Poszukuję instrukcji serwisowej do magnetofonu Melodia.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Re: Poszukuję instrukcji serwisowej do magnetofonu Melodia.
Nie mierzyłem spadku napięcia, po prostu porównywałem na luzie przejścia mostków, miernik zwykły UNI-T UT890C+ na zakresie diodowym tak wyświetlił.
Re: Poszukuję instrukcji serwisowej do magnetofonu Melodia.
W takim razie tak duże wskazania są możliwe, gdyż miernik UNI-T UT890C+ ma na zakresie testu diody maksymalne wskazania do 3 V, gdy np. przenośnie mierniki FLUKE serii 170 (modele: 175, 177 i 179) wyświetlają do 2,4 V, a moje mierniki marki Brymen mogą wskazywać maksymalną wartość 2,0000 V. Powyżej tych wartości wszystkie mierniki dają wynik jak dla przerwy w obwodzie. Z tego względu starszy mostek selenowy mógł nie dawać już żadnych wskazań (mieć ponad 3 V spadku na sekcję), choćby nadal jeszcze był sprawny...
Czy wyjaśniła się przyczyna dlaczego napięcie stałe (?) za mostkiem prostowniczym ma tak małą wartość w stosunku do napięcia zmiennego na uzwojeniu wtórnym transformatora? Nadmierny pobór prądu powodowałby większe nagrzewanie się mostka, a np. duży spadek pojemności pierwszego kondensatora filtru lub znaczny wzrost szeregowej rezystancji tego kondensatora (ESR) mógłby powodować wskazywanie przez miernik niższej wartości napięcia wyprostowanego. Takie uszkodzone kondensatory elektrolityczne (np. z wyschniętym elektrolitem) na niektórych typach mierników mogą dawać pozornie poprawne wyniki podczas pomiaru ich pojemności...
Pozdrawiam
Romek
Czy wyjaśniła się przyczyna dlaczego napięcie stałe (?) za mostkiem prostowniczym ma tak małą wartość w stosunku do napięcia zmiennego na uzwojeniu wtórnym transformatora? Nadmierny pobór prądu powodowałby większe nagrzewanie się mostka, a np. duży spadek pojemności pierwszego kondensatora filtru lub znaczny wzrost szeregowej rezystancji tego kondensatora (ESR) mógłby powodować wskazywanie przez miernik niższej wartości napięcia wyprostowanego. Takie uszkodzone kondensatory elektrolityczne (np. z wyschniętym elektrolitem) na niektórych typach mierników mogą dawać pozornie poprawne wyniki podczas pomiaru ich pojemności...
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .