Na wejście podałem sygnał sinusoidalny 1 kHz / 1 Vpp.
Żółty przebieg - pomiar za C4L
Fioletowy przebieg - pomiar na wyjściu regulatora obciążonego przez wejście wzmacniacza.
Pozdrawiam
Jurek
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
I całe szczęście, ponieważ gdyby miał mniejsze to miałbym problem przy tej konstrukcji wzmacniacza.Widzę że twój regulator barwy ma tłumienie prawie 23dB (22,88)
I przypominają, ale przed skrajnymi położeniami potencjometrów.Nie podobają mi się przebiegi prostokąta...
Szkoda, gdyż ciekawiły mnie położenia potencjometrów, przy których wygląd przebiegu prostokątnego byłby najbardziej zbliżony do tego występującego na wyjściu generatora sygnałowego.Jurek O pisze: ↑czw, 26 marca 2020, 11:43I całe szczęście, ponieważ gdyby miał mniejsze to miałbym problem przy tej konstrukcji wzmacniacza.Widzę że twój regulator barwy ma tłumienie prawie 23dB (22,88)I przypominają, ale przed skrajnymi położeniami potencjometrów.Nie podobają mi się przebiegi prostokąta, przynajmniej te 1000Hz powinno przypominać prostokąt
Wiesław, w tych klockach już nic nie kopię, a jakiekolwiek pomiary właśnie mi zbrzydły, przynajmniej na miesiąc![]()
W przypadku wzmacniacza na półprzewodnikach sprawa byłaby oczywista - układy półprzewodnikowe wykazują najniższy poziom zniekształceń oraz najwyższy odstęp sygnału od szumu, pracując z największą możliwą do uzyskania nieprzesterowaną amplitudą. W ich przypadku zanim zaczniemy sygnał ze źródła (o wartości skutecznej napięcia od 0,2 do 2 V) tłumić pasywnym regulatorem barwy, warto go wzmocnić do poziomu ok. 10 V (poziom optymalny dla większości wzmacniaczy operacyjnych). Zauważ, że w odbiornikach radiowych i telewizyjnych przed filtrowaniem sygnału w torze p.cz. jest on wcześniej wzmacniany przez wzmacniacz w.cz. (znajdujący się przed mieszaczem), a jego wzmocnienie do nawet średniego poziomu sygnału z anteny jest utrzymywane na wysokim poziomie, by uniknąć wzrostu szumów ("śniegu" na ekranie lub szumu w głośniku) - nad wzmocnieniem toru czuwa układ ARW, z tzw. opóźnionym progiem zadziałania dla zmniejszania wzmocnienie samego wzmacniacza w.cz. przy większym sygnale.Jurek O pisze: ↑czw, 26 marca 2020, 11:43 Zastanawiam się jeszcze nad jedną rzeczą, gdyby lampa była za regulatorem a nie przed jak w tym przypadku, wówczas regulator pracowałby przy bardzo niskich napięciach. I teraz pytanie co jest bardziej korzystne? Jak regulator pracuje z wyższymi poziomami napięć, niższymi, czy nie ma to większego znaczenia?
Ja proponowałem Koledze pomiary samej części z reg barwy - czyli od wejścia do tego miejsca co wchodzi na stopień mocy - widać co wnosi/ "psuje" korekta i osobno sam stopień mocy.Marek7HBV pisze: ↑czw, 26 marca 2020, 17:26 Pomiary sygnałem prostokątnym toru z regulatorami barwy są bezcelowe,ponieważ uwypuklenie wyższych częstotliwości powoduje nadmierne przerysowanie obrazu i nie wiadomo czy to generator marny,czy stopień mocy ma transformator słaby,albo USZ nie prawidłowe.Raczej spodziewałbym się zniekształceń prostego stopnia triodowego zwiększonych o 20dB.Natomiast ciekawszy byłby obraz działania samej końcówki mocy dla połowy mocy maksymalnej dla częstotliwości typowych tj:50/1000/10000-ekstremalnie skrajne mogą jedynie świadczyć o cenie transformatora
.
![]()
Nooo, Panie Marku! Pan sugerujesz, że mój chiński generator jest do d...
Eeee, przecież to takie żarty tylkowtedy nikt Ci nie zarzuci złego sygnału wejściowego
Układ z pierwszego schematu ma stopnień wyjściowy w układzie ultralinear, w drugim pentody wyjściowe pracują w połączeniu triodowym, a więc potrzebują większej amplitudy sterującej i pewnie dlatego wartości rezystorów w stopniach sterujących zostały w nim zwiększone. Zwiększenie wartości rezystorów w stopniach sterujących może też skutkować spadkiem zniekształceń nieliniowych przy tej samej amplitudzie sygnału.Marek7HBV pisze: ↑pt, 27 marca 2020, 21:31 Zwiększenie rezystancji dwukrotnie zwiększyło także wzmocnienie toru dwukrotnie{rezystory w anodach mogą być dobierane w dość szerokich granicach}.Oba układy różnią się zasadniczo;pierwszy to standard,drugi,ultralinear o zwiększonym zapotrzebowaniu na amplitudę sygnału sterującego i on w zasadzie powinien mieć większy rezystor (...)
Przyjrzyj się na dół schematu.Thereminator pisze: ↑pt, 27 marca 2020, 21:13 A dlaczego na pierwszym schemacie te rezystory są dodatkowo oznaczone gwiazdką? Tam jest odpowiedź.