Telefunken 686WK

Ogłoszenia o sprzedaży lub przekazaniu elementów, urządzeń, literatury o tematyce związanej z tematyką forum.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Telefunken 686WK

Post autor: tszczesn »

Sprzedam radio marki Telefunken, model 686WK. Odbiornik po renowacji środka, skrzynka w stanie pierwotnym, jak widać ma trochę ubytków forniru, ale poza tym jest zdrowa i bez robaków. Skala jest, zapomniałem założyć, a wyciągać ze skrzynki mi się drugi raz już nie chciało, to dość męczące jest.

Chassis kompletne z lampami (bez prostowniczej, nie mam już RGN2004, ale mogę dać zamiennik półprzewodnikowy). Są AD1, w wersji AD1n Tesla, sprawne. Chassis odnowione, praktycznie wszystkie elementy i okablowanie oryginalne. Kondensatory blokowe zregenerowane, tylko dwie sekcje z jednego z nich mają problem. Są oryginalne gałki i potencjometry, jest wskaźnik siły sygnału, prawdopodobnie sprawny. Jest oryginalny głośnik w dobrym stanie. Brak oryginalnych kondensatorów elektrolitycznych z katod AD1 i napięcia anodowego. brak tylnej ścianki. Odbiornik prawie uruchomiony, ma zestrojoną p.cz. i heterodynę, nie stroiłem jeszcze obwodów wejściowych. Na biurku z zasilacza działał, przy próbie zasilania z sieci ma problem. Na zimno, zanim rozgrzeją się AD1 napięcie anodowe sporo przekracza 500V, i albo kondensator blokowy nie wytrzymuje tego napięcia, albo izolacja w transformatorze sterującym siatkami AD1. Przy 250V z zasilacza na anodzie problemu nie było. Załączone fotografie prezentują stan tego odbiornika.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Locutus
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Telefunken 686WK

Post autor: Locutus »

PW>