Szyba kolorująca obraz do czarno-białego odbiornika
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- daniel22
- 250...374 postów
- Kontakt:
Szyba kolorująca obraz do czarno-białego odbiornika
Był kiedyś taki wynalazek, sprzedawany podobno w ZURiT-ach - szyba w trzech kolorach, niebieska na górze, żółta w środku, z zielonym na dole. Ktoś z was spotkał się kiedyś, miał zdjęcie takiej szyby? Słucham opowieści o niej od lat, ale nigdy nie miałem okazji widzieć jej na żywo. Poniżej zdjęcie, niestety czarno-białe, odbiornika z taką szybą.
Re: Szyba kolorująca obraz do czarno-białego odbiornika
Witaj.
U mnie w domu była taka szyba.
Wiekszość czasu leżała w szafce - ja od czasu do czasu zakładałem ją sobie na TV Koral jak 'leciał' western.
Na ujęciach z krajobrazami efekt był fajny.
U mnie w domu była taka szyba.
Wiekszość czasu leżała w szafce - ja od czasu do czasu zakładałem ją sobie na TV Koral jak 'leciał' western.
Na ujęciach z krajobrazami efekt był fajny.
-
- 2500...3124 posty
U mnie tez takowa była. Ojciec kupił w komplecie razem z telewizorem "Aleś" 17"( na talony )w 1959 roku.
-
- 3125...6249 postów
Mieć nie miałem ale chodziłem po sąsiedzku do Hali Kopińskiej na Ochocie by obejrzeć western w "kolorze" i jak pamiętam szyby te były zawieszone głównie na Belwederach. Pamiętam takie troki na których była zawieszona ta szyba do tylnej ścianki. Tylko czy to była szyba ? Chyba nie.
- daniel22
- 250...374 postów
- Kontakt:
Ciekawi mnie właśnie, jaki był efekt takiego "koloryzowania". Można się domyślić, ale chciałbym zobaczyć na własne oczy
Niestety, ciężko taką trafić - nawet na portalach aukcyjnych nie widziałem nigdy takiej.

Przez mgłę pamiętam, że i u mnie była. Ale nie szyba jako szyba, bardziej gruba folia (?) lub podobne tworzywo, zakończona z obu stron kawałkiem sklejki, górną kładło się na obudowie TV, dolna zwisała obciążając "szybę".
-
- 6250...9374 posty
Swoją drogą, analogiczny patent był (jest?) stosowany w fotografii, szczególnie średnio i wielkoformatowej - jako filtry połówkowe. Tylko w fotografii chodziło radzenie sobie ze zbyt dużym kontrastem sceny i zbyt małą "rozpiętością tonalną" materiału światłoczułego...
-
- 625...1249 postów
Witam. Kolega z podwórka chwalił się , że w domu ma telewizor kolorowy, a było to na przełomie lat 50 i 60-tych ubiegłego wieku. Gnany ciekawością w końcu namówiłem go aby pokazał to cudo.Rzeczywiście było kolorowo, ale byłem rozczarowany faktem,że przed szklanym ekranem - chyba Belwedera , była szyba o kolorystyce, tak jak piszą koledzy. Co to był za materiał ?. Trudno powiedzieć . Byłem za młody , aby nad tym zastanawiać się. Poza tym jednym przypadkiem, więcej takich wynalazków nie widziałem.
Lech S.
Ta u mnie, to na 100% była szyba i to dość gruba. Wtedy wydawała mi się ciężka 
Zapewne identyczna jak na tym zdjęciu. Mocowana na sznurkach przewlekanych przez 2 otwory, na krawędzi była nasunięta elastyczna osłonka w kształcie litery "U" (dawała się zdjąć
).

Zapewne identyczna jak na tym zdjęciu. Mocowana na sznurkach przewlekanych przez 2 otwory, na krawędzi była nasunięta elastyczna osłonka w kształcie litery "U" (dawała się zdjąć

... u mnie była identyczna. Dokonała żywota w strychowym okienku.Locutus pisze: ↑pt, 2 lutego 2018, 14:13 Ta u mnie, to na 100% była szyba i to dość gruba. Wtedy wydawała mi się ciężka
Zapewne identyczna jak na tym zdjęciu. Mocowana na sznurkach przewlekanych przez 2 otwory, na krawędzi była nasunięta elastyczna osłonka w kształcie litery "U" (dawała się zdjąć).
Ciągle początkujący od kilkunastu lat.
- salicjonał
- 1250...1874 posty
Widziałem taką szybę u kogoś, wyglądało to durnowato i obraz był beznadziejny. Ja tego nie miałem.
Kalte Leim und warmen Nägel halten besser.
- akordeonista
- 500...624 posty
Podobny "wynalazek" widziałem w dzieciństwie u znajomych moich rodziców. Przed malutkim ekranem wielkiego telewizora "Leningrad" umieszczona była soczewka, składająca się z dwóch szyb. Jedna płaska. zwrócona do ekranu - a druga wypukła, taka jak szyba w zegarze stojącym. Połączone były ze sobą na krawędziach, uszczelnione gumowym, wąskim pierścieniem i oprawione w metalową, okrągłą ramkę o przekroju "V". W płaskiej powierzchni, blisko brzegu był mały otwór, przez który nalewało się wody destylowanej.
O ile pamiętam, efekt był całkiem niezły, chociaż przy patrzeniu nieco w bok od osi ekranu widać było spore zniekształcenia. Potrzeba jest matką wynalazków...
.
O ile pamiętam, efekt był całkiem niezły, chociaż przy patrzeniu nieco w bok od osi ekranu widać było spore zniekształcenia. Potrzeba jest matką wynalazków...

Wszystkie szczelne złącza przeciekają a każda rura po skróceniu jest za krótka - trzecie prawo Murphy'ego.
- gsmok
- 3125...6249 postów
- Kontakt:
Tutaj jest artykuł wyjaśniający zasadę "trzykolorowej szybki"Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
-
- 2500...3124 posty
I ten wynalazek był stosowany jeszcze nie tak dawno w projektorach tylnych TV. Trzy kolorowe kineskopy RGB o przekatnej około 5" a przed każdym z nich soczewki o srednicy okolo 12cm wypelnione olejem skierowane na lustro z którego odbicie było kierowane na przedni matowy z tworzywa o duzym przekroju ekran. Po zdjeciu lustra mozna było ogladac projekcje prawie na calym suficie mieszkaniaakordeonista pisze: ↑pt, 2 lutego 2018, 17:42 Podobny "wynalazek" widziałem w dzieciństwie u znajomych moich rodziców. Przed malutkim ekranem wielkiego telewizora "Leningrad" umieszczona była soczewka, składająca się z dwóch szyb. Jedna płaska. zwrócona do ekranu - a druga wypukła, taka jak szyba w zegarze stojącym. Połączone były ze sobą na krawędziach, uszczelnione gumowym, wąskim pierścieniem i oprawione w metalową, okrągłą ramkę o przekroju "V". W płaskiej powierzchni, blisko brzegu był mały otwór, przez który nalewało się wody destylowanej.
O ile pamiętam, efekt był całkiem niezły, chociaż przy patrzeniu nieco w bok od osi ekranu widać było spore zniekształcenia. Potrzeba jest matką wynalazków....