Ratujmy stare kineskopy!
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Ratujmy stare kineskopy!
Sprawa, którą chcę poruszyć może się wydać z pozoru śmieszna i błaha.
Pewna ilość starych telewizorów przetrwała do naszych czasów. Mówiąc "stare" mam tu w zasadzie następujące marki krajowe z następującymi kineskopami:
-Wisła 31ŁK2B
-Belweder MW36-44 lub MW 43-69
-Turkus 35MK1 lub MW 36-44
-Jantar 35MK1 lub MW 36-44
-Neptun (A...D) 35MK1 lub35ŁK2B lub MW36-44 lub AW43-80 lub AW36-80
-Szmaragd 35MK1 lub MW 36-44
-Szmaragd 901 AW43-80
-Szmarag 902 AW43-80
-Szafir AW43-80
-Wawel 2 AW53-80
-Pegaz AW36-80
-Fala AW36-80
Często się zdarza, że ocalałe egzemplarze telewizorów nie mają kineskopu, albo jest on uszkodzony (najczęściej fizycznie). Tak jest choćby z wystawionym obecnie na Allegro Neptunem.
Chcąc naprawić taki telewizor trzeba dysponować takim lub innym kineskopem. Już w tej chwili zdarza się, że jest to spora trudność, gdyż mało kto przechowywał kineskopy (kosztowne i zajmujące dużo miejsca) i są one trudno dostępne.
Wydaje się, że łatwiej jest o kineskopy 17'' ze skupianiem elektrycznym,czyli AW43-xx. Gorzej sprawa przedstawia się z kineskopami 14'' czy "wiślanym" 35ŁK2B. Sprawę pogarsza fakt, że nie ma chyba w kraju nikogo, kto ocalałe jeszcze kineskopy chciałby regenerować. Znany w Warszawie mistrz Paprocki nie chce się tego podjąć nawet, jesli dostarczy mu się działo elektronowe.
Oprócz kineskopów wyżej już wymienionych warto jeszcze wymienić tu następujące, spotykane niekiedy typy:
-AW36-801. Kineskop 14'' stosowany w "algach". Wydaje się, że można go użyć w miejsce brakującego AW36-80.
-AW36-802 (kineskop 14'' nieco zmodyfikowany w stosunku do AW36-80), który daje się zastosować jako substytut kineskopów 14'' w starych TV.
Trudno ustalić, w jakiej marce telewizora był on pierwotnie stosowany.
-AW43-881, który jest 17'' kineskopem stosowanym w późniejszych typach telewizorów (np w Tosce), z szyjką węższą. Wydaje się, że bez problemu można go zamienić z AW43-88 (np. w Zefirze), ale sprawia poważny kłopot jego wstawienie miast AW43-80 (inna szyja).
Być może nadchodzą czasy, że nawet uszkodzone stare kineskopy z rodzaju 35MK1 czy 31ŁK2B warto zachowywać z myślą, że uda się zrealizować kiedyś ich regenerację.
W każdym razie sugeruję, by starsze kineskopy raczej już gromadzić niż wyrzucać.
Pewna ilość starych telewizorów przetrwała do naszych czasów. Mówiąc "stare" mam tu w zasadzie następujące marki krajowe z następującymi kineskopami:
-Wisła 31ŁK2B
-Belweder MW36-44 lub MW 43-69
-Turkus 35MK1 lub MW 36-44
-Jantar 35MK1 lub MW 36-44
-Neptun (A...D) 35MK1 lub35ŁK2B lub MW36-44 lub AW43-80 lub AW36-80
-Szmaragd 35MK1 lub MW 36-44
-Szmaragd 901 AW43-80
-Szmarag 902 AW43-80
-Szafir AW43-80
-Wawel 2 AW53-80
-Pegaz AW36-80
-Fala AW36-80
Często się zdarza, że ocalałe egzemplarze telewizorów nie mają kineskopu, albo jest on uszkodzony (najczęściej fizycznie). Tak jest choćby z wystawionym obecnie na Allegro Neptunem.
Chcąc naprawić taki telewizor trzeba dysponować takim lub innym kineskopem. Już w tej chwili zdarza się, że jest to spora trudność, gdyż mało kto przechowywał kineskopy (kosztowne i zajmujące dużo miejsca) i są one trudno dostępne.
Wydaje się, że łatwiej jest o kineskopy 17'' ze skupianiem elektrycznym,czyli AW43-xx. Gorzej sprawa przedstawia się z kineskopami 14'' czy "wiślanym" 35ŁK2B. Sprawę pogarsza fakt, że nie ma chyba w kraju nikogo, kto ocalałe jeszcze kineskopy chciałby regenerować. Znany w Warszawie mistrz Paprocki nie chce się tego podjąć nawet, jesli dostarczy mu się działo elektronowe.
Oprócz kineskopów wyżej już wymienionych warto jeszcze wymienić tu następujące, spotykane niekiedy typy:
-AW36-801. Kineskop 14'' stosowany w "algach". Wydaje się, że można go użyć w miejsce brakującego AW36-80.
-AW36-802 (kineskop 14'' nieco zmodyfikowany w stosunku do AW36-80), który daje się zastosować jako substytut kineskopów 14'' w starych TV.
Trudno ustalić, w jakiej marce telewizora był on pierwotnie stosowany.
-AW43-881, który jest 17'' kineskopem stosowanym w późniejszych typach telewizorów (np w Tosce), z szyjką węższą. Wydaje się, że bez problemu można go zamienić z AW43-88 (np. w Zefirze), ale sprawia poważny kłopot jego wstawienie miast AW43-80 (inna szyja).
Być może nadchodzą czasy, że nawet uszkodzone stare kineskopy z rodzaju 35MK1 czy 31ŁK2B warto zachowywać z myślą, że uda się zrealizować kiedyś ich regenerację.
W każdym razie sugeruję, by starsze kineskopy raczej już gromadzić niż wyrzucać.
-
- 6250...9374 posty
To ja nadam pewien kierunek myślom Alka.Czasem można ,,najść" wobulatory,monitory i inną aparaturę mierniczą z lat 60-tych z kineskopami 70-90 stopni.Te starocie są często(takie miałem w rękach) rozszabrowane ale kineskopy mają w dobrym lub bardzo dobrym stanie.Przykład:kupiłem w ciemno za kilka PLN na Allegro jakiś wektorskop(lub coś w tym rodzaju)dla kineskopu,działa(kineskop) świetnie ale jaki:12 cali ,90stopni o kształcie ekranu szmaragdoskim i z typową szyjką ametystoską(nie wiem jak to bardziej obrazowo opisać),ostatnio dostałem samo chassis z kineskopem 14 cali 90 stopni,szyjka bardzo długa,działo proste (na razie nie odpalałem), itd.
Ja właśnie ratuję kolejną 17''. Nie wiem dokładnie jaki to typ, bo kartka zeszła, ale siedział we wraku szmaragda, który przedwczoraj otrzymałem.
Szyja gruba, ale krótka. Ktoś zerwał cokół a wraz z nim doprowadzenie siatki drugiej. Doprowadzenie to naprawiłem, teraz zostaje jeszcze całość zacokołować.
Oprócz tego były jeszcze zwłoki Toski. Tam już jednak inny kineskop AW43-881, z szyją cieńszą. Nie wiadomo czy sprawny, ale kiedyś się to obada.
Szyja gruba, ale krótka. Ktoś zerwał cokół a wraz z nim doprowadzenie siatki drugiej. Doprowadzenie to naprawiłem, teraz zostaje jeszcze całość zacokołować.
Oprócz tego były jeszcze zwłoki Toski. Tam już jednak inny kineskop AW43-881, z szyją cieńszą. Nie wiadomo czy sprawny, ale kiedyś się to obada.
- zbieracz55
- 500...624 posty
toski
co sie z nimi stalo potrzebuje maly plastik z napisem diora tosca 

Kamil Jabłoński
https://web.facebook.com/wirtualnemuzeumrtv/
https://web.facebook.com/wirtualnemuzeumrtv/
Racja Alku, teraz coraz ciężej o kineskopy do naszych zabytków
i to nie tylko tych starszych...zdobycie dobrze świecącego kineskopu nowszej generacji typu A50-140W wcale nie jest już teraz takie proste...wiem bo przerabiałem to szukając kineskopu do Neptuna, dobrze że Ty mnie poratowałeś
Pozdrawiam
ps. U mnie leżą sobie 3 szt sprawnych A61-140W jak ktoś by chciał

Pozdrawiam
ps. U mnie leżą sobie 3 szt sprawnych A61-140W jak ktoś by chciał

- zbieracz55
- 500...624 posty
- zbieracz55
- 500...624 posty
Re: Ratujmy stare kineskopy!
No nie wiem, czy to będzie kiedykolwiek możliwe. Patrząc na proces technologiczny wydaje mi się, że nigdyAlek pisze: Być może nadchodzą czasy, że nawet uszkodzone stare kineskopy z rodzaju 35MK1 czy 31ŁK2B warto zachowywać z myślą, że uda się zrealizować kiedyś ich regenerację.

(materiał pochodzi z: "Telewizyjna lampa obrazowa (kineskop)", wyd. Telefunken, rok 1960).
Należy zauważyć, że pozostaje do wykonania może 30% wszystkich operacji z tego schematu. Nie bawimy się w żadne nakładania luminoforów, zapowietrzamy uszkodzony kineskop (ostrożnie, by nie zerwać luminoforu), odcinamy starą wyrzutnię, dotapiamy szyjkę, wkładamy nową wyrzutnię, zatapiamy, pompujemy, odgazowujemy, aktywujemy, getterujemy, odtapiamy i gotowe.ufoglonojad pisze:No nie wiem, czy to będzie kiedykolwiek możliwe. Patrząc na proces technologiczny wydaje mi się, że nigdyAlek pisze: Być może nadchodzą czasy, że nawet uszkodzone stare kineskopy z rodzaju 35MK1 czy 31ŁK2B warto zachowywać z myślą, że uda się zrealizować kiedyś ich regenerację.
(materiał pochodzi z: "Telewizyjna lampa obrazowa (kineskop)", wyd. Telefunken, rok 1960).
Operacji do wykonania oczywiście jest sporo, ale bez przesady.
Większość z nich jest w taki czy inny sposób już nam znana z innej bajki

Tylko skąd brać działą elektronowe, szczególnie te starsze, na pułapkę jonową?Alek pisze:Należy zauważyć, że pozostaje do wykonania może 30% wszystkich operacji z tego schematu. Nie bawimy się w żadne nakładania luminoforów, zapowietrzamy uszkodzony kineskop (ostrożnie, by nie zerwać luminoforu), odcinamy starą wyrzutnię, dotapiamy szyjkę, wkładamy nową wyrzutnię, zatapiamy, pompujemy, odgazowujemy, aktywujemy, getterujemy, odtapiamy i gotowe.ufoglonojad pisze:No nie wiem, czy to będzie kiedykolwiek możliwe. Patrząc na proces technologiczny wydaje mi się, że nigdyAlek pisze: Być może nadchodzą czasy, że nawet uszkodzone stare kineskopy z rodzaju 35MK1 czy 31ŁK2B warto zachowywać z myślą, że uda się zrealizować kiedyś ich regenerację.
Operacji do wykonania oczywiście jest sporo, ale bez przesady.
Większość z nich jest w taki czy inny sposób już nam znana z innej bajki