Ratujmy stare kineskopy!
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- MarekSCO
- 2500...3124 posty
Re: Ratujmy stare kineskopy!
Zatapianie odwrotne ma jakieś wady w stosunku do zatapiania nie_odwrotnego ?
Bo jeśli nie, to łatwo wyobrazić sobie poruszającą się wraz z zatapianym odwrotnie kineskopem, ramę...
Tylko pozostaje kwestia doprowadzenia węża do palnika...
Chyba to zła droga ? Jak sądzisz ?
Bo jeśli nie, to łatwo wyobrazić sobie poruszającą się wraz z zatapianym odwrotnie kineskopem, ramę...
Tylko pozostaje kwestia doprowadzenia węża do palnika...
Chyba to zła droga ? Jak sądzisz ?
Miło mi z Wami 
Pozdrawiam

Pozdrawiam
Jest podstawowa wada takiego zatapiania: jeśli w trakcie zatapiania szkło wpadnie do środka, zniszczeniu ulegnie warstwa ekranu luminescencyjnego i będzie do nałożenia raz jeszcze.
Chciał nie chciał, kontynuuję sprawę budowy zatapiarki pionowej
.

Moja wydumka w akcji:
https://www.youtube.com/watch?v=3FnvX143naE
Obecne wyposażenie stanowi dobry punkt wyjścia, aby rozwiązać kwestię sprawy stapiania talerzyka wyrzutni z szyjką, ale pozostaje sprawa odprężania oraz dopracowania szczegółów tej operacji.
https://www.youtube.com/watch?v=3FnvX143naE
Obecne wyposażenie stanowi dobry punkt wyjścia, aby rozwiązać kwestię sprawy stapiania talerzyka wyrzutni z szyjką, ale pozostaje sprawa odprężania oraz dopracowania szczegółów tej operacji.
- MarekSCO
- 2500...3124 posty
A o tym odprężaniu dokładniej ?
Musi być przeprowadzane tym samym zestawem palników ?
( Bo rozumiem, że na tym samym stendzie tak ) ?
Musi być przeprowadzane tym samym zestawem palników ?
( Bo rozumiem, że na tym samym stendzie tak ) ?
Miło mi z Wami 
Pozdrawiam

Pozdrawiam
Odprężanie raczej będzie trzeba prowadzić w piecu elektrycznym. Za tą zatapiarką powinien być na jakiejś szynie raczej piecyk dwuczęściowy. Po zatapianiu palniki gasimy i odsuwamy do góry, a w ich miejsce wjeżdża piecyk dwuczęściowy i zamyka się go niczym inną średniowieczną torturę- żelazną dziewicę...
- MarekSCO
- 2500...3124 posty
O to to... Coś takiego właśnie widziałem w wyobraźni 

Miło mi z Wami 
Pozdrawiam

Pozdrawiam
Przeprowadzone z udziałem użytkownika ECC83 próby użycia tej zatapiarki pionowej dały wynik zasadniczo pozytywny. Poświęcając dwa talerzyki szklane mniej więcej zrozumiałem, jak powinien być prowadzony proces wtapiania. Pozostaje teraz sprawa odprężania złącza, co bezwzględnie trzeba będzie zrealizować z użyciem piecyka elektrycznego.
Kolejnym krokiem powinno być wykonanie oprzyrządowania do tej samej maszyny, pozwalające na wydłużanie szyjek. To wyposażenie wydaje się nieco bardziej skomplikowane, a wadą jest to, że można będzie jedynie wydłużać szyjki kineskopów, które do etapu regeneracji przyjeżdżają w stanie braku uszkodzeń zewnętrznych. Innymi słowy, nie da się dotapiać do kikutków szyjek. Ten problem powinna rozwiązać zatapiarka pozioma, której budowy chce się podjąć użytkownik atom1477.
Ostatnim elementem minimum niezbędnego wyposażenia powinno być stanowisko pompowe, pozwalające na wygrzewanie kineskopu w trakcie pompowania.
Kolejnym krokiem powinno być wykonanie oprzyrządowania do tej samej maszyny, pozwalające na wydłużanie szyjek. To wyposażenie wydaje się nieco bardziej skomplikowane, a wadą jest to, że można będzie jedynie wydłużać szyjki kineskopów, które do etapu regeneracji przyjeżdżają w stanie braku uszkodzeń zewnętrznych. Innymi słowy, nie da się dotapiać do kikutków szyjek. Ten problem powinna rozwiązać zatapiarka pozioma, której budowy chce się podjąć użytkownik atom1477.
Ostatnim elementem minimum niezbędnego wyposażenia powinno być stanowisko pompowe, pozwalające na wygrzewanie kineskopu w trakcie pompowania.
Czy ktoś spotkał się z innym projektem graficznym nalepki "Reskopu"?
-
- 3125...6249 postów
To jest stara nalepka Reskopu sprzed 1976 roku. Po 1976 roku nalepki były z napisem Reskop - SPHW i tych wymieniłem parę setek. Grzebałem w papierach i w pamięci ale na chwilę obecną wyglądu nie pamiętam.