Szmaragd na pięćdziesiątkę

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Szmaragd na pięćdziesiątkę

Post autor: TELEWIZOREK52 »

kubafant pisze: czw, 25 października 2018, 20:54 choć rzeczywiście trutka jest elegantszym rozwiązaniem.
Nie polecam, chyba że ścierwo pójdzie na dwór zdychać. Miałem przypadek że toto za trumnę sobie radio wybrało, smród jak cholera. Widocznie lubiły z sąsiedniego warzywniaka na telewizję wpadać. :D
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Szrot majster »

Witam!
Tymczasem dziś moja kotka zagryzła mysz i przyszła się "pochwalić"
kotka.jpg
To już niejedna mysz zagryziona przez moje koty,kiedyś ta sama kotka zagryzła ciężarną mysz-od razu trochę tego ścierwa poszło.
Lata bez kotów i z wyżłami doprowadziły do całkowitej dewastacji starego domu, do dziś tam śmierdzi.Nigdy więcej wyżła, mam obecnie sukę, mieszańca rodezjana z amstaffem i psa rasy Border collie-jak był mały,to wszystko niszczył, suka zaś jest po przejściach i bardzo agresywnie reaguje na dzieci.
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

Po wspólnych latach to im wszystko jedno
Pies i kot
Pies i kot
A i pies czasem mysz dostanie :D
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Marek7HBV pisze: pt, 27 marca 2020, 23:14 Po wspólnych latach to im wszystko jedno
Miałem owczarka (sukę) oraz kocicę. Około 10 lat wspólnego przebywania. Kocica się okociła. Małe kociaki w pysku suki spały ale do czasu. Raz mały kociak pysk umoczył w misce suki i był to jego ostatni posiłek. Na moich oczach jedno chlapnięcie pyskiem i po kocie. Jak widać z tą miłością psio-kocią to tak nie do końca. :D
Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: romanradio »

Marek7HBV pisze: pt, 12 października 2018, 11:32 Rok 1969 to sukces techniki-lądowanie na Księżycu.Dla mnie to też rok znacznie mniejszego sukcesu :D -naprawy pierwszego telewizora i budowa pierwszego,, gitarowca,,na EL84 podłączonego do przystawki krystalicznej w gitarze marki Defil.Toteż nie mogłem sobie odmówić kupna i naprawy telewizora Szmaragd,od którego zaczęła się moja przygoda z elektroniką.Po dwóch dniach pucowania i lutowania mogłem obejrzeć film i poczuć się o pół wieku młodszy :lol: Szmaragd 902.JPG.Przy okazji porada dla młodych adeptów napraw starej elektroniki-,,nigdy nie licz że wystarczy coś tam kolbą przylutować i będzie cacy!tyle tego z jednego.JPG :shock: M.
Brawo TY!
Przywrócenie TV do życia bez 59 postów :wink: ,to jest TO !.Nie ważne,czy 901,czy 902 ale ma zdrowy kineskop ( jak mówią niektórzy kinol) i zero niedoskonałości na ekranie,do których mógłby ktoś się "przyssać"
Moje b. duże 5 + pozdrowienia zbliżone do serdecznych
R.
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: ballasttube »

Teraz jest jeden wielki post zamiast 59ciu.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

romanradio pisze: sob, 28 marca 2020, 10:30 ierwszego,, gitarowca,,na EL84 podłączonego do przystawki krystalicznej w gitarze marki Defil
Dawno temu kiedy chciałem być gitarowcem i elektronikiem robiliśmy przystawki z cewki nawiniętej na żyletkach. Gitarowcem nie zostałem a tym drugim już byłem. :D Ciekawe czy dzisiaj ktoś bawi się w takie wynalazki ?
ballasttube pisze: sob, 28 marca 2020, 19:38 Teraz jest jeden wielki post zamiast 59ciu.
Ja już wielkich postów miałem 60.. z hakiem. :D
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

TELEWIZOREK52 pisze: sob, 28 marca 2020, 20:22
Dawno temu kiedy chciałem być gitarowcem i elektronikiem robiliśmy przystawki z cewki nawiniętej na żyletkach.
[/quote]

Przekładanych bibułką do skrętów :lol: .Ja stosowałem cewki z magnetowodami ze słuchawek magnetycznych-nawijać nie trzeba było,jedynie znajomość w miejscowej jednostce wojskowej{akurat łącznościowa była :P }. :D
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

To Kolega TELEWIZOREK 52 młodszy ode mnie.Bardzo się cieszę:-)
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

A przetworniki do gitar zrobione ze słuchawek telefonicznych pozyskiwanych też w bardzo różnych miejscach też dobrze pamiętam.
I nagrania na płytach pocztówkowych u prywaciarzy kupowanych odtwarzane na przenośnym japońskim radiogramofonie przyniesionym
przez kolegę syna możnego dyrektora - także.To były piękne lata 1960te.W telewizji - Bonanza,a na płytkach-Bitelsi i cała reszta
ówczesnego big-beatu.Takie to były klimaty.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

ballasttube pisze: sob, 28 marca 2020, 23:54 To Kolega TELEWIZOREK 52 młodszy ode mnie.Bardzo się cieszę:-)
Jak pomyślę że za dwa lata zaliczę 70 "post" to już tak się nie cieszę. A niech tam :lol: :lol:
ballasttube pisze: sob, 28 marca 2020, 23:59 To były piękne lata 1960te.W telewizji - Bonanza,a na płytkach-Bitelsi
To fakt. Z jednej strony niewiele było, z drugiej wiele rzeczy można było samemu zrobić. Pierwszy miałem gramofon bo.. sobie zrobiłem. Pudło Bambino kupione na bublach, kawałek blachy na chassis, lutownica do łapy i grało. Czy dzisiaj ktoś składa telewizor czy gramofon ? Raczej nie realne. Pierwsza prawdziwa płyta, Abbey road kupiona za 500zł !! zarobione u badylarza, nosiłem we flanelce. Porysowana ale mam do dzisiaj, ponad pół wieku. Pocztówki dzwiękowe na których można było posłuchać najnowszych przebojów - cena 12zł. Skrzeczało to ale się słuchało. Podobnie jak listę przebojów Rozgłośni Harcerskiej nadawanej w niedzielę o godz.9. Był Zorro, Robin Hood, Wilhelm Tell, Robiło się kusze z gumy kauczukowej kupowanej w CSH. Hulajnogi z deski i zamiast kół łożyska dużych rozmiarow, czym bardziej rozklekotane tym lepsze bo głośniej jazgotały. Tylko nie bardzo było gdzie jeździć bo większość ulic na Ochocie była wybrukowana a po asfalcie na plebanii.. ksiądz gonił. :lol: Długo można by pisać.
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Wszystko się zgadza,Kolego TELEWIZOREK 52.
Ja jestem z nad morza,ale te klimaty obejmowały cały kraj.
Wszystkie sprawy, o których Kolega pisze, dobrze znam.
Tu mamy pagórkowaty krajobraz,to się robiło z kółek od wózków dziecięcych,
wtedy były stalowe,nie znali jeszcze wtedy plastikowych.
Ramę się zrobiło z krzyżaków z desek, przednia oś się skręcała nogami
i był gokart, jak się patrzy i nawet, jak się nie patrzało:-)
Pamiętam radio starego regena,z którego kapał elektrolit przez dziurkę
w mokrym elektrolicie i który próbowaliśmy "naprawić" we trzech w podstawówce
jeszcze i gdzie mnie pokopało anodowe na gnieździe głośnika dodatkowego,
wyprowadzonym, a jakże z uzwojenia pierwotnego transformatora głośnikowego.
Pleców nie było,gniazd było kilka z tyłu i szukało się, gdzie jest gramofonowe,
co by wzmacniacz zaburczał.No i oberwało się od ok.350V stałego napięcia anodowego.
Potem był wspólnie z kolegą generator w.cz. na lampie EBL21.Jakoś za bardzo nie chciał
generować,ale nasza pracowitość została doceniona na zajęciach technicznych.
Dużo można by pisać, co było potem.
Przeskakując do lat 1970tych: w akademiku miałem kupiony na lokalnym pchlim targu w
grodzie Przemysława wielki pionowy Tefag Superior,który odpaliłem i z którego byłem
wtedy bardzo dumny.Był na wielkich lampach kołkowych.Padnięta była RENS1254 dioda-tetroda.
Musiałem przerobić na RENS1284 plus jakąś malutką diodę DOG 6x,niestety wtedy nie miałem
dużego wyboru, a 1254 już wtedy była trudna do zdobycia.Mieszanie było w tym radiu na heksodzie
RENS1234 wg internetu.Ja pamiętam,że tam były 1224 jako mieszacz i 1234 jako wzmacniacz
p.c.z regulowany i że zamiana tych lamp miejscami uniemożliwiała odbiór.
Nie upieram się jednak przy tym.Może ktoś z Kolegów ma więcej doświadczenia z tymi lampami?
Radio było z roku 1934 wg GF-GF.
Drugą usterką było zablokowanie rolki napędu obrotowej bębnowej skali.Rolka była z tzw."szajsmetalu",
czyli stopu cynku.Po wyjęciu chassis okazało się,że przyczyną był wyciek z dziurawego mokrego
kondensatora elektrolitycznego,blisko niej usadowionego.Miałem szczęście,że biały proszek korozyjny
nie rozsadził tej rolki,obracającej się na stalowej ośce.Po pracowitym skrobaniu szpilką rolkę udało się
uruchomić.
Kupiłem wtedy jeszcze na jarmarku prosty audion Telefunkena, też na lampach kołkowych 4-voltowych,
ale niestety nie mogłem go wtedy naprawić i musiałem rozebrać,czego dotąd żałuję,a to już ponad 40 lat.
Miał zwarcie na agregacie powietrznym,bo łożysko nie było smarowane i się po prostu wyrobiło
bardzo znacznie.Agregat był wielgachny i nietypowy już wtedy.
Życzę Kolegom jak najwięcej odbiorników z lat 1930tych do odbudowy.
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

Te radia ktore teraz są w cenie w polowie lat 60' były w każdym domu, w kazdej piwnicy. I nie mówie o radiach typu pionierek czy podobnych i nowszych tylko o radiach na lampach kołkowych, metalowych, przedwojennych. Z kolegą mielismy tego dziesiatki. A ile tego poszło na smietnik ?. Gdyby się to zachowało do obecnych czasów to byłby niezgorszy majątek. Tyle tylko ze kto w tamtych czasach o tym myślał jak to było na wyciagniecie reki ?
ODPOWIEDZ