Który koniec uzwojenia,czy jest zasada?

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Który koniec uzwojenia,czy jest zasada?

Post autor: ballasttube »

Wracam z uporem maniaka do nadal nie do końca dla mnie i myślę,że nie tylko,
niejasnej sprawy podłączenia transformatora głośnikowego
(uzwojenie pierwotne,SE) do lampy głośnikowej i zasilania plusa anodowego.
Spodziewam się,że podobna zasada może być słuszna także w przypadku
wysokoomowego głośnika w DKE38 i VE301W (lampy VCL11 i RES164 odpowiednio).
Czy na anodę lampy "idzie" wewnętrzny koniec uzwojenia,a na plus Ua-zewnętrzny?
Staram się uniknąć błędów, szczególnie-rozmagnesowania głośnika wysokoomowego.
Przy słuchawkach wysokoomowych doprowadzenia są oznaczone kolorem czerwonym
i czarnym.To jest podobny elektrycznie przypadek.
Czy kolor czerwony to plus napięcia anodowego w takim przypadku?
Oczywiście w takim przypadku prąd anodowy musi nie przekraczać 10 mA.
Także słuchawek nie chcę rozmagnesować.
Poproszę Kolegów o wypowiedź.
Jacek"b/t"
PS: "przekopałem" internet odnośnie biegunowości głośników
wysokoomowych z ruchomą kotwicą,ale tylko na głośniku do
jednego typu VE301 jest zaznaczony plus.
I niestety dalej brak fotek,aby prześledzić drogę doprowadzeń.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Re: Który koniec uzwojenia,czy jest zasada?

Post autor: tszczesn »

Nic nie wiem, aby był jakiś standard, gdzie jest plus a gdzie minus. Jak jedno z uzwojeń jest oznaczone czerwonym kolorem to z reguły oznacza to plus, czyli końcówkę podłączaną do napięcia anodowego. Podejrzewam, że w tym samym typie głośnika było zawsze tak samo, czyli, że końcówka plus w głośniku od VE301 była zawsze w tym samym miejscu, ale IMO to nie oznacza, że w głośniku od DKE38 czy jeszcze innym typie będzie tak samo.
faktus
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: faktus »

Witam.
Na ten temat była już dyskusja na forum.
Kolega Piotr wyjaśnił te różnice. Połączenie anody z wyprowadzeniem wewnętrznym, tym bliżej rdzenia, powoduje wzrost pojemności anoda rdzeń. Co może mieć wpływ na pracę stopnia mocy z uwagi na to, że rdzeń jest przeważnie połączony z masą wzmacniacza.
Pozdrawiam.
" Nigdy się nie tłumacz-przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą i nigdy nie mów prawdy ludziom, którzy na nią nie zasługują "
Mark Twain
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Nie sądzę, aby ktoś w tamtych latach się tym przejmował, bo osiągane pasmo było dalekie od HiFi, zresztą i tak z reguły równolegle do głośnika była zapięta pojemność rzędu kilku nF.
Awatar użytkownika
OTLamp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: OTLamp »

ballasttube pisze: ndz, 30 lipca 2023, 04:41
Czy na anodę lampy "idzie" wewnętrzny koniec uzwojenia,a na plus Ua-zewnętrzny?
Generalnie, zwłaszcza w klasie A, korzystniejsze jest odwrotne podłączenie, czyli zasilanie do wewnętrznego końca (bliżej rdzenia), a anoda do zewnętrznego końca. Zmniejsza się wtedy ryzyko przebicia do rdzenia, bowiem na anodzie lampy głośnikowej szczytowa wartość napięcia może osiągać dwukrotność napięcia zasilania.
ballasttube pisze: ndz, 30 lipca 2023, 04:41 Staram się uniknąć błędów, szczególnie-rozmagnesowania głośnika wysokoomowego.
Ryzyko rozmagnesowania głośnika magnetycznego zwłaszcza takiego jak w VE301 czy DKE38 jest praktycznie żadne. Cewka tego głośnika nie jest nasadzona na magnes (jak w słuchawkach i bardzo wczesnych głośnikach z lat 20) lecz na kotwiczkę sprzężoną mechanicznie z membraną.
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

tszczesn pisze: Nic nie wiem, aby był jakiś standard, gdzie jest plus, a gdzie minus. Jak jedno z uzwojeń jest oznaczone czerwonym kolorem, to z reguły oznacza to plus, czyli końcówkę podłączaną do napięcia anodowego. Podejrzewam, że w tym samym typie głośnika było zawsze tak samo, czyli, że końcówka plus w głośniku od VE301 była zawsze w tym samym miejscu, ale IMO to nie oznacza, że w głośniku od DKE38 czy jeszcze innym typie będzie tak samo.
Dziękuję Panie Tomaszu za zajęcie stanowiska.
Niestety mam głośnik kotwicowy zastępczy bez oznaczenia biegunów i stąd te moje wszystkie wątpliwości.Pewnie pryjdzie wzorować się na budowie dużego głośnika do VE301 i tak się podłączyć do lampy i napięcia anodowego.
Co do czerwonego przewodu,także podzielam Pańską opinię w tej kwestii.
tszczesn pisze:
Nie sądzę, aby ktoś w tamtych latach się tym przejmował, bo osiągane pasmo było dalekie od HiFi, zresztą i tak z reguły równolegle do głośnika była zapięta pojemność rzędu kilku nF.
Dziękuję, Panie Tomaszu, za zajęcie stanowiska.
Dawniej była dobra praktyka dawania tam kondensatora równoległego na 1500V.

OTLamp pisze: Generalnie, zwłaszcza w klasie A, korzystniejsze jest odwrotne podłączenie, czyli zasilanie do wewnętrznego końca (bliżej rdzenia), a anoda do zewnętrznego końca. Zmniejsza się wtedy ryzyko przebicia do rdzenia, bowiem na anodzie lampy głośnikowej szczytowa wartość napięcia może osiągać dwukrotność napięcia zasilania.
Dziękuję za tą informację. W głośniku z ruchomą kotwicą jest duży luz powietrzny między kotwicą a ściankami karkasu cewki nieruchomej.
Więc jest duża szansa, że prawdopodobnie nie będzie dużego ryzyka przebicia od cewki do kotwicy mimo wielkiej ilości zwojów tej cewki
przy ok.250V i 12 mA prądu stałego w obwodzie anodowym lampy głośnikowej.Ponadto często kosz takiego głośnika był robiony z kartonu,więc
dodatkowa izolacja plus obudowa VE lub DKE z bakelitu i na niej głośnik taki wisiał. Na pewno inaczej jest dla transformatora z ciasnym rdzeniem i montażu na metalowym chassis.Dlatego uwaga Kolegi jest cenna.
OTLamp pisze:
Ryzyko rozmagnesowania głośnika magnetycznego, zwłaszcza takiego, jak w VE301 czy DKE38 jest praktycznie żadne. Cewka tego głośnika nie jest nasadzona na magnes (jak w słuchawkach i bardzo wczesnych głośnikach z lat 20), lecz na kotwiczkę, sprzężoną mechanicznie z membraną.
Nie jest moją intencją "uprawiać pieniactwo dla rozrywki", ale moje wątpliwości pochodzą z analizy postów na forach zagranicznych,gdzie szukałem odpowiedzi na to moje pytanie i tam ostrzegali przed rozmagnesowaniem i nawet podawali układ ponownego namagnwesowania podkowy napięciem 40V z kondensatora 50tys uF impulsowym. Cewka we wspomnianych tu głośnikach z jednej strony obejmuje ruchomą kotwicę, a z drugiej strony znajduje się w polu magnetycznym podkowy magnesu, między którego biegunami się znajduje. I linie sił jej pola magnetycznego zachodzą na ramiona "podkowy".Stąd moje wątpliwości. Próbowałem dojść do tego po kolorach przewodów,idących do głośnika z układu, ale niestety nie ma jednolitości w ich kolorach w różnych odmianach VE301/DKE 38.
Pozdrawiam Wszystkich PT Kolegów.
Jacek"b/t"
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

W sumie - jak widać kierunek nawinięcia zwojów na cewce to wtedy wiadomo w którą stronę będzie się kierować pole magnetyczne. Wtedy tylko trzeba określić gdzie jest N i S na magnesie i już wiadomo jak podłączyć końcówki cewki.
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Dziękuję za odpowiedź, Panie Tomaszu i pozdrawiam.
Jacek
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

A teraz próbując "postawić kropkę nad >i< w temacie postu":

proste pytanie do właścicieli VE301 z dużym głośnikiem z ruchomą kotwicą,
gdzie na koszu jest zaznaczony "plus":

który koniec ceweczki nieruchomej głośnika wychodzi z niej w pobliżu
oznaczenia "plus" na koszu ":
- ten bliższy wierzchu uzwojenia
czy
- ten z najgłębszej części uzwojenia,najbliżej pustej przestrzeni w karkasie,
gdzie drga ruchoma kotwiczka?

Poproszę uprzejmie Kolegów - posiadaczy VE301 o odpowiedź i
pozdrawiam Wszystkich Kolegów.