Re: Regent 60_za wysokie napięcia Tr zasilającego

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
thrasher
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: thrasher »

Marek7HBV pisze: czw, 25 kwietnia 2019, 10:35 Pomysł Kol Kubafanta jest najprostszy w wykonaniu z metod bez ingerencji w sprzęt,a oto dowód :lol: tra.JPGA wszystkie te moce pozorne i sprawności i tak w tym przypadku nie mają znaczenia-Wystarczy transformatorek ze szrotu,a na upartego i do środka Regenta bym wcisnął :wink: .Natomiast dowinięcie uzwojenia pierwotnego powoduje nieodwracalne zmiany,co w zabytku może się nie podobać.Tak jak wcześniej pisałem, te wzmacniacze miały działać w każdych warunkach i przede wszystkim tam gdzie lokalne napięcie sieci spadało nawet poniżej 200V.Kol Wipolow60 oferuje rozpiski uzwojeń regenta i trzeba się z nim skontaktować.Ale jeżeli dowinięcie skusi Kolegę Thrashera, można bez rozbierania rdzenia wykonać to.Potrzebne jest zapewne mniej niż 100 zwoi drutem 0,4-0,5 mm.wystarczy trochę ciepliwości i dość długi pokój :lol: [uzwojenie można wykonać z kilku kawałków-robiłem takie cuda :roll: ] P.S.Co do pomysłu Kol Painlusta,to jest najprostszy z możliwych i zastosowanie kilku rezystorów w samym żarzeniu[odwracalne!] aż się prosi o zastosowanie.A wyższym napięciem anodowym i siatki 2 nie warto się przejmować-no chyba że wzmacniacz trafi do kapeli hardmetalowej :wink: M.
Do środka za dużo już chyba nie wejdzie :) Przynajmniej nie bez dziurawienia ramy :wink:
Co do ingerencji w oryginalną konstrukcję to masz rację. Już o tym wcześniej pisałem.
Co do dowinięcia uzw pierw. przemyślę to jeszcze. Jak nie w tej to może w innych konstrukcjach wykorzystam o ile miejsca w pokoju wystarczy :D
Też podoba mi się pomysł Painlusta. Biorę go mocno pod uwagę, choć trafo zewnętrzne jest też kuszące bo to mniej lutowania :lol:
Jak już pisałem anodowe mi kompletnie nie przeszkadza. To U siatki 2 ( g2 ) jest za wysokie o około100V ( powinno być 410V a mam 508V ). JJ podaje max 450 dla g2. Jeśli nie zabije to lamp to tak bym nawet zostawił.
Wzmacniacz podpinam pod gitarę i dopalam go przesterem Marshalla. Preamp 40db na 3/4 i Volume końcówki na 1/2 - 3/4. Na wyjściu kolumna 16 Ohm 2x12" 100W. Zestaw w pełni sił wyrywał plomby z zębów i kruszył beton.
In Gain I Trust
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

thrasher pisze: pt, 26 kwietnia 2019, 00:21
Jak już pisałem anodowe mi kompletnie nie przeszkadza. To U siatki 2 ( g2 ) jest za wysokie o około100V ( powinno być 410V a mam 508V ). JJ podaje max 450 dla g2. Jeśli nie zabije to lamp to tak bym nawet zostawił.
Napięcie zasilające na schemacie wzmacniacza mocy podawane są z reguły w dwóch stanach tj. w spoczynku i z pełnym wysterowaniem mocy,dotyczy to także lamp mocy.W Regencie jest marny zasilacz,który przy wysterowaniu wzmacniacza obniża napięcie zasilające.Tak że wypada zrobić test:dać czadu i obserwować napięcie w punkcie gdzie jest to 500V.Jeżeli będzie spadać do 460 V-NO TO NIE MA SPRAWY.Natomiast rozumiem zaniepokojenie Kolegi wyższym napięciem żarzenia-może ono skrócić czas użytkowania drogich lamp[w czasie świetności tego wzmacniacza średnia pensja wynosiła ok 3500 zł,a cena ECC83-23 zł i EL34-66 zł,oczywiście produkcji POLAM/RFT/TESLA.Za dulary to więcej :roll: .Ale nawet wśród zawodowców było niewielu,którzy uważali że te za dulary cieplej brzmią :lol: ]Co do pytania o podłączenie uziemienia,to bezwarunkowo winno być wykonane od bolca w gnieżdzie do przeznaczonego do tego punktu masy[każdy profesjonalny wzmacniacz go ma].Ważne jest też podłączenie przewodów zasilających,fazowego i zerowego.Ma to wpływ na zakłócenia i przydzwięki,tak dokuczliwe dla gitarzystów.M.PS. A ta kolumna to chyba 6 omów?
Awatar użytkownika
thrasher
75...99 postów
75...99 postów

Marek7HBV pisze: pt, 26 kwietnia 2019, 12:40
thrasher pisze: pt, 26 kwietnia 2019, 00:21
Napięcie zasilające na schemacie wzmacniacza mocy podawane są z reguły w dwóch stanach tj. w spoczynku i z pełnym wysterowaniem mocy,dotyczy to także lamp mocy.W Regencie jest marny zasilacz,który przy wysterowaniu wzmacniacza obniża napięcie zasilające.
Dokładnie to samo wspomniał mi już kolega Painlust. Nie wiedziałem tego. Dzięki wam jestem mądrzejszy o kolejną kawałek układanki. Dzięki!!!
Marek7HBV pisze: pt, 26 kwietnia 2019, 12:40 Tak że wypada zrobić test:dać czadu i obserwować napięcie w punkcie gdzie jest to 500V.Jeżeli będzie spadać do 460 V-NO TO NIE MA SPRAWY.
Próbowałem już podczas naprawy wzmacniacza zrobić pomiary pod obciążeniem, ale po dotknięciu moim tanim multimetrem ( DT9208a ) tylko do masy ( obudowy ) minusa miernika rozkręcony na 3/4 wzmacniacz b.głośno zareagował trzaskami i dałem sobie spokój. Podepnę miernik w ten weekend na wyłączonym wzmacniaczu i dopiero włączę wzmacniacz ( poszukam jeszcze w domu starego miernika wychyłowego Sdiełano w CCCP żeby łatwiej odczytać moment siadania napięcia ).
Marek7HBV pisze: pt, 26 kwietnia 2019, 12:40 Natomiast rozumiem zaniepokojenie Kolegi wyższym napięciem żarzenia-może ono skrócić czas użytkowania drogich lamp[w czasie świetności tego wzmacniacza średnia pensja wynosiła ok 3500 zł,a cena ECC83-23 zł i EL34-66 zł,oczywiście produkcji POLAM/RFT/TESLA.Za dulary to więcej :roll: .Ale nawet wśród zawodowców było niewielu,którzy uważali że te za dulary cieplej brzmią :lol: ]
Dokładnie. Nie chcę ich zbyt szybko zajechać. Miałem oryginalne Telefunkeny EL34 na koncówce i ECC83 z jakimś logo jak odwrócone U z nóżkami na dole. Niestety jedna EL34 świeciła jak żarówka i nie mogłem tego skorygować, dopóki nie wymieniłem kilku kondensatorów, wstawiłem nowe JJ i nie ustawiłem na nowo Biasu. Oryginalne Telefunkeny jadą dzisiaj dzięki uprzejmości kolegi z triody na testy do niego.
Marek7HBV pisze: pt, 26 kwietnia 2019, 12:40 Co do pytania o podłączenie uziemienia,to bezwarunkowo winno być wykonane od bolca w gnieżdzie do przeznaczonego do tego punktu masy[każdy profesjonalny wzmacniacz go ma].Ważne jest też podłączenie przewodów zasilających,fazowego i zerowego.Ma to wpływ na zakłócenia i przydzwięki,tak dokuczliwe dla gitarzystów.M.PS.
Wzmacniacz jest przeze mnie uziemiony przewodem 3 żyłowym już od lat. Musiałbym tylko sprawdzić czy fazowy i zerowy nie są zamienione. Ale w tej chwili prawie nie buczy więc nie wiem czy jest sens ( przy skręconym na 0 buczy lekko dopiero kiedy przyłożę b.blisko ucho do kolumny, a z rozkręconym zaczyna lekko buczeć z preampem na max i sumą od 3/4 do max. Z podpiętą gitarą bezpośrednio na preamp nie buczy wcale, jedynie szumi trochę jak przystało na lampę od poziomów jak wyżej ) .
Moje pytane dotyczyło opcji z małym transformatorkiem wpiętym pomiędzy gniazdo 230V a wzmacniacz jaką zaproponował kolega Kubafant, ale to już mi wyjaśnił. Dzięki jednak za czujność i zwrócenie na to uwagi, bo faktycznie wiele początkujących osób tego nie wie.
Marek7HBV pisze: pt, 26 kwietnia 2019, 12:40 A ta kolumna to chyba 6 omów?
W kolumnie są 2 gitarowe głośniki 8ohm/100W spięte w szereg. Stąd te 16ohm. Kolumnę wpinam tylko w jedno z wyjść Gł 12ohm. Tak wiem że Regent napędza dwie kolumny po 12ohm każda co daje w sumie obciążenie Tr Gł 6ohm ( równolegle ). Ale oryginalne RTF-y były kiedyś nieosiągalne ( w dobie przed internetem ). Z dwojga wolałem zmniejszyć trochę moc wyjściową większą impedancją kolumny niż obciążać Tr. Gł wpinając na każde z wyjść osobno po 8ohm.
In Gain I Trust
Awatar użytkownika
thrasher
75...99 postów
75...99 postów

Bardzo wszystkim kolegom dziękuję za tak duże zainteresowanie i zaangażowanie w tak prozaiczny pewnie dla was problem. Dla wielu początkujących z brakami w wiedzy ( takich jak Ja ), wasza pomoc to b.cenne źródło informacji. Wolę 3 razy zapytać doświadczonych kolegów, zamiast robić coś po omacku. Tym bardziej jeśli błąd może oznaczać straty... Dzięki za wyrozumiałość i cierpliwość dla nowicjusza.
Myślę że temat został już wyczerpany. Jestem mądrzejszy o wasze rady, pozostało je wprowadzić w życie. Jeśli ktoś jednak chciałby dodać coś nowego w tym temacie, będę bardzo wdzięczny.
In Gain I Trust
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Przy obciążeniu 16 omowym nie warto robić testu spadku napięcia zasilającego i zostaje praktycznie pomysł Kol Kubafanta[dodatkowy transformatorek-jego podłączenie miałem na myśli pisząc prawidłowym podłączeniu mas,fazy i zera].M.
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

thrasher pisze: pt, 26 kwietnia 2019, 00:21 Na wyjściu kolumna 16 Ohm 2x12" 100W. Zestaw w pełni sił wyrywał plomby z zębów i kruszył beton.
:lol: A poważnie.Przy pełnym wysterowaniu na obciążeniu 16 omów napięcie zasilające stopień mocy nie spada do bezpiecznego poziomu dla siatki drugiej i może dojść do jej uszkodzenia-patrz kapela hardmetalowa :shock: M.
Awatar użytkownika
thrasher
75...99 postów
75...99 postów

Dzięki Marku!
Wszystkie rozruchowe pomiary napięć wykonywałem z jednym głośnikiem 8ohm/100W podłączonym do jednego z wyjść gł. Przedwzmacniacz i suma ustawione na 0. Natomiast do grania używam kolumny gitarowej 2x12"/100W stereo 2x8ohm, albo mono 1x4ohm lub 1x16ohm.
Jak wiesz na wyjściu wzmacniacza są 2 gniazda głośnikowe po 12ohm połączone z trafo. gł. równolegle. Czyli gdybym podłączał 2 kolumny 12ohm każda, tr.głośnikowy obciążony byłby zgodnie ze sztuką impedancją 6ohm. Z oczywistych względów nie mam głośników o odpowiedniej impedancji. Mogę jedynie przestawić hebelek z 16ohm na 4ohmy, lub użyć 2 głośników osobno ( stereo ) i wtedy mam 2x8ohm.
Czy sugerujesz że to ostatnie podłączenie do tego wzmacniacza będzie bardziej odpowiednie? 2x8ohm równolegle da 4ohm obciążenia tr. gł. Nie za mało?
In Gain I Trust
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

To nie jest tranzystor. Lampa nie lubi rozwarcia i za duzego obciazenia. Te trafo lepiej zniesie 8 czy 4 omy niz 16.
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

painlust pisze: pn, 29 kwietnia 2019, 05:13 To nie jest tranzystor. Lampa nie lubi rozwarcia i za duzego obciazenia. Te trafo lepiej zniesie 8 czy 4 omy niz 16.
Święta racja :roll: A teraz dylemat co zrobić?Przy grze w domu do wku... sąsiadów wystarczy niewielka część mocy Regenta,ale czasem trzeba dać przester z końcówki mocy.Czyli zostaje często stosowane rozwiązanie w postaci sztucznego obciążenia,w tym wypadku do kolumny 16 omowej równolegle
podłączyć rezystor 10 omów/40W.Oczywiście problem ze zbyt wysokim napięciem zasilania żarzenia trzeba rozwiązać!M.
Awatar użytkownika
thrasher
75...99 postów
75...99 postów

painlust pisze: pn, 29 kwietnia 2019, 05:13 To nie jest tranzystor. Lampa nie lubi rozwarcia i za duzego obciazenia. Te trafo lepiej zniesie 8 czy 4 omy niz 16.
I wszystko jasne. Pozostało zastosować.
Dzięki!
In Gain I Trust
ODPOWIEDZ