Standard zapisu schematów

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

wp
75...99 postów
75...99 postów
Kontakt:

Standard zapisu schematów

Post autor: wp »

Poddaję od dyskusję temat: jaki standard plików jest optymalny do przechowywania schematów urządzeń elektronicznych?
W rozważaniach warto uwzględnić następujące aspekty:
- wielkość pliku
- czytelność schematu
- dostępność narzędzi do zapisu i przegladania
- obsługa w różnych systemach operacyjnych
- możliwość oglądania przy pomocy przeglądarek internetowych.
Jeśli taki temat był już gdzieś obszerniej poruszony, proszę o odesłanie mnie tam, żeby nie nudzić czytelników (i nie zajmować cennego miejsca na dysku "triody" ;-)

Wojtek
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Re: Standard zapisu schematów

Post autor: tszczesn »

wp pisze:Poddaję od dyskusję temat: jaki standard plików jest optymalny do przechowywania schematów urządzeń elektronicznych?
Ja używam Eagle (http://www.cadsoft.de), jest pod Windows i Linuksa, a w razie czego zawsze schematy mogę wyeksportować do pliku obrazkowego. W razie czego służę biblioteką z symbolami sporej ilości lamp.
Wszytskie schematy na mojej stronie powstały w ten sposób.
wp
75...99 postów
75...99 postów
Kontakt:

Aby ocenić, czy mogę się programem interesować, zadam pytanie z dziedziny finansów: ile on kosztuje ;-)

Wojtek
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

wp pisze:Aby ocenić, czy mogę się programem interesować, zadam pytanie z dziedziny finansów: ile on kosztuje ;-)
W zależności od zastosowania od $0 do $BIGNUM. Do celów rysowania schematów kosztuje on okrąglutkie 0.
wp
75...99 postów
75...99 postów
Kontakt:

Zainstalowałem program.
Wygląda na tak potężne narzędzie, że jego zastosowanie wyłącznie do rysowania schematów starych odbiorników porównać można z zastosowaniem komputera PC do dodawania liczb dwucyfrowych ;-)
Pewnie i nauka posługiwania się nim zajmie dłuższą chwilę. Czy mógłbyś podesłać lub tutaj umieścić jakiś przykład schematu w jego formacie? Spróbuję zastosować szkolenie typu LBE (Learning by Example).

Kontynuując temat standardu: jaki standard zapisu grafiki rastrowej dla schematów? PNG czy DJVU i dlaczego? A może jeszcze coś innego?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

wp pisze:Zainstalowałem program.
Wygląda na tak potężne narzędzie, że jego zastosowanie wyłącznie do rysowania schematów starych odbiorników porównać można z zastosowaniem komputera PC do dodawania liczb dwucyfrowych ;-)
Bo to jest cały kombajn dla elektroników, ale schematy też ma :) W pracy robię tym schematy blokowe - też się świetnie sprawdza.
wp pisze:Pewnie i nauka posługiwania się nim zajmie dłuższą chwilę. Czy mógłbyś podesłać lub tutaj umieścić jakiś przykład schematu w jego formacie? Spróbuję zastosować szkolenie typu LBE (Learning by Example).
W załączniku spakowane tar-em dwie biblioteki i schemat w Orzełku
wp pisze:Kontynuując temat standardu: jaki standard zapisu grafiki rastrowej dla schematów? PNG czy DJVU i dlaczego? A może jeszcze coś innego?
Zdecydowanie PNG. Jest wystarczająco mały, a nie wymaga żadnych plugnów.
Załączniki
eagle.tar
Siblioteki do Orzełka
(28.17 KiB) Pobrany 215 razy
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

schematy

Post autor: gsmok »

Witam
Skorzystam z okazji i zadam pytanie podchwytliwe.
Wojtek
W jaki sposób Ty narysowałeś schematy na swojej stronie (mam na myśli Kącik Pioniera). Szczerze mówiąc styl tych schematów bardzo mi się podoba (korzystam z Protela i tam biblioteka pod względem wizualnym zupełnie się nie umywa do tego co prezentujesz na Twojej stronie)
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Awatar użytkownika
spiga
375...499 postów
375...499 postów

Re:

Post autor: spiga »

tszczesn pisze: W załączniku spakowane tar-em dwie biblioteki i schemat w Orzełku
Przepraszam za odgrzewanie sprawy, alle napadła mnie chęć namalowania kilku schematów. Ściągnąłem sobie Eagle'a (EAGLE Light Edition - darmową uproszczona wersję) i próbuję z nim walczyć - ale nie wiem co trzeba zrobić z tymi bibliotekami - chcą się rozpakowywać w Rar'ze - może trzeba je jakoś (ale jak??) zaimportować.
A może są inne ważne szczegóły, których nie zauważyłem ....
wladl
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: wladl »

Biblioteki po rozpakowaniu mają postać xxxxx.lbr. Importować nie trzeba, wystarczy na zasadzie kopiuj-wklej wrzucić je do katalogu Eagle / Lbr. Taka zazwyczaj jest domyślna ścieżka. Niezależnie czy pod Windowsem czy Linuxem
Piotrek J.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Piotrek J. »

No tak, tylko że po otworzeniu WinRarem jest plik bez rozszerzenia. Zmieniłem na rozszerzenie biblioteki, ale Eagle nie chce go odczytać. Poczekam, co powie tszczesn...
wladl
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: wladl »

Jeśli autor paczki się nie pogniewa. to zamieszczam powyższe biblioteki przepakowane na ogólnie strawny format .zip :)
Załączniki
eagle.zip
(31.06 KiB) Pobrany 98 razy
Awatar użytkownika
spiga
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: spiga »

Dzięki - jeszcze tylko opanuję technikę rysowania i pójdzie jak burza :lol:
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Piotrek J. pisze:No tak, tylko że po otworzeniu WinRarem jest plik bez rozszerzenia. Zmieniłem na rozszerzenie biblioteki, ale Eagle nie chce go odczytać. Poczekam, co powie tszczesn...
Zawsze mogę dać inne wersje bibliotek, spakowane czymkolwiek.
kudłata zmora
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: kudłata zmora »

Czy darmowy Eagle nie ma czasem ograniczenia wymiarów płytki do 1dm2 ?? Jak chodzi o schematy to jest jakiekolwiek ograniczenie ?

a próbowaliście tego ? http://www.expresspcb.com/ExpressPCBHtm ... ftware.htm
dwa programy w jednym : do schematów i do płytek. Bardzo proste w obsłudze - nawet może za proste bo paru rzeczy brakuje...ale jeśli chodzi o schematy lampowe to myslę , że się nadaje - łatwo narysować lampy i dodać do biblioteki.
Natomiast ten do płytek dużo gorszy - wszystkie pady w elementach trzeba powiększać i brakuje kilku bajerów.....no ale jest totalnie za free
pozdr
bleeee...
Awatar użytkownika
rufio
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: rufio »

ExpressPCB jest niezły jako program na początek. Później zaczyna brakowac bilbiotek, właściwości, itd... Poza tym niestety ExpressPCB nie jest za bardzo popularny.
ODPOWIEDZ