kolumny unitry ZG10-C

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
altusmann
75...99 postów
75...99 postów

kolumny unitry ZG10-C

Post autor: altusmann »

Witam. Ze względu na specyfike mojego problemu umieszczam go w tym dziale. Pilnie poszukuję kolumn ze zdjęcia, ale tylko i wyłącznie oklejonych fornirem i z maskownicą głośniki nie muszą być sprawne, mogą byc to same kasty 8)
Załączniki
zg_10_c_1971.jpg
w ryj dać moge dac.....
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

mam :) ale w plastikowej okleinie.
niestety nie na sprzedaż, po tym co usłyszałem z nich po podłączeniu Williamsona z Amplifonowymi transformatorami.

a możesz powiedzieć po co ci same skrzynki? pytam z ciekawości. może chcesz odbudować? widziałem ostatnio w cenniku tonsla przetworniki z tego zestawu.
Awatar użytkownika
altusmann
75...99 postów
75...99 postów

Kolumny mają posłuzyć mi przy wzmacniaczu lampowym zależy mi nawet na samej skrzynie ponieważ odtwożyć kolumnę tzn kupic głośniki wytłumic na nowo i podłączyc to nie stanowi problemu. zależy mi koniecznie na wersji z fornirem ponieważ ma to tworzyć zestaw ze wzmacniaczem obudowe wzmacniacza wykonam ze sklejki pokrytej fornirem.
w ryj dać moge dac.....
Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Maciej Szczodrowski »

Piotrze!

Ten wątek z kolumnami jest wszędzie. W dziale kupno umieściłem swoje fotki. Podłączyłeś je do Williamsona?!?! Nie są za słabe. Te kolumienki podłączyłem do wzmaka SE na EL84 i jestem wniebowzięty, ale do Williamsona!?!? A swoją drogą to się cieszę, że moje wrażenia odsłuchowe nie są odosobnione. Co te kolumny w sobie mają?

Muszę w domu przetestować te kolumny 15W od Amatora 2, ciekawe, czy też są tak dobre.
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
altusmann
75...99 postów
75...99 postów

mają mają a wątek jest wszędzie i tez w tym dziale dlatego że niektórzy wogóle nie wychodzą z kącika audiofilskiego :lol: więc trzeba było się postarać : :wink:
w ryj dać moge dac.....
Awatar użytkownika
Anoda
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Anoda »

A nieraz (częsciej) jest odwrotnie...nikt poważny tu nie wchodzi by nie zarazić się specyficznym wirusem audiofilstwa :wink:
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
taboret1
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: taboret1 »

No zaciekawiło mnie to, bo mam bardzo podobne:) Ale po tym co tu przeczytałem niestety równierz nie na sprzedaż:) Pochodzą z zestawu właśnie z Amatorem, jako pierwsza wspólna inwestycja moich rodziców:) Głośniczków tych nie doceniałem, ale Amator wydawał mi się naprawde niezły pod względem jakości. Nie wiem czy jutro, ale może zrobię ich fotke, a fornirem oklejone to one nie są, tylko sztuczną okleiną.
Awatar użytkownika
altusmann
75...99 postów
75...99 postów

Jestem niestety zaachwycony tym fornirem i lakierem domalux na jego powierzchni. :shock: :D :D miałem kiedys jedną taką kolumnę jednak spadła z szafy i juz nie mam :cry: teraz zalezy mi na zestawiku właśnie takim jak na zdjęciu a to czy głosniki będą czy nie to nie ma najmniejszego znaczenia....liczy sie kompletna obudowa. bo przetworniki mogę kupić nowe, a robocizny dawnego tonsila nowej nie kupie :(
w ryj dać moge dac.....
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

Przetworniki, fakt możesz kupić nowe, ale czy to bedzie to samo? watpię, no chyba ze kupisz identyczne. A co do forniru mnie się akurat nie podoba błyszczący, wszyskie paluchy na nim widać, każdą ryskę. Na moich niema zadnego PCV tylko naturalny fornir (orzech) matowy, coś podobnego jak kolumny radmorowskie, też na głosnikach GDN16/15 x2szt plus kopułka, i pomimo sfatygowania prezentuja sie ładnie.
Awatar użytkownika
altusmann
75...99 postów
75...99 postów

ja kupuje tylko orginalne przetworniki tonsila...wiem czym skutkuje kupowanie taniochy pod niezestrojoną i nieobliczoną na dany głośnik obudowę. Nie chcesz sprzedac tych kolumn???? 8)
w ryj dać moge dac.....
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

raczej nie, służą mi jako monitorki, nie zawsze używam tych moich ogromnych wynalazków :D
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Rzeczywiście, zgrabne boxy. Ale jakie tam są w środku głośniki ? Sieć nie mówi na ten temat nic oprócz jednej wzmianki na forum elektroda jakoby były tam jakieś głośniki szerokopasmowe. Znaczy nie są dwudrozne, nie ma wysokotonowca ?
Pytanie do Macieja Szczodrowskiego: jak sobie niezbyt mocarna EL84 radzi z głośnikiem w obudowie zamkniętej (jak się domyślam małej efektywności) ?
Czy można tym narobić dużo hałasu ?
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

U mnie sa głosniki GD12/10, a były zakupione w komplecie razem z radiem "DUET"(2x5W, koncówka TBA800/810?). Efektywnośc jak compakt nawet niezła.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

:arrow: fugasi
efektywność wynosi 89dB/W.
są to jak najbardziej głośniki dwudrożne, z tym, że nisko-średniotonowy nie jest filtrowany, ma naturalny spadek przy ok 6kHz.
głośnik wysokotonowy jest stożkowy (94dB/W, 15ohm), podłączony przez kondensator. ot cała zwrotnica.
nawiasem mówiąc wymieniłem te stare zwietrzałe bipolary na nowiutkie żółciutkie foliowe.
ps. dlaczego kojarzysz obudowę zamkniętą z niską efektywnością? to mit z kolorowych pisemek.
Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Maciej Szczodrowski »

:arrow: Fugasi:
Ja nie jestem audiofilem, za dużo kontaktów z porządnym sprzętem też nie miałem, dlatego nie mogę Ci nic konkretnego powiedzieć. Moje subtelne odczucie jest takie, że EL84 SE + TG2,5-1-666 + ZG10-C = nagłośniony pokój 4x5m. Bardzo lubię go słuchać, szczególnie muzykę klasyczną, bo jest wiele detali i miękki bas. To zadziwiające, bo podobno trafo TG2,5 nie ma prawa gwarantować mi takich efektów. Trochę gorzej jest ze słuchaniem muzyki współczesnej typu techno, bo basy typu 10kg młotek wali w kowadło (czyli ostre, krótkie) nie są takie jak na sprzęcie tranzystorowym.
A zresztą jakieś brednie zaczynam tu pisać! Fakt: to kącik audiofilski. Mi się podoba, polecam innym, zachęcam do wymiany doświadczeń. tak jest dobrze?

Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ