nowi pacjenci na warsztacie...
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
nowi pacjenci na warsztacie...
Pojechałem oddać Ksantypowi jego JCM800. Zostawiłem do rozegrania Sołdanowycza i... wróciłem z trzema pacjentami.
Na uwagę zasługuje Mesa Nomad (wersja hamerykańska) - podobno gra jakby ktoś do niej podłaczył bitcrashera na wejście. Zobaczymy co się z tym da zrobić. JTM60 milczy jak zaklety, choć podobno lampki sie żarzą. Za to ten duży Marszałek miał problemy z lampami w końcówce.- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Re: nowi pacjenci na warsztacie...
Czekam na zdjecia flaków! Ale z tym Nomadem to powodzenia życzę w zrobieniu cokolwiek 

Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
Ja genaralnie boję sie tych wszystkich nowych produkcji... nie to że zrobione z badziewia po taniości to jeszcze upchane jak V12 pod maską poloneza.
Wziołem się za tego JTM60 no i wyszło, że uszkodzone jest trafo wyjściowe. Najpierw trafo zasilające brzęczało jak na spawarce. Żarówka przez która podłączyłem wzmacniacz paliła się choć nie pełnym światłem i przygasała z czasem ale nie jakoś bardzo. Udało mi się na chwilę uzyskac dźwięk z końcówki ale bardzo cichy. sygnały z Return petli nie dochodziły do końcówki, choć trafo zasilające uspokoiło się. Pomierzyłem rezystancję pierwotnego i jedna połówka miała 32omy a druga 40Om jednak całość zamiast 72Om miała 47Om. Próba podania napięcia 230V jak zawsze robię na wejścia anodowe skończyła się wywaleniem bezpieczników w domu. Jednak nie tylko trafo w tym wzmacniaczu poszło... Podłączyłem na krótko inne trafo i nie udało mi sie uzyskać dzwięku z końcówki w ogóle. Widzę tu dużo problemów, a ten wzmacniacz nie jest przyjazny serwisantowi.
Preamp jest sprawny, na obu sendach (wzmacniacz ma dwie pętle) jest sygnał. Może końcówka jest zatkana... Lampy końcowe trzeba bedzie sprawdzić.
Nie uwierzycie... własnie przed chwilą dzwonił do mnie właściciel tego comba JTM60 z innego tematu... dzwięk pływa... wzmacniacz się ścisza i pogłaśnia w losowych momentach... klątwa jakaś !!!
Dzięki naszemu koledze Kubie Baronowi mam już przewinięty transformator dla JTM60.
Jednak zamiast kontynuować naprawę wziąłem się za JMD1 50W czyli marshallowską hybrydę cyfrowo lampową z nadzieją że pójdzie mi szybciej
Zdobyłem schemat wersji 100W, ale generalnie to to samo, a sama końcówka jest powiedzmy klasyczna no może poza napięciem anodowym (bez obciążenia) powyżej 500V. Napięcie anodowe jest podawane bezpośrednio na lampy, a standby podaje napięcie na S2...
No i tu jest problem bo z wyłączonym standby na jednej podstawce nie mamy napięcia a na drugiej ponad 300V... ale jak to możliwe?
Jednak zamiast kontynuować naprawę wziąłem się za JMD1 50W czyli marshallowską hybrydę cyfrowo lampową z nadzieją że pójdzie mi szybciej
Zdobyłem schemat wersji 100W, ale generalnie to to samo, a sama końcówka jest powiedzmy klasyczna no może poza napięciem anodowym (bez obciążenia) powyżej 500V. Napięcie anodowe jest podawane bezpośrednio na lampy, a standby podaje napięcie na S2...
No i tu jest problem bo z wyłączonym standby na jednej podstawce nie mamy napięcia a na drugiej ponad 300V... ale jak to możliwe?
No i chyba się wyjaśniło... chyba bo nie moge tego potwierdzić już w tym momencie... Standby jest bypasowany kondensatorem 100nF/630. Prawdopodobnie przepuszczał on napięcie. Przy wylucie zniszczyłem go więc nie jestem w stanie potwierdzić. Ale dlaczego te napięcie było tylko na jednej podstawce? Bo jeden z rezystorów 1k/5W poszedł się kochać (ciekawe czemu?) stanowiąc rozwarcie... Zabrakło mi takich rezystorów, a u mnie w mieście sa nie do kupienia... Trzeba zamówić.
A tak przy okazji... jaką funkcję własciwie pełni ten kondensator 100n/630V w bypasie standby'a?
zeby stykow nie wypalalo...
'All the stars in the north are dead now.'
kondensator 100nF zamontowany. W necie kompletnego schematu tego wzmacniacza nie znalazłem. Nie znalazłem nawet pełnego schematu części analogowej. Jest zniszczony potencjometr w pętli. Wylutowałem go i poskładałem. Nawet działa, ale nie bardzo wiem w jaki sposób pracuje on w pętli... z chęcią bym obejrzał schemat petli tego modelu... może ktoś jednak ma?
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Hej, a to nie ten
Schemat pętli jakiś jest.

- Załączniki
-
- JMD1_Circuit_diagram[1].pdf
- (106.53 KiB) Pobrany 72 razy
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
Nabiłem sobie w łeb że w tym pliku jest tylko schemat końcówki mocy... stary już jestem...
Odpaliłem końcówkę mocy tego JMD1... wzmacniacz gra ale trudno powiedzieć czy dobrze... trzeba zrobić testy z gitarą.
JTM60 także już gra, ale trochę buczy. Generalnie trafo zasilające buczy w tym wzmacniaczu. Może te buczenie przenosi sie na lampę mocy która znajduje sie bardzo blisko trafa zasilającego. W następnym tygodniu podmienię lampy mocy. Zobaczymy czy to coś zmieni.