kolumny unitry ZG10-C
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
kolumny unitry ZG10-C
Witam. Ze względu na specyfike mojego problemu umieszczam go w tym dziale. Pilnie poszukuję kolumn ze zdjęcia, ale tylko i wyłącznie oklejonych fornirem i z maskownicą głośniki nie muszą być sprawne, mogą byc to same kasty 

w ryj dać moge dac.....
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
mam :) ale w plastikowej okleinie.
niestety nie na sprzedaż, po tym co usłyszałem z nich po podłączeniu Williamsona z Amplifonowymi transformatorami.
a możesz powiedzieć po co ci same skrzynki? pytam z ciekawości. może chcesz odbudować? widziałem ostatnio w cenniku tonsla przetworniki z tego zestawu.
niestety nie na sprzedaż, po tym co usłyszałem z nich po podłączeniu Williamsona z Amplifonowymi transformatorami.
a możesz powiedzieć po co ci same skrzynki? pytam z ciekawości. może chcesz odbudować? widziałem ostatnio w cenniku tonsla przetworniki z tego zestawu.
Kolumny mają posłuzyć mi przy wzmacniaczu lampowym zależy mi nawet na samej skrzynie ponieważ odtwożyć kolumnę tzn kupic głośniki wytłumic na nowo i podłączyc to nie stanowi problemu. zależy mi koniecznie na wersji z fornirem ponieważ ma to tworzyć zestaw ze wzmacniaczem obudowe wzmacniacza wykonam ze sklejki pokrytej fornirem.
w ryj dać moge dac.....
-
- 625...1249 postów
Piotrze!
Ten wątek z kolumnami jest wszędzie. W dziale kupno umieściłem swoje fotki. Podłączyłeś je do Williamsona?!?! Nie są za słabe. Te kolumienki podłączyłem do wzmaka SE na EL84 i jestem wniebowzięty, ale do Williamsona!?!? A swoją drogą to się cieszę, że moje wrażenia odsłuchowe nie są odosobnione. Co te kolumny w sobie mają?
Muszę w domu przetestować te kolumny 15W od Amatora 2, ciekawe, czy też są tak dobre.
Pozdrawiam!
Ten wątek z kolumnami jest wszędzie. W dziale kupno umieściłem swoje fotki. Podłączyłeś je do Williamsona?!?! Nie są za słabe. Te kolumienki podłączyłem do wzmaka SE na EL84 i jestem wniebowzięty, ale do Williamsona!?!? A swoją drogą to się cieszę, że moje wrażenia odsłuchowe nie są odosobnione. Co te kolumny w sobie mają?
Muszę w domu przetestować te kolumny 15W od Amatora 2, ciekawe, czy też są tak dobre.
Pozdrawiam!
- taboret1
- 250...374 postów
No zaciekawiło mnie to, bo mam bardzo podobne:) Ale po tym co tu przeczytałem niestety równierz nie na sprzedaż:) Pochodzą z zestawu właśnie z Amatorem, jako pierwsza wspólna inwestycja moich rodziców:) Głośniczków tych nie doceniałem, ale Amator wydawał mi się naprawde niezły pod względem jakości. Nie wiem czy jutro, ale może zrobię ich fotke, a fornirem oklejone to one nie są, tylko sztuczną okleiną.
Jestem niestety zaachwycony tym fornirem i lakierem domalux na jego powierzchni.
miałem kiedys jedną taką kolumnę jednak spadła z szafy i juz nie mam
teraz zalezy mi na zestawiku właśnie takim jak na zdjęciu a to czy głosniki będą czy nie to nie ma najmniejszego znaczenia....liczy sie kompletna obudowa. bo przetworniki mogę kupić nowe, a robocizny dawnego tonsila nowej nie kupie 

w ryj dać moge dac.....
-
- 2500...3124 posty
Przetworniki, fakt możesz kupić nowe, ale czy to bedzie to samo? watpię, no chyba ze kupisz identyczne. A co do forniru mnie się akurat nie podoba błyszczący, wszyskie paluchy na nim widać, każdą ryskę. Na moich niema zadnego PCV tylko naturalny fornir (orzech) matowy, coś podobnego jak kolumny radmorowskie, też na głosnikach GDN16/15 x2szt plus kopułka, i pomimo sfatygowania prezentuja sie ładnie.
Rzeczywiście, zgrabne boxy. Ale jakie tam są w środku głośniki ? Sieć nie mówi na ten temat nic oprócz jednej wzmianki na forum elektroda jakoby były tam jakieś głośniki szerokopasmowe. Znaczy nie są dwudrozne, nie ma wysokotonowca ?
Pytanie do Macieja Szczodrowskiego: jak sobie niezbyt mocarna EL84 radzi z głośnikiem w obudowie zamkniętej (jak się domyślam małej efektywności) ?
Czy można tym narobić dużo hałasu ?
Pytanie do Macieja Szczodrowskiego: jak sobie niezbyt mocarna EL84 radzi z głośnikiem w obudowie zamkniętej (jak się domyślam małej efektywności) ?
Czy można tym narobić dużo hałasu ?
- Piotr
- moderator
- Kontakt:

efektywność wynosi 89dB/W.
są to jak najbardziej głośniki dwudrożne, z tym, że nisko-średniotonowy nie jest filtrowany, ma naturalny spadek przy ok 6kHz.
głośnik wysokotonowy jest stożkowy (94dB/W, 15ohm), podłączony przez kondensator. ot cała zwrotnica.
nawiasem mówiąc wymieniłem te stare zwietrzałe bipolary na nowiutkie żółciutkie foliowe.
ps. dlaczego kojarzysz obudowę zamkniętą z niską efektywnością? to mit z kolorowych pisemek.
-
- 625...1249 postów

Ja nie jestem audiofilem, za dużo kontaktów z porządnym sprzętem też nie miałem, dlatego nie mogę Ci nic konkretnego powiedzieć. Moje subtelne odczucie jest takie, że EL84 SE + TG2,5-1-666 + ZG10-C = nagłośniony pokój 4x5m. Bardzo lubię go słuchać, szczególnie muzykę klasyczną, bo jest wiele detali i miękki bas. To zadziwiające, bo podobno trafo TG2,5 nie ma prawa gwarantować mi takich efektów. Trochę gorzej jest ze słuchaniem muzyki współczesnej typu techno, bo basy typu 10kg młotek wali w kowadło (czyli ostre, krótkie) nie są takie jak na sprzęcie tranzystorowym.
A zresztą jakieś brednie zaczynam tu pisać! Fakt: to kącik audiofilski. Mi się podoba, polecam innym, zachęcam do wymiany doświadczeń. tak jest dobrze?
Pozdrawiam!