Bo to jest, panie, TV lampowy !

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Andrzej Molicki
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Andrzej Molicki »

No jak pisałem nie we wszystkich montowali
Postaram się gdzies wykopac :lol:
Do kwietnia w kościele dobrze że zimy nie ma :-)
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Bardzo podobnie było z Neptunem 312 - tyle, ze wszystkie regulatory i skala UHF na kanały 21-39 była pod kineskopem a nie z boku. Przystawka UHF (na 2 tranzystorach AF139) jest na schemacie dołączonym do odbiornika, natomiast w uwagach w punkcie 17 jest napisane: "W odbiorniku nie montuje się C822, Ne 2 i głow.UHF"
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
Anoda
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Anoda »

Jeśli ma Pan tą przystawkę to z wielką chęcią bym odkupił bo nie musiałbym robic konwertera UHF do tego TV gdyż u mnie nie ma nic na kanałach 1 -12 :wink:
Pozdrawiam
_idu

Post autor: _idu »

Ale z przystawką możesz mieć kłopot w tymze moga nie odbierać kanałów mniej więcej 40 wzwyż. Prościej byłoby adaptować półprzewodnikową glowicę strojoną napieciem przełączoną na zakresh UHF.

Zwaz że przktycznie do połowy lat 7-tych wykorzystanie zakresu UHF było w polsce praktycznie zerowe. Stąd ew. ogromna trudnosć w nabyciu taiej przystawki.[/img]
Awatar użytkownika
jdubowski
moderator

Post autor: jdubowski »

Thereminator pisze:Przystawka UHF (na 2 tranzystorach AF139) jest na schemacie dołączonym do odbiornika, natomiast w uwagach w punkcie 17 jest napisane: "W odbiorniku nie montuje się C822, Ne 2 i głow.UHF"
Mnie się wydaje że te przystawki (wewnętrzne głowce UHF) nigdy nie weszły w Polsce do produkcji. Pierwsze odbiorniki z UHFem miały głowice zintegrowane (Libra...), potem pojawiły się też zewnętrzne głowice UHF, zasilane z telewizora.
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
========== Mente et malleo ==============
Awatar użytkownika
Anoda
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Anoda »

Mnie by ta przystawka ratowała bo mam jedynke na kanale chyba 38 a dwójkę na 36...a tak to bez tej głowicy nie odbiore nic prócz stacji radiowych... :cry:
Pozdrawiam
Andrzej Molicki
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Andrzej Molicki »

Będzie ciężko bo raczej wszyscy to już wywalili na hasiok ,Ja jeszce zepytam kolegi który był magazynierem w ZURIT jak tam jeszcze robiłem.
Do kwietnia w kościele dobrze że zimy nie ma :-)
Awatar użytkownika
marekb
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: marekb »

O ile się nie mylę, posiadam przystawkę do odbioru zakresu UHF, wykonana jest z pewnie jakiejś zdefektowanej głowicy zintegrowanej (I lub III pasmo), pochodzi z lat 70-tych - pewnie środkowych. Mogę podarować.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Jakimś rozwiazaniem byłoby wykonanie modulatora TV na LM1889 (max. f ~ 100MHz) na kanał 1, 2 lub 3 i podłączanie za jego pomocą sygnału z magnetowidu - można wówczas uniknąc przeróbek wewnątrz odbiornika.
Awatar użytkownika
marekb
625...1249 postów
625...1249 postów

Witam,
po co kombinowć - przecież jak było miejsce na głowicę UHF to ją tam wstawić - najlepiej od jakiegos "ruskiego" telewizora, przeróbek nie trzeba robić bo jest miejsce na wlutowanie wyjścia takiej głowicy. Pozostaje zasilanie - ze względu na niski pobór prądu przez taką głowicę (kilka miliamperów) nie powinno to nastręczać żadnych problemów.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

A co ze strojeniem tej głowicy? Niby jak to zrobić? Wg schematu TV przystawka UHF przestrajana jest agregatem kondensatorowym, a ta ruska głowica zapewne napieciowo. Bez przeróbek sie nie obejdzie.
kt838a
15...19 postów
15...19 postów

Post autor: kt838a »

u nas w domu 1 telewizor do był najprawdopodbniej Antares12, zastapił go w latach 80 ruski Record, później REcorda zastapił jakis Royal i najnowszy nasz TV to jakis daewoo. a odnosnie RECORDA ma moze ktos jego zdjecia, tu jest mój e-mail strychal1@gazeta.pl jak ktoś by miał to prosiłbym,a by przesłal na ten adres.
Awatar użytkownika
marekb
625...1249 postów
625...1249 postów

Thereminator pisze:A co ze strojeniem tej głowicy? Niby jak to zrobić? Wg schematu TV przystawka UHF przestrajana jest agregatem kondensatorowym, a ta ruska głowica zapewne napieciowo. Bez przeróbek sie nie obejdzie.
Nieprawda, głowice od rubina707/711/714 i elektroniki(starej) przestrajane są kondensatorami!
(posiadają fajną przekladnię planetarną). Pasują jak ulał do starych telewizorów.
Alek

Post autor: Alek »

Zastanawiam się co będzie, gdy wyłączą już telewizję analogową. W USA ma to się odbyć już w 2009 roku. U nas ciut później. Chyba będziemy budować przystawki do naszych staroci :idea:
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

Alek pisze:Zastanawiam się co będzie, gdy wyłączą już telewizję analogową. W USA ma to się odbyć już w 2009 roku. U nas ciut później. Chyba będziemy budować przystawki do naszych staroci :idea:
Do odbioru telewizji będzie ci służyć SetTopBox, który posiada między innymi wyjście kompozytowe SD - wystarczy tam podpiąć modulator.
ODPOWIEDZ