Poszukuję instrukcji serwisowej do magnetofonu Melodia.

Ogłoszenia o poszukiwaniu lub kupnie elementów, urządzeń, sprzętu i literatury związanej z tematyką forum.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Robi
50...74 posty
50...74 posty

Re: Poszukuję instrukcji serwisowej do magnetofonu Melodia.

Post autor: Robi »

Nie mierzyłem spadku napięcia, po prostu porównywałem na luzie przejścia mostków, miernik zwykły UNI-T UT890C+ na zakresie diodowym tak wyświetlił.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Re: Poszukuję instrukcji serwisowej do magnetofonu Melodia.

Post autor: Romekd »

W takim razie tak duże wskazania są możliwe, gdyż miernik UNI-T UT890C+ ma na zakresie testu diody maksymalne wskazania do 3 V, gdy np. przenośnie mierniki FLUKE serii 170 (modele: 175, 177 i 179) wyświetlają do 2,4 V, a moje mierniki marki Brymen mogą wskazywać maksymalną wartość 2,0000 V. Powyżej tych wartości wszystkie mierniki dają wynik jak dla przerwy w obwodzie. Z tego względu starszy mostek selenowy mógł nie dawać już żadnych wskazań (mieć ponad 3 V spadku na sekcję), choćby nadal jeszcze był sprawny...
Czy wyjaśniła się przyczyna dlaczego napięcie stałe (?) za mostkiem prostowniczym ma tak małą wartość w stosunku do napięcia zmiennego na uzwojeniu wtórnym transformatora? Nadmierny pobór prądu powodowałby większe nagrzewanie się mostka, a np. duży spadek pojemności pierwszego kondensatora filtru lub znaczny wzrost szeregowej rezystancji tego kondensatora (ESR) mógłby powodować wskazywanie przez miernik niższej wartości napięcia wyprostowanego. Takie uszkodzone kondensatory elektrolityczne (np. z wyschniętym elektrolitem) na niektórych typach mierników mogą dawać pozornie poprawne wyniki podczas pomiaru ich pojemności...

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
ODPOWIEDZ