ECL82 pp + dziwne dane katalogowe...

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

dj_john
20...24 posty
20...24 posty

ECL82 pp + dziwne dane katalogowe...

Post autor: dj_john »

Witam!

na początek skan danych lampy ECL82 ktora
wg katalogu ma moc admisyjną anody 7W.

[img]http://dj_john.webpark.pl/ecl82.png[/img]

dla klasy AB przy 250V Ua jest podany prąd spoczynkowy 28mA dla jednej lampy przy zerowym wysterowaniu (7W mocy strat), który ma rosnąc do 31ma przy wysterowaniu wzmacniacza. Z obliczen wynika że 0,031x250=7,75W czyli nieco za dużo jak na moje oko czyżby bład?

Dlaczego by nie ustawić na przyjkład 5W w stanie jałowym i 7W przy maksymalnym wysterowaniu.. ? Kilka postów niżej ktos pytał o podobną sprawe, jakkolwiek wydaje mi sie ze praca w klasie AB przy w zasadzie maksymalnej mocy admisyjnej anody dla Uwy=O to troche przeczy logice.... a moze sie myle?
dj_john
20...24 posty
20...24 posty

czyzby nikt nie wiedział ;/ :?:
Awatar użytkownika
Ukaniu
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ukaniu »

by minimalizować zniekształcenia stosuje się jak największy prąd spoczynkowy. Praktycznie ograniczony mocą admisyjną lampy.
Jak sobie narysujesz charakterystyki anodowe z hiperbola mocy maksymalnej, prostą obciążenia statycznego i dynamicznego oraz naniesiesz sygnał wejściowy na linie napięć siatki, to zobaczysz, że moc strat zwykle nie jest przekraczana - i często jest największa w czasie spoczynku -mimo iż prąd średni podczas wysterowania rośnie - Ty błędnie założyłeś statyczne napięcie anodowe 250V.

Pozdrawiam Łukasz Długosz
A co by się stało gdyby rdzeń zastąpić drewnem?
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
dj_john
20...24 posty
20...24 posty

to zrozumiałe jesli patrzeć pod kątem hi-fi ale mocowo nie jest najlepiej - wydaje mi sie ze możliwe jest osięgniecie sprawności rzędu 60% w płytkiej AB bliższej B.. czyli z 2 takich lamp udało by sie wycisnąć jakieś 15-20w? zamiast 10watów... no moze Hi-End by to nie był ale z sprzężeniem zwrotnym nie było by źle myśle.
Awatar użytkownika
Ukaniu
625...1249 postów
625...1249 postów

dj_john pisze:to zrozumiałe jesli patrzeć pod kątem hi-fi ale mocowo nie jest najlepiej - wydaje mi sie ze możliwe jest osięgniecie sprawności rzędu 60% w płytkiej AB bliższej B.. czyli z 2 takich lamp udało by sie wycisnąć jakieś 15-20w? zamiast 10watów... no moze Hi-End by to nie był ale z sprzężeniem zwrotnym nie było by źle myśle.
Aby z tej lampy wydusić większą moc trzeba by jechac w stronę prądu siatki 1, zmienić obciążenie i zdecydować się wtedy na chwilowe przekroczenie mocy admisyjnej, zmniejszenie mocy strat na postoju poprawi tylko sprawność ale mocy wyjściowej nie zwiększy a może zmniejszyć (zmniejszy sie amplituda prądu), bo ona uwarunkowana jest rezystancją obciążenia, napięciem zasilającym, i amplitudą prądu lampy.
Narysuj sobie te wykresy i prawidłowo zaznacz proste obciążenia dla róznych punktów pracy - będziesz widział

Pozdrawiam Łukasz
dj_john
20...24 posty
20...24 posty

No to trudno, 10Kohm Raa i 10W mocy wyjściowej. Prąd spoczynkowy 28mA. bez dalszego wgłębiania się w zwiłości hiperboli mocy. ;]
Marcell
15...19 postów
15...19 postów

Post autor: Marcell »

nie rezygnuj, dla samego zrozumienia jak to działa i jakie założenia w przyszłości robić warto to rozrysować i poczytać o tym, na prawde fajniej się majsterkuje jak się dokładnie wie nad czym :!: :!: :!: :!:
dosyć dobrze opisane bedzie to tu http://ecclab.com/ w dziale laboratorium
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

krótkie wyjaśnienie:
przy wysterowaniu Ua x Ia oznacza moc pobieraną z zasilacza. ale nie jest to moc wydzielana na anodach, przecież znaczna jej część trafia do obciążenia. na ogół moc tracona w lampach przy pełnym wysterowaniu jest mniejsza niż spoczynkowa. większa jest moc pobierana z zasilacza, a różnica trafia właśnie do głośnika.

ps. w klasie A, gdzie moc pobierana z zasilacza jest prawie stała, moc wydzielana w anodzie lampy przy pełnym wysterowaniu spada w granicy do połowy! lampa grzeje się najbardziej, kiedy w głośnikach jest cisza...
dj_john
20...24 posty
20...24 posty

pomierzyłem wczoraj jedną z moich ecl 82

[img]http://dj_john.webpark.pl/ecl82.gif[/img]

i myslę ze zgodnie z obrazkiem poniżej
Obrazek

prąd ustalę na 10mA.

teraz tylko musze wymysleć jak Raa obliczyć .. prace trwają...
dj_john
20...24 posty
20...24 posty

wyszło mi Raa 9kOhm.. ;]
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

pamiętaj, że jeżeli jedna lampa jest zatkana wtedy druga zamiast połowy Raa widzi 1/4.
10mA to bardzo mały prąd spoczynkowy.
dj_john
20...24 posty
20...24 posty

Generalnie katalog zaleca dla klasy ab1 (28mA spoczynkowego) stosowac Raa10k a to niedaleko od 9k.. jeśli dzwięk będzie "do niczego" zawsze bede mogł zwiększyć prąd spoczynkowy i bedzie ok. Myślę ze to dobre podejscie.
Awatar użytkownika
Ukaniu
625...1249 postów
625...1249 postów

dj_john pisze:Generalnie katalog zaleca dla klasy ab1 (28mA spoczynkowego) stosowac Raa10k a to niedaleko od 9k.. jeśli dzwięk będzie "do niczego" zawsze bede mogł zwiększyć prąd spoczynkowy i bedzie ok. Myślę ze to dobre podejscie.
Pytanie -
dlaczego akurat 10mA i 9k ? ,
Nrysuj krzywą obciążenia na charakterystykach anodowych i zrób ladny skan :-)

Pozdrawiam Łukasz
dj_john
20...24 posty
20...24 posty

10mA to początek prostoliniowego odcinka na mojej zmierzonej charakterystyce (w miare prostolinowej). nie wiem jak narysowac te charakterystyki dla klasy ab. może jakis przykład? to sie zasugeruje.
OTLamp

Post autor: OTLamp »

dj_john pisze:10mA to początek prostoliniowego odcinka na mojej zmierzonej charakterystyce (w miare prostolinowej). nie wiem jak narysowac te charakterystyki dla klasy ab. może jakis przykład? to sie zasugeruje.
Zwróć uwagę na to, że charakterystyka siatkowa to charakterystyka zwarciowa (dla Ra=0). Żeby otrzymać charakterystykę dynamiczną, musiałbyś wrysować w charakterystyki siatkowe krzywą obciążenia. Nie jest to jednak zbyt praktyczne, bo trudniej jest na przykład w takim przypadku wnioskować o zniekształceniach nieliniowych, mocy wyjściowej itp.. Wygodniej jest operować na charakterystykach anodowych: http://www.fonar.com.pl/audio/projekty/ ... m4/wzm.htm
ODPOWIEDZ