Szyba kolorująca obraz do czarno-białego odbiornika
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Szyba kolorująca obraz do czarno-białego odbiornika
To, co pokazał Gsmok ma już większy sens, bo to naprawdę daje obraz kolorowy.
-
- 1250...1874 posty
http://publ.lib.ru/ARCHIVES/R/''Radio'' ... .html#1968
Można se ją zrobić lub przynajmniej zapoznać się z jej konstrukcją oraz koncepcją działania. Pasuje do każdego (!) czarno-białego TV. Powodzenia.
-
- 100...124 posty
Witam. Mam taką szybę, oryginalną. Kolory trochę wyblakły, bo to już kilkadziesiąt lat, ale faktycznie trzy barwy: niebieska, czerwona i zielona!
Dostałem ją dawno temu wraz z telewizorem Szmaragd (sprawnym), którego mam do tej pory. Aha, dookoła szyby jest taka jakby uszczelka zabezpieczająca, uchwyt do wieszania z żyłki.
Dostałem ją dawno temu wraz z telewizorem Szmaragd (sprawnym), którego mam do tej pory. Aha, dookoła szyby jest taka jakby uszczelka zabezpieczająca, uchwyt do wieszania z żyłki.
Zastanawiam się, na jakiej zasadzie działa ta wirująca tarcza dająca realny obraz kolorowy. Czy działanie (lub niedziałanie) tej przystawki zależy od zastosowanego systemu telewizji kolorowej? Czy przystawka ta działa też z czarno-białym telewizorem odbierającym sygnał czarno-biały (tak jak w latach 60. w Polsce) czy też jednak musi być emitowany sygnał w kolorze, żeby czarno-biały odbiornik mógł wyświetlić poszczególne obrazy (półobrazy) w odpowiedniej kolejności?
Tego typu przystawka była stosowana w latach 80. i 90. w kamerach wideo jako urządzenie "koloryzujące" obraz w czarno-białym wizjerze (system "True Finder" czy jakoś tak). Czytałem o tym w czasopiśmie "Serwis Elektroniki".
Tego typu przystawka była stosowana w latach 80. i 90. w kamerach wideo jako urządzenie "koloryzujące" obraz w czarno-białym wizjerze (system "True Finder" czy jakoś tak). Czytałem o tym w czasopiśmie "Serwis Elektroniki".
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Przystawka z wirująca tarczą była wymyślona jako system telewizji kolorowej, sygnał musiał być dostosowany - zawierać informacje synchronizujące dla silnika obracającego przysłony. System ten został zarzucony natychmiast po tym, jak opracowano kineskopy kolorowe, z kilkoma luminoforami, nigdy nie wyszedł poza stadium eksperymentów.