych PCB (mieszczą ok. 25-30 DIL14/16) z Wolumenu od pana ,,wszystko po 2zł [oczywiście nie kupowałem PCB po 2zł a dziś też znacznie drożej a trafić trudno....] i patrzę czy nie kradną". Do dziś nie mogę przeboleć jednej przygody, miałem w łapkach numitrony po 4zł/sztuka NOS i nie kupiłem a leżały na ,,ladzie gazetowej'' na trotuarze długo. Pozdrawiam.
- haterkmp
- 625...1249 postów
Teraz ciężko z czymkolwiek po jakichś przyzwoitych cenach... A przygarnąłbym i numitrony i IW-11 czy 14 

in gain we trust
- haterkmp
- 625...1249 postów
TPIC6C595 na ali 22zł/5 sztuk więc można sobie pozwolić, ATMEGA328 po dyszce w większości sklepów. PCB u Chińczyków to pomijalne koszty w stosunku do rodzimej produkcji czy domowego trawienia i wiercenia.
in gain we trust
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Jakbym nie liczył, domowe robienie PCB wychodzi najtaniej...
Pozdrawiam,
A.
Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
- haterkmp
- 625...1249 postów
No nie wiem... 5 sztuk profesjonalnych dwustronnych płytek 10x10cm, z opisami, soldermaską, metalizacją otworów, testami elektrycznymi za 2$ to chyba w domu nie ukręcisz. A jeśli tak to od dzisiaj będę zamawiał u Ciebie 

in gain we trust
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
No ale do tego dochodzą dość wysokie koszty przesyłki, których nie uwzględniasz

Pozdrawiam,
A.
- haterkmp
- 625...1249 postów
Przepraszam za offtop ale... płytki do zegara na numitronach - 5 sztuk, fioletowe, dwustronne etc. 5,40 euro co przy dzisiejszym kursie wychodzi nieco ponad 23zł. Zrobisz takie taniej?
in gain we trust
- haterkmp
- 625...1249 postów
Z przesyłką, całość 5,4eur
in gain we trust
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!
Mój zegarek już długi czas chodzi, zdążył się mocno wypalić OLED 0,96" SSD1306 na którym ustawiam funkcje, a lampy, choć kupione używane, nie widać aby się zużywały.
Przy szeregowym rezystorze 100R 2W dla każdej lampy, żarzenie całości jest 11,5V z chińskiej przetwornicy StepDown, anodowe około 22-24V z podobnej przetwornicy, tyle, że StepUp, trzecia dostarcza 5V dla logiki.
Raz miałem zagwozdkę, bo nie szło wyczyścić pamięci flash ESP8266, dopiero użycie Py Flasher pomogło, no i jakiś, wadliwy zasilacz od laptopa tak śmiecił, że układ wariował, zmiana na inny usunęła problem.
Gdyby ktoś chciał ten układ z GitHub-a skopiować, to polecam, jakie dekodery BCD zastosujesz, takie też wyświetlacze można zastosować.
https://github.com/elkayem/ESP_NIXIE
Układ jest tani jak barszcz, o ile nie wybierzesz wariantu NIXIE, ja kupiłem 22 sztuki LC-516 NOS po 25zł/sztuka i trochę IN-12B używanych.
Co do płytek z Chin....trzeba mieć pomysł ale i środki i warunki na jego realizację, ja nie zaprojektuję PCB pod wynalazek tego typu,
https://allegro.pl/oferta/wyswietlacz-v ... 2005179706
czy to
https://allegro.pl/oferta/wyswietlacz-l ... 2904569574
Jakby ktoś byłby zainteresowany zrobieniem projektu konstrukcji z linku pod te wyświetlacze, łącznie z PCB, to zapraszam do dyskusji, pieniądze mam ale nie jak przysłowiowy "Cygan za matkę".
Nie wiem, czy do takich staroci są footprinty, jakby co to mam jeszcze 6 sztuk takich wyświetlaczy.
https://allegrolokalnie.pl/oferta/vqe13 ... egment-rft
Tak samo interesują mnie projekty na IV-17 i tanich IV-6, IV-17 to wyświetlacz VFD alfanumeryczny, nie tak łatwo nim sterować, a ja jestem dość zacofany w nowszej technice, wiem, że do VFD alfanumerycznych jest specjalny scalak-driver.
SMD i BGA nie zrobię, czyli zostaje tylko THT, temat ciekawy, jutro wrzucę zdjęcia zegarka na tych zielonych wyświetlaczach,
Mój zegarek już długi czas chodzi, zdążył się mocno wypalić OLED 0,96" SSD1306 na którym ustawiam funkcje, a lampy, choć kupione używane, nie widać aby się zużywały.
Przy szeregowym rezystorze 100R 2W dla każdej lampy, żarzenie całości jest 11,5V z chińskiej przetwornicy StepDown, anodowe około 22-24V z podobnej przetwornicy, tyle, że StepUp, trzecia dostarcza 5V dla logiki.
Raz miałem zagwozdkę, bo nie szło wyczyścić pamięci flash ESP8266, dopiero użycie Py Flasher pomogło, no i jakiś, wadliwy zasilacz od laptopa tak śmiecił, że układ wariował, zmiana na inny usunęła problem.
Gdyby ktoś chciał ten układ z GitHub-a skopiować, to polecam, jakie dekodery BCD zastosujesz, takie też wyświetlacze można zastosować.
https://github.com/elkayem/ESP_NIXIE
Układ jest tani jak barszcz, o ile nie wybierzesz wariantu NIXIE, ja kupiłem 22 sztuki LC-516 NOS po 25zł/sztuka i trochę IN-12B używanych.
Co do płytek z Chin....trzeba mieć pomysł ale i środki i warunki na jego realizację, ja nie zaprojektuję PCB pod wynalazek tego typu,
https://allegro.pl/oferta/wyswietlacz-v ... 2005179706
czy to
https://allegro.pl/oferta/wyswietlacz-l ... 2904569574
Jakby ktoś byłby zainteresowany zrobieniem projektu konstrukcji z linku pod te wyświetlacze, łącznie z PCB, to zapraszam do dyskusji, pieniądze mam ale nie jak przysłowiowy "Cygan za matkę".
Nie wiem, czy do takich staroci są footprinty, jakby co to mam jeszcze 6 sztuk takich wyświetlaczy.
https://allegrolokalnie.pl/oferta/vqe13 ... egment-rft
Tak samo interesują mnie projekty na IV-17 i tanich IV-6, IV-17 to wyświetlacz VFD alfanumeryczny, nie tak łatwo nim sterować, a ja jestem dość zacofany w nowszej technice, wiem, że do VFD alfanumerycznych jest specjalny scalak-driver.
SMD i BGA nie zrobię, czyli zostaje tylko THT, temat ciekawy, jutro wrzucę zdjęcia zegarka na tych zielonych wyświetlaczach,
- szalony
- moderator
Jeśli chodzi o sterowanie wyświetlaczy alfanumerycznych jak IW-17, to w obudowie do montażu przewlekanego dostępny jest HV5812P-G firmy Microchip. Posiada szeregowe wejście danych i 20 wyjść do 80V. Rejestr przesuwny i wyjście szeregowe umożliwia sterowanie kaskadowe kilku układów. Są o wiele bardziej zaawansowane układy, ale w SMD.
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
23zł to faktycznie świetna cena. Jak ja kiedyś chciałem zamawiać to wyszło znacznie drożej.
Ale w domu zrobię taniej

Pozdrawiam,
A.