Tajemniczy symbol na schematach odbiorników

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
ampliman
250...374 postów
250...374 postów

Tajemniczy symbol na schematach odbiorników

Post autor: ampliman »

Witam
Mam pytanie dotyczące "tajemniczego" symbolu, który często pojawia się na schematach starych odbiorników lampowych. Chodzi mi o małe kółko wypełnione kolorem czarnym z dwiema pionowymi kreskami. Ten symbol jest np na tym schemacie:
http://www.fonar.com.pl/audio/schematy/ ... z_200w.htm
widać go z prawej strony przy kondensatorach 50nF. Co to może być. Ja niestety nie mam pojęcia :oops: .
Niech moc będzie z Wami
Ampliman
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Re: Tajemniczy symbol na schematach odbiorników

Post autor: tszczesn »

ampliman pisze:Witam
Mam pytanie dotyczące "tajemniczego" symbolu, który często pojawia się na schematach starych odbiorników lampowych. Chodzi mi o małe kółko wypełnione kolorem czarnym z dwiema pionowymi kreskami.
Jest to miliamperomierz, używany jako wskaźnik dostrojenia. Normalny wskaźnik wychyłowy.
Awatar użytkownika
ampliman
250...374 postów
250...374 postów

dziwny symbol na schemacie

Dziękuję za odpowiedź.
Zastanawia mnie fakt, dlaczego nie zastosowano symbolu miernika/amperomierza -przecież takowy już istniał w momencie opracowywania schematu.
Zastanawia mnie również czy symbol ten nie obejmuje również jakiegoś elementu regulacji czułości tego wskaźnika. Skąd wiadomo, że takie włączenie go w obwód anodowy da pożądane wskazania - no i co ze składową stałą, która przez niego przepływa a co ze składową zmienną - czy tam jest jakieś prostowanie prądu?
Przy okazji czy wiesz może do czego służy gniazdko oznaczone literami TA. Czy to jakieś wejście gramofonowe?
Niech moc będzie z Wami
Ampliman
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Re: dziwny symbol na schemacie

Post autor: tszczesn »

ampliman pisze: Zastanawia mnie fakt, dlaczego nie zastosowano symbolu miernika/amperomierza -przecież takowy już istniał w momencie opracowywania schematu.
Tego nie wiem
ampliman pisze:Zastanawia mnie również czy symbol ten nie obejmuje również jakiegoś elementu regulacji czułości tego wskaźnika.
Nie, zresztą nigdy nie widziałem takiego wskaźnika z regulacją.
ampliman pisze:Skąd wiadomo, że takie włączenie go w obwód anodowy da pożądane wskazania - no i co ze składową stałą, która przez niego przepływa a co ze składową zmienną - czy tam jest jakieś prostowanie prądu?
Taki wskaźnik włącza się w obwód anodowy lampy objętej pętlą ARW, typowo jest wzmacniacz p.cz. Lampa ta musi być lampą regulacyjną, czyli selektodą. Jak możesz zobaczyć np. na mojej stronie w dziale lampowym charakterystykia Ia = f(Us) na charakter logarytmiczny. siatka tej lampy jest polaryzowana napięciem ARW, które dzięki takiej charakterystyce lampy wzmiaczy p.cz. jest proporcjonalne do logarytmu napięcia wejściowego, i wychylenie miernika jest proporcjonalne do tego napięcia - im większe napięcie ARW (ujemne!) tym mniejszy prąd stały płynie przez lmpę, oznacza to, że zero wskazań jest dla pełnego wychylenia, a bardzo silny sygnał da zerowe wychylenie. Wskaźnik mierzy prąd stały wynikający z chwilowego punktu pracy, składowa zmienna jest dla niego nieistotona, zresztą na ogół jest odfiltrowywana kondensatorem (tak jak na wskazanym schemacie).
ampliman pisze:Przy okazji czy wiesz może do czego służy gniazdko oznaczone literami TA. Czy to jakieś wejście gramofonowe?
Tak, to wejścia gramofonowe, po nimiecku 'tonabhaimr' (z dokładnością do pisowni, nie znam tego języka :)
Awatar użytkownika
jdubowski
moderator

Re: dziwny symbol na schemacie

Post autor: jdubowski »

ampliman pisze:Skąd wiadomo, że takie włączenie go w obwód anodowy da pożądane wskazania - no i co ze składową stałą, która przez niego przepływa a co ze składową zmienną - czy tam jest jakieś prostowanie prądu?
Składowa zmienna omija miernik (kondensator 50nF równolegle do niego wlaczony).
Przy okazji czy wiesz może do czego służy gniazdko oznaczone literami TA. Czy to jakieś wejście gramofonowe?
Jak najbardziej wejście adapterowe.
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
========== Mente et malleo ==============
Awatar użytkownika
ampliman
250...374 postów
250...374 postów

wskażnik w radiu

Dziękuję za odpowiedzi. Już wiem o co chodzi :) .
Niech moc będzie z Wami
Ampliman
Urdoks
5...9 postów
5...9 postów

Tajemniczy symbol

Post autor: Urdoks »

Witaqm,
Miałem takiego Lorenza bodaj 38 GW z takim wskaźnikiem dostrojenia.
Jest to w małej czarnej skrzynce miliamperomierz z przesłoną ruchomą zamiast wskazówki.Przesłona zacienia światło żaróweczki typu od skali
mniej lub bardziej.Stąd taki dziwny symbol.
TA to jest po niemiecku "Tonabnehmer"-wejście gramofonu.Przepraszam Moderatora P."tszczesn" tą drogą,ale piszę to nie dla wymądrzania się,ale
dla porządku,bo czasem jest to napisane na tylniej ściance w całości.
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ