Odtwarzacz sieciowy AudioCast firmy iEAST, to tani (w kraju producenta można go zakupić za ok. 27 dolarów, z darmową przesyłką do Polski; na znanym portalu aukcyjnym kosztuje nieco drożej, ale za to sprzedawca daje nam na niego 24 miesiące gwarancji...) odtwarzacz sieciowy, który oferuje użytkownikowi odtwarzanie muzyki z popularnych serwisów streamingowych, jak Tidal, Spotify itp., oraz muzyki z plików MP3 i WAV z domowych komputerów lub serwera DLNA. Można na nim również słuchać internetowych stacji radiowych. Ma on postać małego plastykowego krążka o średnicy 5,5 cm i wysokości 2 cm, zasilany jest napięciem 5 V (przez kabel z wtykiem micro USB), a sygnał audio można pobierać z gniazda mini-Jack (3,5 mm; sygnał wyjściowy ma wartość ok. 1V rms). Komunikacja z domową siecią odbywa się przez WiFi, a urządzenie sterowane jest przez specjalną aplikację, którą można zainstalować na tablecie lub smartfonie. Z opisem urządzenia można się zapoznać na stronie: http://forum.mp3store.pl/topic/146513-r ... iocast-m5/ , a wnętrze można obejrzeć klikając na link: www.cnx-software.com/2016/01/11/audioca ... m-support/ .
Parametry urządzenia pozytywnie mnie zaskoczyły. Zniekształcenia nieliniowe i "śmieci" miały dość niski poziom (dużo niższy niż w odtwarzaczu ARGON, opisanym przeze mnie w wątku: viewtopic.php?f=14&t=33892 )
Przy częstotliwości 30 Hz (MP3/192 kB):
-
przy częstotliwości 1 kHz (MP3/192 kB):
-
przy 10 kHz (MP3/192 kB):
-
i przy 20 kHz (MP3/192 kB):
-
Pasmo przenoszenia wypadło nienajgorzej (lepiej niż w radiofonii FM):
-
Odstęp sygnału od szumu (dla pliku MP3 z ciszą) wynosił ok. 100 dB:
-
Po ściszeniu muzyki poziom ciszy osiągał (w stosunku do maksymalnego sygnału) ok. -110 dB:
-
Zaskoczył mnie też niski poziom zniekształceń harmonicznych przy odtwarzaniu pliku WAV z sygnałem 1 kHz o poziomie 0 dBFS
(proszę porównać go z poziomem harmonicznych wprowadzanych przez odtwarzacz ARGON: download/file.php?id=73801&mode=view )
-
Niestety, urządzenie nie odtwarza żadnych plików zapisanych w formacie FLAC...

Pozdrawiam
Romek