Streamer iEAST AudioCast M5 - pomiary parametrów

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Streamer iEAST AudioCast M5 - pomiary parametrów

Post autor: Romekd »

Witam.
Odtwarzacz sieciowy AudioCast firmy iEAST, to tani (w kraju producenta można go zakupić za ok. 27 dolarów, z darmową przesyłką do Polski; na znanym portalu aukcyjnym kosztuje nieco drożej, ale za to sprzedawca daje nam na niego 24 miesiące gwarancji...) odtwarzacz sieciowy, który oferuje użytkownikowi odtwarzanie muzyki z popularnych serwisów streamingowych, jak Tidal, Spotify itp., oraz muzyki z plików MP3 i WAV z domowych komputerów lub serwera DLNA. Można na nim również słuchać internetowych stacji radiowych. Ma on postać małego plastykowego krążka o średnicy 5,5 cm i wysokości 2 cm, zasilany jest napięciem 5 V (przez kabel z wtykiem micro USB), a sygnał audio można pobierać z gniazda mini-Jack (3,5 mm; sygnał wyjściowy ma wartość ok. 1V rms). Komunikacja z domową siecią odbywa się przez WiFi, a urządzenie sterowane jest przez specjalną aplikację, którą można zainstalować na tablecie lub smartfonie. Z opisem urządzenia można się zapoznać na stronie: http://forum.mp3store.pl/topic/146513-r ... iocast-m5/ , a wnętrze można obejrzeć klikając na link: www.cnx-software.com/2016/01/11/audioca ... m-support/ .
Parametry urządzenia pozytywnie mnie zaskoczyły. Zniekształcenia nieliniowe i "śmieci" miały dość niski poziom (dużo niższy niż w odtwarzaczu ARGON, opisanym przeze mnie w wątku: viewtopic.php?f=14&t=33892 )

Przy częstotliwości 30 Hz (MP3/192 kB):
THD_30Hz_MP3_192kB.png
-
przy częstotliwości 1 kHz (MP3/192 kB):
THD_1kHz_MP3_192kHz.png
-
przy 10 kHz (MP3/192 kB):
THD_10kHz_MP3_192kB.png
-
i przy 20 kHz (MP3/192 kB):
THD_20kHz_MP3_192kB.png
THD_20kHz_MP3_192kB_2.png
-
Pasmo przenoszenia wypadło nienajgorzej (lepiej niż w radiofonii FM):
Pasmo przenoszenia dla bialego szumu.png
-
Odstęp sygnału od szumu (dla pliku MP3 z ciszą) wynosił ok. 100 dB:
Plik_MP3_cisza.png
-
Po ściszeniu muzyki poziom ciszy osiągał (w stosunku do maksymalnego sygnału) ok. -110 dB:
Plik_MP3_cisza_MUTE.png
-
Zaskoczył mnie też niski poziom zniekształceń harmonicznych przy odtwarzaniu pliku WAV z sygnałem 1 kHz o poziomie 0 dBFS
(proszę porównać go z poziomem harmonicznych wprowadzanych przez odtwarzacz ARGON: download/file.php?id=73801&mode=view )
THD_1kHz_wav.png
-
Niestety, urządzenie nie odtwarza żadnych plików zapisanych w formacie FLAC... :(

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
jackie01
250...374 postów
250...374 postów

Re: Streamer iEAST AudioCast M5 - pomiary parametrów

Post autor: jackie01 »

Dziękuję Romku za podzielenie się wynikami pomiarów. To maleństwo wydaje się być znakomitą alternatywą dla dużo droższych i jak pokazują pomiary, wcale nie lepszych odtwarzaczy strumieniowych ☺
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Witam.
jackie01 pisze: śr, 24 stycznia 2018, 01:24 To maleństwo wydaje się być znakomitą alternatywą dla dużo droższych i jak pokazują pomiary, wcale nie lepszych odtwarzaczy strumieniowych ☺
Też doszedłem do podobnych wniosków i dlatego planuję zamówić taki odtwarzacz dla siebie (tamten był pożyczony do testów). Mam kilka pomysłów na jego wykorzystanie, np. zastanawiam się czy po zakupie nie wrzucić go do środka starego "Radmora 5102", którego jakiś czas temu kupiłem ze zmasakrowana głowicą UKF, pośrednią FM i dekoderem stereo... Po modyfikacji byłby to Radmor odbierający dosłownie wszystko, sterowany zdalnie ze smartfona (pewnie są tacy, którzy uznaliby to za okropną profanację... :wink: ).

Pozdrawiam
Romek
jackie01
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: jackie01 »

Wpadłem na dość podobny pomysł adaptacji tego streamera do wnętrza wzmacniacza. Pytanie tylko - czy stalowa obudowa skutecznie nie zaekranuje sygnału wi-fi?
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Metalowa obudowa faktycznie może dobrze ekranować sygnał WiFi. W środku krążka AudioCast jest antena i miniaturowe gniazdo, więc antenę można byłoby wystawić na zewnątrz wzmacniacza (tak jak robią to znane firmy). Przetwornik OPPO Sonica wygląda jakby jego obudowa w całości została wykonana z grubego szczotkowanego aluminium (bez otworów), jednak w rzeczywistości fragment lewego boku wykonany został z tworzywa sztucznego, pod którym ukryte są anteny Wi-Fi i Bluetooth, więc w nim inaczej rozwiązano ten problem. Z umieszczeniem odbiornika AudioCast w Radmorze (lub zabytkowym radiu lampowym; to dopiero byłaby profanacja :wink: ) nie będę miał problemu, gdyż boki i góra są w nim zrobione z płyty wiórowej... :wink:
Nie wspomniałem o tym wcześniej, ale AudioCast M-5 można sterować również bezpośrednio przez WiFi telefonu komórkowego, mającego bezpośredni dostęp do Internetu (niepotrzebna jest wówczas domowa sieć), więc można go używać np. w samochodzie, w pracy lub gdziekolwiek gdzie telefon ma zasięg.

Pozdrawiam
Romek
faktus
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: faktus »

Witam.
Zastosowanie odtwarzacza AudioCast, w proponowanej formie jako modernizację Radmora, dlaczego nie. Pomyśleć jak zareagowali by audiofile, gdyby tak mogli posłuchać tego sprzętu, nie będąc świadomi wprowadzonej modyfikacji... Bezcenne :lol: . Moim zdaniem warto by ten projekt zrealizować, wszak Radmor był w przeszłości uważany za nowoczesny sprzęt, jak na epokę, w której był produkowany. Z wyników pomiarów widać, że parametry tego urządzenia nie zostały wzięte z przysłowiowego sufitu. Kolego Romku naprawdę wielki szacunek za wykonaną pracę.
Pozdrawiam.
" Nigdy się nie tłumacz-przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą i nigdy nie mów prawdy ludziom, którzy na nią nie zasługują "
Mark Twain
ODPOWIEDZ