Naprawa wzmacniacza tranzystorowego.

Informacje o pracy i zleceniach związanych z tematyką forum.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Naprawa wzmacniacza tranzystorowego.

Post autor: Marek7HBV »

Ważny jest stan płytki drukowanej-bo jeśli jest spalona,to nikomu nie będzie się chciało robić nową :roll: . :D
Awatar użytkownika
kikor
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: kikor »

Marek7HBV pisze: pn, 18 kwietnia 2022, 19:43 Ważny jest stan płytki drukowanej-bo jeśli jest spalona,to nikomu nie będzie się chciało robić nową
Nie, nie jest spalona w całkiem dobrym stanie poza kilkoma niedużymi odklejonymi kawałkami ścieżek przy tranzystorach mocy.
saico

Post autor: saico »

Co ciekawe istnieje też wersja ASC AS5000T z zintegrowanym magnetofonem szpulowym. Akurat do niego istnieje serwisówka ze schematem - https://www.hifi-archiv.info/ASC%20Kata ... index.html
Awatar użytkownika
kikor
250...374 postów
250...374 postów

saico pisze: pn, 18 kwietnia 2022, 21:01 Co ciekawe istnieje też wersja ASC AS5000T z zintegrowanym magnetofonem szpulowym. Akurat do niego istnieje serwisówka ze schematem - https://www.hifi-archiv.info/ASC%20Kata ... index.html
To nie jest żadna wersja z zintegrowanym magnetofonem tylko sam magnetofon szpulowy serii 5000. Były trzy serie 4000 , 5000 ,6000 dwie i czterościeżkowe .Literki na końcu nazwy znaczą co za czort :lol: i tak np ; ASC AS 5000T oznacza tuner serii 5000 ASC AS 5000V oznacza wzmacniacz serii 5000 bo po niemiecku wzmacniacz to Verstärker stąd literka V ,ASC AS 6004T to magnetofon szpulowy serii 6000 4-ścieżkowy T od Tonbandgerät lub Tonbandmaschine itd.
Awatar użytkownika
kikor
250...374 postów
250...374 postów

Kupiłem a właściwie się zamieniłem pop 2 latach szukania wzmacniacza czy choćby schematu wzmacniacz ASC. Nie jest to co prawda model który posiadam do naprawy ASC AS 5000V , a jego poprzednik ASC AS400LV . Wzmacniacze wyglądają z zewnątrz identycznie , oraz posiadają identyczne funkcje, prawdopodobnie parametry też. Przy okazji dowiedziałem się dlaczego prawdopodobnie kto podjął się naprawy - poległ :wink: Wzmacniacz ma przełącznik na linie radiowęzłową :lol: oznaczenie na panelu tej lini wygląda jak oznaczenie słuchawek , wystarczy przełącznik wyboru kolumn przełączyć na wyjście B i wcisnąć przełącznik linii radiowęzłowej i wszystko z dymem w tym kolumny ponieważ wyjście ma ok. 140V. Jesze nie otwierałem obudowy ale patrząc przez otwory wentylacyjne płytki końcówki mocy w obu wzmacniaczach są takie same. Różnice miedzy wzmacniaczami chyba kosmetyczne np. DIN/CHINCH . Uszkodzony wzmacniacz nadal do naprawy. :arrow:
Awatar użytkownika
kikor
250...374 postów
250...374 postów

Kupiłem a właściwie się zamieniłem po 2 latach szukania wzmacniacza czy choćby schematu wzmacniacz ASC. Nie jest to co prawda model który posiadam do naprawy ASC AS 5000V , a jego poprzednik ASC AS400LV . Wzmacniacze wyglądają z zewnątrz identycznie , oraz posiadają identyczne funkcje, prawdopodobnie parametry też. Przy okazji dowiedziałem się dlaczego prawdopodobnie kto podjął się naprawy - poległ :wink: Wzmacniacz ma przełącznik na linie radiowęzłową :lol: oznaczenie na panelu tej lini wygląda jak oznaczenie słuchawek , wystarczy przełącznik wyboru kolumn przełączyć na wyjście B i wcisnąć przełącznik linii radiowęzłowej i wszystko z dymem w tym kolumny ponieważ wyjście ma ok. 140V. Jesze nie otwierałem obudowy ale patrząc przez otwory wentylacyjne płytki końcówki mocy w obu wzmacniaczach są takie same. Różnice miedzy wzmacniaczami chyba kosmetyczne np. DIN/CHINCH . Uszkodzony wzmacniacz nadal do naprawy. :arrow:
bratyslaw
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: bratyslaw »

kikor pisze: pn, 25 kwietnia 2022, 21:34 Przy okazji dowiedziałem się dlaczego prawdopodobnie kto podjął się naprawy - poległ :wink: Wzmacniacz ma przełącznik na linie radiowęzłową :lol: oznaczenie na panelu tej lini wygląda jak oznaczenie słuchawek , wystarczy przełącznik wyboru kolumn przełączyć na wyjście B i wcisnąć przełącznik linii radiowęzłowej i wszystko z dymem w tym kolumny ponieważ wyjście ma ok. 140V.
Aby na pewno? Nie widać na zdjęciach transformatora wyjściowego :roll:
Przy okazji, gdyby ktoś chciał kupić ok. 50 szt. szpulowców ASC (jeśli dobrze rozumiem opis oferty):
https://www.olx.pl/d/oferta/magnetofon- ... ORfON.html
8)
Awatar użytkownika
kikor
250...374 postów
250...374 postów

bratyslaw pisze: pn, 25 kwietnia 2022, 23:45 Aby na pewno? Nie widać na zdjęciach transformatora wyjściowego
Na pewno , przeciaż nie musi być to tak zorganizowane . Informacje posiadam od ,,zawodowca ,,
bratyslaw pisze: pn, 25 kwietnia 2022, 23:45 Przy okazji, gdyby ktoś chciał kupić ok. 50 szt. szpulowców ASC (jeśli dobrze rozumiem opis oferty):
Żle zrozumiałeś , ja pisałem z tą osobą i nawet dokonałem zakupu.
Cytaty z konwersacjii;
,,50 podobnych modeli
Kilka tunerów i wzmacniacz może jakiś. Decki już sprzedane,,
,,Sony
Dokorder
Wega
Pionner
Teac a3300
A6300
X-10 ,,
Fakt pisze niezrozumiale nieco,
ODPOWIEDZ