Standard zapisu schematów
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Standard zapisu schematów
Poddaję od dyskusję temat: jaki standard plików jest optymalny do przechowywania schematów urządzeń elektronicznych?
W rozważaniach warto uwzględnić następujące aspekty:
- wielkość pliku
- czytelność schematu
- dostępność narzędzi do zapisu i przegladania
- obsługa w różnych systemach operacyjnych
- możliwość oglądania przy pomocy przeglądarek internetowych.
Jeśli taki temat był już gdzieś obszerniej poruszony, proszę o odesłanie mnie tam, żeby nie nudzić czytelników (i nie zajmować cennego miejsca na dysku "triody" ;-)
Wojtek
W rozważaniach warto uwzględnić następujące aspekty:
- wielkość pliku
- czytelność schematu
- dostępność narzędzi do zapisu i przegladania
- obsługa w różnych systemach operacyjnych
- możliwość oglądania przy pomocy przeglądarek internetowych.
Jeśli taki temat był już gdzieś obszerniej poruszony, proszę o odesłanie mnie tam, żeby nie nudzić czytelników (i nie zajmować cennego miejsca na dysku "triody" ;-)
Wojtek
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Re: Standard zapisu schematów
Ja używam Eagle (http://www.cadsoft.de), jest pod Windows i Linuksa, a w razie czego zawsze schematy mogę wyeksportować do pliku obrazkowego. W razie czego służę biblioteką z symbolami sporej ilości lamp.wp pisze:Poddaję od dyskusję temat: jaki standard plików jest optymalny do przechowywania schematów urządzeń elektronicznych?
Wszytskie schematy na mojej stronie powstały w ten sposób.
Zainstalowałem program.
Wygląda na tak potężne narzędzie, że jego zastosowanie wyłącznie do rysowania schematów starych odbiorników porównać można z zastosowaniem komputera PC do dodawania liczb dwucyfrowych ;-)
Pewnie i nauka posługiwania się nim zajmie dłuższą chwilę. Czy mógłbyś podesłać lub tutaj umieścić jakiś przykład schematu w jego formacie? Spróbuję zastosować szkolenie typu LBE (Learning by Example).
Kontynuując temat standardu: jaki standard zapisu grafiki rastrowej dla schematów? PNG czy DJVU i dlaczego? A może jeszcze coś innego?
Wygląda na tak potężne narzędzie, że jego zastosowanie wyłącznie do rysowania schematów starych odbiorników porównać można z zastosowaniem komputera PC do dodawania liczb dwucyfrowych ;-)
Pewnie i nauka posługiwania się nim zajmie dłuższą chwilę. Czy mógłbyś podesłać lub tutaj umieścić jakiś przykład schematu w jego formacie? Spróbuję zastosować szkolenie typu LBE (Learning by Example).
Kontynuując temat standardu: jaki standard zapisu grafiki rastrowej dla schematów? PNG czy DJVU i dlaczego? A może jeszcze coś innego?
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Bo to jest cały kombajn dla elektroników, ale schematy też ma :) W pracy robię tym schematy blokowe - też się świetnie sprawdza.wp pisze:Zainstalowałem program.
W załączniku spakowane tar-em dwie biblioteki i schemat w Orzełkuwp pisze:Pewnie i nauka posługiwania się nim zajmie dłuższą chwilę. Czy mógłbyś podesłać lub tutaj umieścić jakiś przykład schematu w jego formacie? Spróbuję zastosować szkolenie typu LBE (Learning by Example).
Zdecydowanie PNG. Jest wystarczająco mały, a nie wymaga żadnych plugnów.wp pisze:Kontynuując temat standardu: jaki standard zapisu grafiki rastrowej dla schematów? PNG czy DJVU i dlaczego? A może jeszcze coś innego?
- Załączniki
-
- eagle.tar
- Siblioteki do Orzełka
- (28.17 KiB) Pobrany 215 razy
- gsmok
- 3125...6249 postów
- Kontakt:
schematy
Witam
Skorzystam z okazji i zadam pytanie podchwytliwe.
Wojtek
W jaki sposób Ty narysowałeś schematy na swojej stronie (mam na myśli Kącik Pioniera). Szczerze mówiąc styl tych schematów bardzo mi się podoba (korzystam z Protela i tam biblioteka pod względem wizualnym zupełnie się nie umywa do tego co prezentujesz na Twojej stronie)
Skorzystam z okazji i zadam pytanie podchwytliwe.
Wojtek
W jaki sposób Ty narysowałeś schematy na swojej stronie (mam na myśli Kącik Pioniera). Szczerze mówiąc styl tych schematów bardzo mi się podoba (korzystam z Protela i tam biblioteka pod względem wizualnym zupełnie się nie umywa do tego co prezentujesz na Twojej stronie)
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Re:
Przepraszam za odgrzewanie sprawy, alle napadła mnie chęć namalowania kilku schematów. Ściągnąłem sobie Eagle'a (EAGLE Light Edition - darmową uproszczona wersję) i próbuję z nim walczyć - ale nie wiem co trzeba zrobić z tymi bibliotekami - chcą się rozpakowywać w Rar'ze - może trzeba je jakoś (ale jak??) zaimportować.tszczesn pisze: W załączniku spakowane tar-em dwie biblioteki i schemat w Orzełku
A może są inne ważne szczegóły, których nie zauważyłem ....
Biblioteki po rozpakowaniu mają postać xxxxx.lbr. Importować nie trzeba, wystarczy na zasadzie kopiuj-wklej wrzucić je do katalogu Eagle / Lbr. Taka zazwyczaj jest domyślna ścieżka. Niezależnie czy pod Windowsem czy Linuxem
-
- 625...1249 postów
No tak, tylko że po otworzeniu WinRarem jest plik bez rozszerzenia. Zmieniłem na rozszerzenie biblioteki, ale Eagle nie chce go odczytać. Poczekam, co powie tszczesn...
Jeśli autor paczki się nie pogniewa. to zamieszczam powyższe biblioteki przepakowane na ogólnie strawny format .zip 

- Załączniki
-
- eagle.zip
- (31.06 KiB) Pobrany 98 razy
Dzięki - jeszcze tylko opanuję technikę rysowania i pójdzie jak burza 

- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Zawsze mogę dać inne wersje bibliotek, spakowane czymkolwiek.Piotrek J. pisze:No tak, tylko że po otworzeniu WinRarem jest plik bez rozszerzenia. Zmieniłem na rozszerzenie biblioteki, ale Eagle nie chce go odczytać. Poczekam, co powie tszczesn...
-
- 25...49 postów
Czy darmowy Eagle nie ma czasem ograniczenia wymiarów płytki do 1dm2 ?? Jak chodzi o schematy to jest jakiekolwiek ograniczenie ?
a próbowaliście tego ? http://www.expresspcb.com/ExpressPCBHtm ... ftware.htm
dwa programy w jednym : do schematów i do płytek. Bardzo proste w obsłudze - nawet może za proste bo paru rzeczy brakuje...ale jeśli chodzi o schematy lampowe to myslę , że się nadaje - łatwo narysować lampy i dodać do biblioteki.
Natomiast ten do płytek dużo gorszy - wszystkie pady w elementach trzeba powiększać i brakuje kilku bajerów.....no ale jest totalnie za free
pozdr
a próbowaliście tego ? http://www.expresspcb.com/ExpressPCBHtm ... ftware.htm
dwa programy w jednym : do schematów i do płytek. Bardzo proste w obsłudze - nawet może za proste bo paru rzeczy brakuje...ale jeśli chodzi o schematy lampowe to myslę , że się nadaje - łatwo narysować lampy i dodać do biblioteki.
Natomiast ten do płytek dużo gorszy - wszystkie pady w elementach trzeba powiększać i brakuje kilku bajerów.....no ale jest totalnie za free
pozdr
bleeee...
ExpressPCB jest niezły jako program na początek. Później zaczyna brakowac bilbiotek, właściwości, itd... Poza tym niestety ExpressPCB nie jest za bardzo popularny.