Spokojnie kolego. Ja też nie zostawiam "spróchniałych podzespołów", dlatego dla ścisłości wstawiam świeże fotki.Szrot majster pisze: ↑sob, 11 listopada 2023, 02:48 Jak ja robię sprzęt lampowy, to ma grać jak 5-80 lat temu, toteż wymieniam papierowe , spróchniałe i kruszące się w palcach kondensatory na nowe MKSE na 630V, dlatego wszystkie moje radia są sprawne.
-----------------------------
Sprzęt po pomiarach wygląda na sprawny. Anodowe prądy spoczynkowe lamp EL84 wynoszą teraz 36,7mA, oraz 36,6mA. Natomiast spadek napięcia na rezystorze katodowym R33 wynosi około 10,3V (schematycznie 11V) co może świadczyć o delikatnym zużyciu lamp, ponieważ te nie są nowe. Emisja lamp w czasie obciążenia też wygląda na podobną sądząc po równomiernej pulsacji niebieskiej poświaty (zdj.5) na siatkach w rytm muzyki. (nie posiadam testera do lamp). Napięcia na lampach ECC83 prawie zgodne ze schematem. Odchyłki wynoszą mniej niż +5% (w granicach normy). Natomiast trochę dziwnie wyszły pomiary dla lampy EF86 (zdj. 6) Wartości napięcia anodowego oraz S2 wyszły na odwrót względem schematu. Czy to jest błąd na schemacie, czy może lampa powoli się kończy? Orientuje się ktoś z was??? Spadek na R5 w normie. Dodam, że wszystkie pomiary dokonywałem zasilając wzmacniacz napięciem 220V z autotrafo.
Na koniec po obiecujących pomiarach przeprowadziłem wstępne próby wzmacniacza. Powiem tak; Moje wrażenia odsłuchowe wskazują, że wzmacniacz działa bardzo czysto w całym pasmie, oraz nie "brumi".