Ratujmy stare kineskopy!

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Alek

Ratujmy stare kineskopy!

Post autor: Alek »

Sprawa, którą chcę poruszyć może się wydać z pozoru śmieszna i błaha.
Pewna ilość starych telewizorów przetrwała do naszych czasów. Mówiąc "stare" mam tu w zasadzie następujące marki krajowe z następującymi kineskopami:

-Wisła 31ŁK2B
-Belweder MW36-44 lub MW 43-69
-Turkus 35MK1 lub MW 36-44
-Jantar 35MK1 lub MW 36-44
-Neptun (A...D) 35MK1 lub35ŁK2B lub MW36-44 lub AW43-80 lub AW36-80
-Szmaragd 35MK1 lub MW 36-44
-Szmaragd 901 AW43-80
-Szmarag 902 AW43-80
-Szafir AW43-80
-Wawel 2 AW53-80
-Pegaz AW36-80
-Fala AW36-80

Często się zdarza, że ocalałe egzemplarze telewizorów nie mają kineskopu, albo jest on uszkodzony (najczęściej fizycznie). Tak jest choćby z wystawionym obecnie na Allegro Neptunem.
Chcąc naprawić taki telewizor trzeba dysponować takim lub innym kineskopem. Już w tej chwili zdarza się, że jest to spora trudność, gdyż mało kto przechowywał kineskopy (kosztowne i zajmujące dużo miejsca) i są one trudno dostępne.

Wydaje się, że łatwiej jest o kineskopy 17'' ze skupianiem elektrycznym,czyli AW43-xx. Gorzej sprawa przedstawia się z kineskopami 14'' czy "wiślanym" 35ŁK2B. Sprawę pogarsza fakt, że nie ma chyba w kraju nikogo, kto ocalałe jeszcze kineskopy chciałby regenerować. Znany w Warszawie mistrz Paprocki nie chce się tego podjąć nawet, jesli dostarczy mu się działo elektronowe.

Oprócz kineskopów wyżej już wymienionych warto jeszcze wymienić tu następujące, spotykane niekiedy typy:

-AW36-801. Kineskop 14'' stosowany w "algach". Wydaje się, że można go użyć w miejsce brakującego AW36-80.

-AW36-802 (kineskop 14'' nieco zmodyfikowany w stosunku do AW36-80), który daje się zastosować jako substytut kineskopów 14'' w starych TV.
Trudno ustalić, w jakiej marce telewizora był on pierwotnie stosowany.

-AW43-881, który jest 17'' kineskopem stosowanym w późniejszych typach telewizorów (np w Tosce), z szyjką węższą. Wydaje się, że bez problemu można go zamienić z AW43-88 (np. w Zefirze), ale sprawia poważny kłopot jego wstawienie miast AW43-80 (inna szyja).

Być może nadchodzą czasy, że nawet uszkodzone stare kineskopy z rodzaju 35MK1 czy 31ŁK2B warto zachowywać z myślą, że uda się zrealizować kiedyś ich regenerację.

W każdym razie sugeruję, by starsze kineskopy raczej już gromadzić niż wyrzucać.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

To ja nadam pewien kierunek myślom Alka.Czasem można ,,najść" wobulatory,monitory i inną aparaturę mierniczą z lat 60-tych z kineskopami 70-90 stopni.Te starocie są często(takie miałem w rękach) rozszabrowane ale kineskopy mają w dobrym lub bardzo dobrym stanie.Przykład:kupiłem w ciemno za kilka PLN na Allegro jakiś wektorskop(lub coś w tym rodzaju)dla kineskopu,działa(kineskop) świetnie ale jaki:12 cali ,90stopni o kształcie ekranu szmaragdoskim i z typową szyjką ametystoską(nie wiem jak to bardziej obrazowo opisać),ostatnio dostałem samo chassis z kineskopem 14 cali 90 stopni,szyjka bardzo długa,działo proste (na razie nie odpalałem), itd.
Alek

Ja właśnie ratuję kolejną 17''. Nie wiem dokładnie jaki to typ, bo kartka zeszła, ale siedział we wraku szmaragda, który przedwczoraj otrzymałem.
Szyja gruba, ale krótka. Ktoś zerwał cokół a wraz z nim doprowadzenie siatki drugiej. Doprowadzenie to naprawiłem, teraz zostaje jeszcze całość zacokołować.

Oprócz tego były jeszcze zwłoki Toski. Tam już jednak inny kineskop AW43-881, z szyją cieńszą. Nie wiadomo czy sprawny, ale kiedyś się to obada.
Awatar użytkownika
zbieracz55
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: zbieracz55 »

toski :?: :?: co sie z nimi stalo potrzebuje maly plastik z napisem diora tosca :)
Alek

Zaraz zobaczę, czy jest we wraku. Jak do mnie dotarł to tam tylko buda i kineskop siedział. Kineskop skrzętnie odłożę i sprawdzę, a resztę na coś zamienię.
Awatar użytkownika
Anoda
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Anoda »

Racja Alku, teraz coraz ciężej o kineskopy do naszych zabytków :( i to nie tylko tych starszych...zdobycie dobrze świecącego kineskopu nowszej generacji typu A50-140W wcale nie jest już teraz takie proste...wiem bo przerabiałem to szukając kineskopu do Neptuna, dobrze że Ty mnie poratowałeś :wink:
Pozdrawiam
ps. U mnie leżą sobie 3 szt sprawnych A61-140W jak ktoś by chciał :)
Alek

Oto fotografie.
Załączniki
budatosca.jpg
budadlakrzkomara.jpg
Awatar użytkownika
zbieracz55
500...624 posty
500...624 posty

to potrzebuje :D
Załączniki
budadlakrzkomara.jpg
Awatar użytkownika
zbieracz55
500...624 posty
500...624 posty

Porozmawiajmy na pw
Awatar użytkownika
Anoda
500...624 posty
500...624 posty

Zgodnie z prośbą Alka dodaję foty moich sprzętów :)
Załączniki
Neptun 221A
Neptun 221A
Neptun 212A
Neptun 212A
Neptun 313A
Neptun 313A
Neptun 212
Neptun 212
Rubin z tyłu
Rubin z tyłu
Rubin 102
Rubin 102
Rafena Record 5
Rafena Record 5
MTU6134 z kineskopem A61-140W...prawda że podobny do Libry? :]
MTU6134 z kineskopem A61-140W...prawda że podobny do Libry? :]
Awatar użytkownika
Jarosław
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Ratujmy stare kineskopy!

Post autor: Jarosław »

Alek pisze: Być może nadchodzą czasy, że nawet uszkodzone stare kineskopy z rodzaju 35MK1 czy 31ŁK2B warto zachowywać z myślą, że uda się zrealizować kiedyś ich regenerację.
No nie wiem, czy to będzie kiedykolwiek możliwe. Patrząc na proces technologiczny wydaje mi się, że nigdy :?
(materiał pochodzi z: "Telewizyjna lampa obrazowa (kineskop)", wyd. Telefunken, rok 1960).
Załączniki
1.jpg
Awatar użytkownika
kaem
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: kaem »

Niech żyje twórczy nieład (to apropo's zdjęć z królestwa Anody) :)
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
Alek

ufoglonojad pisze:
Alek pisze: Być może nadchodzą czasy, że nawet uszkodzone stare kineskopy z rodzaju 35MK1 czy 31ŁK2B warto zachowywać z myślą, że uda się zrealizować kiedyś ich regenerację.
No nie wiem, czy to będzie kiedykolwiek możliwe. Patrząc na proces technologiczny wydaje mi się, że nigdy :?
(materiał pochodzi z: "Telewizyjna lampa obrazowa (kineskop)", wyd. Telefunken, rok 1960).
Należy zauważyć, że pozostaje do wykonania może 30% wszystkich operacji z tego schematu. Nie bawimy się w żadne nakładania luminoforów, zapowietrzamy uszkodzony kineskop (ostrożnie, by nie zerwać luminoforu), odcinamy starą wyrzutnię, dotapiamy szyjkę, wkładamy nową wyrzutnię, zatapiamy, pompujemy, odgazowujemy, aktywujemy, getterujemy, odtapiamy i gotowe.

Operacji do wykonania oczywiście jest sporo, ale bez przesady.
Większość z nich jest w taki czy inny sposób już nam znana z innej bajki :roll:
Awatar użytkownika
Anoda
500...624 posty
500...624 posty

kaem pisze:Niech żyje twórczy nieład (to apropo's zdjęć z królestwa Anody) :)
Wiem burdel jakich mało ale cóż nie miałem innych fotek, a strych czeka na wiosenne porządki :wink:
Awatar użytkownika
Anoda
500...624 posty
500...624 posty

Alek pisze:
ufoglonojad pisze:
Należy zauważyć, że pozostaje do wykonania może 30% wszystkich operacji z tego schematu. Nie bawimy się w żadne nakładania luminoforów, zapowietrzamy uszkodzony kineskop (ostrożnie, by nie zerwać luminoforu), odcinamy starą wyrzutnię, dotapiamy szyjkę, wkładamy nową wyrzutnię, zatapiamy, pompujemy, odgazowujemy, aktywujemy, getterujemy, odtapiamy i gotowe.

Operacji do wykonania oczywiście jest sporo, ale bez przesady.
Większość z nich jest w taki czy inny sposób już nam znana z innej bajki :roll:
Tylko skąd brać działą elektronowe, szczególnie te starsze, na pułapkę jonową? :(
ODPOWIEDZ