Regulacja głośności we współczesnym wzmacniaczu.

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
szalony
moderator

Regulacja głośności we współczesnym wzmacniaczu.

Post autor: szalony »

Proszę wziąć pod uwagę że jestem w elektronice osobą bardzo początkującą, zwłaszcza że musiałem z przyczyn prozy życia odłożyć wiele swoich hobby na bok i chyba cofnąłem się w rozwoju, stąd też moje pytanie.

Zakupiłem sobie ostatnio do codziennego słuchania kiedy nie mam czasu wyciągać z szafy mojego nigdy nie skończonego wzmacniacza na 6V6 budżetowy wzmacniacz zintegrowany Yamaha A-S501. Jest to najzwyczajniejszy wzmacniacz stereo, tor sygnałowy wykonany jest na wzmacniaczach operacyjnych i elementach dyskretnych, końcówka to jedna na kanał para tranzystorów bipolarnych 2SC4467 / 2SA1694 firmy Sanken Electric. Tor sygnałowy nie różni się niczym od wzmacniacza z lat 80, poza sposobem regulacji głośności.

Na płycie przedniej znajduje się potencjometr firmy ALPS z silnikiem (płytka OPERATION_2). Myli się jednak ten, kto sądzi że przez potencjometr ten przechodzi sygnał audio, zwłaszcza że jest to potencjometr pojedynczy, a w każdym razie tak jest podłączony. Potencjometr ten włączony jest jako dzielnik pomiędzy masę a +5V i wystawiany przez niego sygnał 0-5V trafia do wejścia A/C procesora sterującego logiką wzmacniacza. Oprócz tego na płytkę z potencjometrem możemy wydać sygnały vol_down (silnik w lewo) i vol_up (silnik w prawo) celem sterowania głośnością z pilota. Sygnał z naszego "zadajnika" (napięcie) trafia na centralny procesor i "ginie" - jak rozumiem celem regulacji głośności (jak również niskie, wysokie, balans, loudness) procesor wydaje odpowiednie komendy układowi BD3473KS2 firmy Rohm Semiconductors który znajduje się w torze sygnałowym i wygląda na to że obsługuje przełączanie wejść/głośność/ barwę dźwięku. Niestety mój poziom elektroniki cyfrowej nie pozwala na zrozumienie do końca jak działa ten układ. Przedstawiony jest jako macierz wzmacniaczy operacyjnych - jak reguluje się ich wzmocnienie, czy tam jest jakaś macierz rezystorów wykonanych jako złącza półprzewodnikowe ? (jest to układ monolityczny). Czy to w ogóle jakiś rodzaj FPGA ? Rozumiem że nie zachodzi tam konwersja A/D-D/A przechodzącego sygnału.

Schemat (serwisówkę) wzmacniacza załączam jako link, ze względu na dużą wagę pliku: https://elektrotanya.com/yamaha_a-s501_ ... nload.html

Schemat IC: https://4donline.ihs.com/images/VipMast ... 7781-1.pdf
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Regulacja głośności we współczesnym wzmacniaczu.

Post autor: Marek7HBV »

Regulacje i przełączanie na poziomie analogowym odbywają się w IC402.Żadnych drabinek oporowych w regulacji nie zastosowano,a jedynie wzmacniacze o regulowanym wzmocnieniu.Tak że ten wzmacniacz można uznać za luksusowy komponent z mnóstwem wejść i wyjść analogowych i cyfrowych-po prostu kino domowe.Zastosowanie potencjometru z silnikiem wynika z ergonomii-łatwo i szybko można ustawić wielkość parametru.Drabinki oporowe stosuje się tylko w sprzęcie o najwyższych wymaganiach co do precyzji i minimalnych zniekształceniach.M.
Awatar użytkownika
szalony
moderator

Post autor: szalony »

To jest dla mnie mniej więcej zrozumiałel; zastanawiam się natomiast w jaki sposób IC402 realizuje fizycznie tą zmianę wzmocnienia.
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Wewnętrzna struktura IC402 jest na tyle skomplikowana że producent zamieszcza znacznie uproszczony opis składników.Sterowanie wszystkimi funkcjami analogowymi i przełącznikami odbywa się przez szeregową szynę danych,słowami 16 bit[w opisie scalaka są tabele kodów sterujących] z procesora.Natomiast przekształcenie tych kodów w konkretne zmiany parametrów analogowych następują prawdopodobnie w wyniku zamiany wartości cyfrowych na rezystancje w obwodach sprzężeń wzmacniaczy operacyjnych-czyli jakieś drabinki rezystorów tam są zastosowane.Nie jest to klasyczne zastosowanie dzielników oporowych wykonanych z niskoszumowych,precyzyjnych rezystorów,przełączanych pozłacanymi stykami-lecz scalona mikroelektronika w wielkiej skali integracji.Jakość i dokładność takiego rozwiązania zadowoli zapewne 99,9 procent słuchaczy muzyki.Ale jest zawsze ten jeden promil co uzna że to rozwiązanie budzetowe niegodne ich uszu-mają prawo wydawać swoje pieniądze na złote styki :D M.
Awatar użytkownika
czyt
375...499 postów
375...499 postów
Kontakt:

Post autor: czyt »

szalony pisze: wt, 25 grudnia 2018, 17:39 To jest dla mnie mniej więcej zrozumiałel; zastanawiam się natomiast w jaki sposób IC402 realizuje fizycznie tą zmianę wzmocnienia.
Zetknąłem się z dwoma sposobami: napięciem z potencjometru i impulsami z impulsatora np: przerywacz mechaniczny, układu foto dioda(-y, bo jeszcze kierunek kręcenia)), foto odbiornik. Na wyjściu dwa różne przebiegi Oba rozwiązania, finalnie sterują tranzystorem, blokiem itp, który realizuje funkcję rezystora regulowanego = potencjometru. Sterowanie napięciem - dziś zupełny standard.
"... UF21 - AGA-sekretarzyk", UY1N - mogę zaoferować PCL, PL500RFT, diody WN/lampowe, telewizyjne.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

Teraz to pewnie takie regulacje są robione cyfrowo wewnątrz scalaka, bo tak chyba najtaniej, ale kiedyś to było robione na zasadzie rozdziału prądów. Sygnał sterował prądem źródła prądowego w parze różnicowej, a stałe napięcie regulacji - bazami pary różnicowej. Wyjście - prąd kolektora jednego tranzystora pary różnicowej, w zależności od napięcia na bazach jest tam od 0 do 100% prądu sygnału.
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: chrzan49 »

No i kiedyś dawało się prosto naprawić a teraz na elektroszrot.Chyba zapędziliśmy się w tzw kozi róg.Yamaha jakoś nigdy mi słuchowo nie leżała.
Tomasz
Awatar użytkownika
czyt
375...499 postów
375...499 postów
Kontakt:

Post autor: czyt »

chrzan49 pisze: wt, 15 stycznia 2019, 17:52 No i kiedyś dawało się prosto naprawić a teraz na elektroszrot.Chyba zapędziliśmy się w tzw kozi róg.Yamaha jakoś nigdy mi słuchowo nie leżała.
Tomasz
&&

Te układy są trwalsze od potencjometrów. Przy impulsowanych, często wystarczy odkurzacz, jeśli zrobione niechlujnie. Sama idea, to regulowana rezystancja, czyli potencjometr elektroniczny w różnorakich wariacjach.
Zaczynam serwis takich sprzętów, od umycia z płynem do naczyń. Przy smd, problemem stają się rezystory brudu. Zresztą i dotknąć do tego jest przyjemniej, kiedy czyste. Z głową oczywiście.
"... UF21 - AGA-sekretarzyk", UY1N - mogę zaoferować PCL, PL500RFT, diody WN/lampowe, telewizyjne.
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Z wodą to bym bardzo uważał,są odpowiednie płyny-no chyba że ma być tylko czyste,a potem niech się dzieje co chce! M.
ODPOWIEDZ