VK212 modyfikowałem na wszelakie możliwe kierunki ( niby marshall/mesa / krank ) jednak zawsze czegoś brakowało w mi w tym brzmieniu i tak ok 4-5 lat temu zmodyfikowałem preamp VK212 do przedwzmacniacza ENGL 530 ( i tak to leżało do niedawna ) . Zaciekawił mnie ten TYP ze względu na "klonowanie" kanałów : clean w crunch i crunch/rock w lead . Tak informacyjnie układ z 530 mocno podobny w powerball / 650 / screamer .

Aby ułatwić sobie modyfikację , bez totalnego prucia płytki i tworzenia niewiadome ilu nożnych stworzeń zaprojektowałem małą płytkę z 2 przekaźnikami wg schematu engla RE 2 i 4 . Na zrzucie niebieskie to elementy które powędrowały na płytkę z relayami / filet to mała płytka pomocnicza .

Dzięki takiemu działaniu możemy w mało inwazyjny sposób zmienić całkowicie wzmacniacz ( nie licząc wylutowania z 30 elementów ? ) . Samo sterowanie kanałami może spokojnie pozostać z przycisków na panelu vk212 ( został mi volume i najprawdopodobniej zmieni się na color wg engl 530 )
Dodaje zdjęcie jak to tragicznie wygląda - w trakcie prac oczywiście

Wzmacniacz nie brumi i nie szumi tragicznie . Kanał Clean porównywalny z oryginalnym vk212 - nawet z dodanym masterem się nie przesterowuje , kanał 1 w clean w crunch( gain hi) daje brzmienie ala mesa single 1ch w ustawieniu brit/push - taki brit . Kanał 2 ( gain lo ) brzmi wg mnie porównywalnie do slo 100 ze średnim gainem . I ma dobrą regulację gaina od crunch po rock/metal lead . Kanał 2 hi gain wyszedł bardzo agresywny - death metalowy przy dużych ustawieniach gain - i o dziwo płynnie gain przechodzi jakby z poprzedniego ustawienia na totalne agresywne brzmienie . Takie moje odczucia , mając chwile nagram coś aby nie być gołosłownym .
Dodatkowe modyfikacje widoczne na zdjeciu :
+sweep coś co było w Krankach ? - robi robotę ale nie wiem czy do końca jest to użyteczne ( możliwe że przełącznik kontur wystarczy )
+phase inverter normal
+ redukcja mocy 50/100 w - przydatne w domu
+ i inne
Postaram się wrzucić pełny opis jak znajdę znów chwilkę czasu i będe pewny że jest poprawny oczywiście . Pozdrawiam