Następny projekt PENTAGRAM
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Następny projekt PENTAGRAM
Tzn. mi bardziej chodziło o to że jak np. grasz koncert to w większości wypadków "akustycy" zbierają piec mikrofonem i miksują z resztą. Po prostu jestem ciekaw jak to będzie brzmiało bo wiem że mikrofon nigdy nie odda w 100% brzmienia wzmacniacza. W każdym bądź razie, najważniejsze że twórca i właściciel są zadowoleni
Pozdrawiam
Paweł F.
Pozdrawiam
Paweł F.
Wyciągam temat z przed 9 lat (ale ten czas zaiwania) bo z pewnych względów musiałem ten wzmacniacz wyciągnąć z lamusa. Nie wiem co mi strzeliło do głowy aby wsadzić w niego inwerter pod EL84. Już przerobiłem ten inwerter oraz zamontowałem mu kondensator 47p pomiędzy anody. Mam zamiar jeszcze kilka elementów w nim zmienić i wreszcie coś nagrać z testów. Niedługo coś wrzucę.
- slawekmod
- 1875...2499 postów
To się nazywa odświeżenie tematu 
Lubię czytać Twoje relacje więc czekam na ciąg dalszy.
Pozdrawiam.

Lubię czytać Twoje relacje więc czekam na ciąg dalszy.
Pozdrawiam.
Moje drugie hobby można zobaczyć tu http://forum.aerodesignworks.eu/
Jak ktoś pomoże Ci całkowicie bezinteresownie to zwyczajnie powiedz "dziękuję".
Nie takie trupy mam w szafie...
A tak przy okazji... będzie to chyba pierwszy wzmacniacz któremu pomierzę moc. W końcu trzeba będzie to zrobić
Ma on trafo według projektu z EP96, a więc według mnie błędnie zaprojektowane czyli daje Raa=6K dla 4Om oraz 3k dla 8Om. Podepnę obciążenie 15Om pod wyjście 8 i zobaczymy czy lepsze będzie Raa=3k czy 6k dla 2xEL34. Cały czas nurtuje mnie jaka jest różnica w mocy pomiędzy typowym 3k4 a 6k6 jakie występuje w niektórych transformatorach pod EL34. Pomiar ten będzie namiastką ze względu an niewielkie różnice w Raa.

W dniu dzisiejszym po zbudowaniu "formierki do elektrolitów" powróciłem do tego projektu. Przebudowałem go zmieniając topologię z szyny podpiętej do chassis poprzez nieizolowane wejście na typową obecnie dla mnie kombinacje szyny (preamp i inwerter) i gwiazdy (reszta układu). Oczywiście wymieniłem gniazdo wejściowe na izolowane. Zdjęcia wrzucę jutro jak zrobię.
No to zdjęcia "gwiazdy". Przeróbka była łatwa. W poniedziałek postaram się go odpalić. Może nawet pomierzę moc.
Ale wtopa... przerobiłem go i nie gra
Znaczy się gra ale cichuteńko. Weź i teraz znajdź przyczynę
Nie podoba mi się jego forma fizyczna i takie naćkanie na płytkach które pozbawia go łatwej serwisowalności. Mam ochotę go rozebrać i złożyć od nowa... niestety ale w garażu robi sie coraz chłodniej a ja nie mam tam ogrzewania... może będzie musiał poczekać do wiosny...

Wzmacniacz ten rozebrałem na części pierwsze i zastanawiam się co w niego wsadzić. Jako, że ma być to coś do rzucania gruzem i tylko na 4 stopniach bez wtórnika to pomyślałem o modowanym przez kolegę thn-technik Fallen Angelu (też nie sławnym) z tego wątku:
http://forum-trioda.pl/viewtopic.php?f= ... en#p338046
Czysty mi w nim niepotrzebny.
http://forum-trioda.pl/viewtopic.php?f= ... en#p338046
Czysty mi w nim niepotrzebny.
powracam do projektu Pentagram. Postanowiłem wymienić mu trafo zasilające na takie do współpracy tylko z lampą prostowniczą. W preampie będzie siedzieć modowane SLO z krzemowym wtórnikiem. Inwerter będzie na ECC85. To już postanowione.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Olej wtórnik. HR50, SL60 czy GTO robią dobrą robotę bez niego.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Może oleje a może nie to sie zobaczy. Na razie wymieniłem trafo zasilające oraz odprasowałem PCB zasilacza w dwóch egzemplarzach bo dostałem dwie kopie na kredowym od Sławka to zrobiłem hurtem.
- slawekmod
- 1875...2499 postów
Usuń dokladnie resztkin papieru pod wodą.
Moje drugie hobby można zobaczyć tu http://forum.aerodesignworks.eu/
-
- 625...1249 postów
To jakiś specjalny projekt PCB, symetryczne czy dwustronne 

pozdrawiam